Pozityvumas ir moralinis korektiškumas

  • Teksto dydis:

Pavasaris lyg ir ketina pasirodyti. Su šviežia žaluma, šiluma, paukščių čiulbėjimu tarsi pažadėtas geresnis ūpas, tad galvoju apie pozityvumą. Tiksliau – kur sveikoji riba tarp amžino pozityvumo ir gyvenimo tokio, koks jis yra?

 

Aplink pernelyg daug niurzgančių dėl didelių ir mažų dalykų. Nekintanti konstanta.

Yra žmonių su retu gebėjimu visame kame matyti gerąją situacijos ar reiškinio pusę. Tokių nedaug. Jų įžvalgos stebina, kartais net glumina ir kuriam laikui net kelia pavydą. Tačiau ar tai – absoliutus gėris?

Mano geras pažįstamas, pozityvistas iki negalėjimo, savo gimtadienio proga nusprendė susikurti „Instagram“ profilį ir fiksuoti savo vienerius gyvenimo metus. Įkelti vieną fotografiją per savaitę su trumpu prierašu atrodė smagus žaidimas, kai tiek gėrio aplink.

Praėjo geri keturi mėnesiai, ir panašu, kad jo projektas pasmerktas žūčiai. Arba idėjos persvarstymui.

Nes jį ištiko gyvenimas.

Nutiko taip, kad jam koncentruotai sukrito rimtų gyvenimo išbandymų – sunkios artimųjų ligos ir su tuo susiję rūpesčiai, pervargimas darbe, ilgokos abejonės bei galiausiai apsisprendimas keisti savo veiklos kryptį. Visa tai niekaip neįkvėpė pozityviems kassavaitiniams reportažams.

Prisidėjo ir nepasitenkinimas, kad jis, toks teigiamai pasaulį matantis kūrybingas žmogus, negali įgyvendinti savo idėjos.

Jis sako supratęs, kaip būtų kvaila kelti į socialinius tinklus džiaugsmingus šūkčiojimus, o jį pažįstantys, jo situaciją žinantys stebėtųsi neatitikimu tarp kasdienės realybės ir jos deformacijų virtualybėje.

Kodėl jis nekėlė savo realių išgyvenimų? Nes, visų pirma, nėra kuo pasidžiaugti ar kuo pralinksminti tave stebinčius.

Nes – čia antra priežastis – sunku atrasti formą, kaip pateikti, paviešinti liūdnesnį tave liečiantį faktą; dar sunkiau tą padaryti, kai pamodeliuoji galimas interpretacijas ar komentarus.

O ir šiaip – nėra ko kitiems užmesti savų liūdesių ir išgyvenimų. Taip nedera elgtis. Nekorektiška.

Čia ir išlenda abejonė dėl pozityvumo kaip moralinio korektiškumo formos.

Gražu ir suprantama iš vienos pusės. Nesveika ir net žalinga iš kitos.

Sugalvojome, o gal išmokome skirstyti emocijas į geras ir blogas. Gerąsias su nedidelėm cenzūrom galime sau leisti išgyventi, patirti, eksponuoti, o blogųjų tiesiog neturi būti. Psichologas Marshallas Rosenbergas kartoja, kad pavojingiausias mūsų elgesio motyvas yra elgtis taip, kaip, mums atrodo, „mes privalome“. Skamba priešingai nei dauguma mūsų buvo auklėti.

Įvairūs tyrimai rodo, kad bent trečdalis mūsų teisiame save už liūdesį, ilgesį, net gedulą ir aktyviai stumiame nuo savęs minėtus jausmus bandydami juos ignoruoti. Ne tik patys taip elgiamės – mes mokome to ir savo vaikus. Neverkti, neliūdėti, įsijungti linksmą filmuką.

Stumiame nuo savęs organišką emociją pasirinkdami netikrą pozityvą. Taip prarandame jungtis su realiu pasauliu.

Matome susigalvotą jo atspindį. Atmetame ko nenorime jausti, matyti ir išgyventi.

Labai sunku kalbėti su liūdinčiu draugu. Nepaprasta rasti žodžių diskusijai su augančiu ar užaugusiu vaikui. Einame į šermenis, kai nebegalime nuo tokios pareigos išsisukti, ir kaskart nesame tikri, kaip ten elgtis ir ką kam sakyti.

Nenorime nusivylimų. Geriau nė nebandyti. Nes jau nekart yra nepavykę. O kaip be streso spręsti tėvų – vaikų dilemas, kaip siekti karjeros, kaip balansuoti tarp draugų ir pažįstamų? Užtrunka suprasti, kad diskomfortas, sunkios, kartais širdį daužančios emocijos – visaverčio gyvenimo dalis.

Gebėjimas išgirsti savo jausmus ir poreikius gali išvaduoti mus iš depresyvių minčių. Išsipildę laimės kūdikiai, kuriems pavyksta išmokti juos komunikuoti. Gal  jie ir atranda, kur sveikoji riba tarp amžino pozityvumo ir gyvenimo tokio, koks jis yra.

Raimondos Agnės Medeišienės komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Dėl naujojo krašto apsaugos ministro
    Dėl naujojo krašto apsaugos ministro

    Vertindamas susidariusią geopolitinę situaciją, partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas Artūras Zuokas kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, ragindamas atsakingai priimti visai valstybei svarbų sprendimą dėl naujojo krašto...

    1
  • Komunalinė laisvės devalvacija
    Komunalinė laisvės devalvacija

    Nors praėjo jau 34 metai nuo bolševikmečio, tačiau ir vėl stebime paradoksą – vis agresyviau veisiasi tie, kuriems laisva Lietuva – anoks čia gėris. Nepriklausomybė jiems ne tik ne vertybė, bet ir atsainių abejonių objektas. Ką d...

    3
  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
Daugiau straipsnių