Džiaugiasi svarbiu įvykiu: JAV sunaikino paskutinius savo cheminius ginklus

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį paskelbė, kad JAV visiškai sunaikino dešimtmečius kauptas cheminių ginklų atsargas. Tai buvo paskelbta reikšmingu įvykiu, kuriuo užbaigtas visų žinomų šių masines mirtis sukėlusių medžiagų atsargų likvidavimas visame pasaulyje.

„Šiandien su pasididžiavimu pranešu, kad Jungtinės Valstijos saugiai sunaikino paskutinę tų atsargų amuniciją ir dar vienu žingsniu priartėjo prie pasaulio be cheminių ginklų siaubo“, – sakė J. Bidenas.

JAV paskutinės iš 1997 metais įsigaliojusios Cheminio ginklo konvenciją pasirašiusių šalių baigė naikinti savo deklaruotas atsargas, nors manoma, kad kai kurios valstybės turi slaptų cheminio ginklo rezervų.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) šį svarbų įvykį pavadino istorine sėkme nusiginklavimo srityje, praėjus daugiau nei šimtmečiui po to, kai per Pirmąjį pasaulinį karą nekontroliuojamai naudojant chemines dujas masiškai žuvo ir buvo suluošinti kariai.

JAV pranešimas reiškia, kad visos pasaulyje deklaruotos cheminių ginklų atsargos patvirtintos kaip negrįžtamai sunaikintos, teigė OPCW.

„Sveikinu visas valstybes, kurios yra Konvencijos šalys, ir šiuo atveju Jungtines Amerikos Valstijas su šiuo svarbiu tarptautinės bendruomenės pasiekimu“, – sakė OPCW generalinis direktorius Fernando Ariasas (Fernandas Ariasas).

J. Bidenas teigė, kad tai pirmas kartas, kai patvirtinta, jog visa paskelbtų masinio naikinimo ginklų kategorija yra sunaikinta.

Jungtinės Valstijos saugiai sunaikino paskutinę tų atsargų amuniciją ir dar vienu žingsniu priartėjo prie pasaulio be cheminių ginklų siaubo.

Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai vienas JAV kariuomenės objektas Kentukio valstijoje neseniai baigė ketverius metus trukusį darbą – sunaikino apie 500 tonų mirtinų cheminių medžiagų, tai yra paskutinę JAV kariuomenės turėtą partiją.

Atsargų likvidavimas, kuris buvo dvigubai pavojingesnis, nes reikėjo neutralizuoti ne tik chemines medžiagas, bet ir amuniciją, kurioje jos buvo, buvo lėtas procesas.

Rusija baigė naikinti savo deklaruotas atsargas 2017 metais.

Iki 2022 metų balandžio JAV buvo likę sunaikinti mažiau nei 600 tonų.

J. Bidenas paragino toliau išlikti budriems ir užtikrinti, kad visi cheminiai ginklai pasaulyje būtų sunaikinti, o keturias šalis, kurios nėra pasirašiusios ar ratifikavusios sutarties – Egiptą, Izraelį, Šiaurės Korėją ir Pietų Sudaną – tai padaryti.

Šiuo metu keturios pasirašiusios šalys laikomos nesilaikančiomis reikalavimų, nes įtariama, kad turi nedeklaruotų atsargų: Mianmaras, Iranas, Rusija ir Sirija.

„Rusija ir Sirija turėtų grįžti prie Cheminio ginklo konvencijos laikymosi ir pripažinti savo nedeklaruotas programas, kurios buvo naudojamos baisiems žiaurumams ir išpuoliams vykdyti“, – sakė J. Bidenas.


Šiame straipsnyje: Joe BidenasJAVcheminis ginklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

KIEK ATSIMENU...

KIEK ATSIMENU... portretas
JAV subombardavo Iraką, nužudė Chusainą už tai, kad jie neva gamino cheminį ginklą. Juokingiausiai, kad JAV "žinojo", kad Irakas gamina tik...kai subombardavo - tokios gamyklos nerado. Kaip galima žinoti, kad gamina, bet nežinoti - kur gamina...O dar juokingiau, kad pati Amerika tik šiandien sunaikino šį ginklą pas save...

mmm

mmm portretas
jankiu tiketi tai saves negerbti

alis...

alis... portretas
tik dabar?...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių