Estijos verslininkas Žmogaus Teisių Teisme laimėjo bylą prieš portalą „Delfi“

  • Teksto dydis:

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį nusprendė, kad portalas „Delfi“ turi atsakyti už jo skelbiamų naujienų komentarus, taip patenkindamas verslininko Vjatseslavo Leedo (Viačeslavo Ledo) teismui pateiktą ieškinį.

Teismas nusprendė, kad nors V.Leedo garbę ir orumą žeminančius komentarus „Delfi“ paskelbė tretieji asmenys, portalas yra atsakingas už visus ką nors skaudinančius ir žeminančius komentarus.

Estijos Valstybinis Teismas 2009 metų birželio mėnesį padarė išvadą, kad interneto portalas yra atsakingas už „netinkamų vertinimų“ atsiradimą portale. Teismas nepakeitė apylinkės teismo sprendimo, remiantis kuriuo, „Delfi“ turi atlyginti laivybos bendrovės SLK savininkui V.Leedo nematerialinę žalą, kuri siekia 5 tūkst. kronų ir kuri patirta dėl verslininko teisių suvaržymo. Valstybinis Teismas sutiko su žemesnės instancijos sprendimu, kad 20 komentarų, pasirodžiusių po straipsnio „SLK lohkus plaanitava jaatrassi“ (SLK sugriovė planuojamą farvaterį) paskelbimo 2006 metų sausio 24 dieną, yra vulgarūs, žeminantys orumą ir grasinantys.

Estijos Valstybinis Teismas padarė išvadą, kad portalo operatorius privalo užkirsti kelią akivaizdžiai neteisėto pobūdžio komentarų pasirodymui portale. Jeigu vis tik tokie komentarai bus paviešinti, portalo operatorius privalo kuo greičiau juos pašalinti.

Valstybinis Teismas pažymėjo, kad panašūs įsipareigojimai ir reikalavimai išmokėti kompensacijas yra pateisinamas žodžio laisvės apribojimas, nes jais siekiama ginti garbę ir gerą žmogaus vardą.

Estijos teismo nuomone, atsakovo veiksmai dėl komentarų publikavimo internete nėra vien tik techniniai, jie nėra automatiško ar pasyvaus pobūdžio.

„Atsakovo pareiga – ne tik teikti tarpininkavimo paslaugas. Atsakovas yra į savo portalo struktūrą integravęs terpę komentarų publikavimui, siūlydamas svetainės lankytojams papildyti naujienas savo vertinimais ir nuomonėmis. Atsakovas ragina aktyviai komentuoti naujienas“, – nurodė teismas.

Šio teismo vertinimu, nuo komentarų skaičiaus priklauso portalo lankomumas, o nuo pastarojo, atitinkamai, – priklauso pelnas iš portale skelbiamos reklamos.

„Tokiu būdu, atsakovas yra ekonomiškai suinteresuotas, kad komentarų būtų daugiau. Tai, kad atsakovas nėra komentarų kūrėjas, nereiškia, jog jis neturi mechanizmų komentarų terpei kontroliuoti, – pažymima teismo motyvavime. – Atsakovas nustato komentavimo taisykles ir įneša savo pataisas, kai taisyklės pažeidžiamos“.

Teismas pažymi, kad pastaruoju atveju komentarų skleidėjas ir atsakovas, ir komentarų kūrėjas.

„Ieškovas turi teisę pasirinkti, kam kelti ieškinį, ir šiuo atveju ieškinys pateiktas tik atsakovui“, – priduria teismas.

„Delfi“ advokatas Villu Ostmannas (Vilus Ostmanas) anksčiau sakė agentūrai BNS, kad labai pavojinga skirti visą atsakomybę portalui už naudotojų teikiamų komentarų internete turinio taisymą, nes tai tolygu kišimuisi į žodžio laisvę ir turi remtis konkrečiais įstatymų straipsniais.

Portalas „Delfi“ apskundė Europos Žmogaus Teisių Teismui Estijos Valstybinio Teismo sprendimą, bet ketvirtadienį EŽTT priėmė V.Leedo'ui palankų sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių