Popiežius Pranciškus: meldžiame taikos vaisių visame pasaulyje

  • Teksto dydis:

Džiaugsmingiausią krikščionybės dieną paskelbtame sveikinime popiežius Pranciškus ragino siekti taikos karų ir konfliktų temdomame pasaulyje, „pradedant numylėta ir ilgai kenčiančia Sirijos žeme“ ir visais Artimaisiais Rytais, Korėjos pusiasaliu, „bado, konfliktų ir terorizmo“ veikiamomis Afrikos dalimis.

Pranciškus, iš Šv. Petro bazilikos balkono sausakimšai aikštei sakydamas velykinį sveikinimą „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“), leidosi į apmąstymus apie pamatinio krikščionybės tikėjimo – kad Jėzus prisikėlė iš numirusiųjų – galią.

Pontifikas sakė, kad prisikėlimo žinia suteikia vilties pasaulyje, kur „tiek daug neteisybės ir smurto aktų“.

„Tai veda vilties ir orumo vaisius, kur yra nepriteklius ir atmetimas, badas ir nedarbas, kur yra migrantų ir pabėgėlių, taip dažnai atmetamų šiandienos švaistymo kultūros, ir prekybos narkotikais, prekybos žmonėmis, šiuolaikinių vergovės formų aukų“, – sakė popiežius.

Jis paragino „greitai nutraukti“ skerdynes Sirijoje, reikalavo pristatyti pagalbą tiems sirams, kuriems jos reikia, ragino sukurti „tinkamas sąlygas grįžusiems ir savo namus palikusiems žmonėms“. Popiežius taip pat ragino pasiekti susitaikymą Izraelyje ir išreiškė viltį, kad abipusė pagarba „nugalės nesutarimus“ Jemene ir visuose Artimuosiuose Rytuose.

Kalbėdamas apie Aziją Pranciškus išreiškė viltį, kad vykstančios derybos galėtų atnešti taiką į Korėjos pusiasalį, ir paragino „tuos, kas yra tiesiogiai atsakingi, veikti išmintingai ir įžvalgiai Korėjos žmonių labui“.

Dėl Ukrainos popiežius paragino labiau stengtis sugrąžinti į šią suskaldytą šalį santarvę. Jis taip pat ragino siekti taikos Pietų Sudane ir Kongo Demokratinėje Respublikoje, nepamiršti konfliktų aukų, ypač vaikų.

„Tegu netrūksta solidarumo su visais tais, kurie buvo priversti palikti savo gimtąsias vietas ir stokoja pragyvenimui pačių būtiniausių dalykų“, – sakė popiežius, kuris dažnai kalba apie migrantų ir pabėgėlių problemas.

Pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius ypač akcentavo problemas Venesueloje ir išreiškė viltį, kad ši šalis „ras teisingą, taikų ir žmonišką būdą greitai įveikti savo politinę ir humanitarinę krizes“.

Anksčiau dešimtys tūkstančių tikinčiųjų praėjo griežtas patikrinimo procedūras, kad galėtų patekti į Šv. Petro aikštę ir dalyvauti popiežiaus aukotose Velykų mišiose, po kurių buvo pasakytas tradicinis sveikinimas „Urbi et Orbi“.

Tarp saugumo priemonių buvo rankinių ir krepšių tikrinimas, patikra metalo detektoriais. Pagrindinis į Vatikaną vedantis aveniu ir mažesnės aplinkinės gatvės buvo uždarytos eismui.

Velykų iškilmes Pranciškus pradėjo žinute savo sekėjams socialiniame tinkle „Twittter“: „Mūsų tikėjimas užgimė Velykų rytą: Jėzus yra gyvas! Ši patirtis yra krikščioniškos žinios pamatas.“

Jeruzalėje šimtai tikinčiųjų Velykas šventė Kristaus kapo bažnyčioje, pastatytoje toje vietoje, kur, kaip tikima, buvo nukryžiuotas, palaidotas ir prisikėlė Jėzus Kristus.

Nyderlandai dovanojo galybę gėlių

Į pavasariškomis gėlėmis išpuoštą šv. Petro aikštę susirinko piligrimų iš viso pasaulio ir Italijos.

Laikydamiesi ilgamečių tradicijų Nyderlandai padovanojo Vatikanui apie 50 tūkst. tulpių, narcizų, rožių ir orchidėjų.

„Roma yra katalikų tikėjimo centras“, - šeštadienį sakė kovos su terorizmu prokuroras Federico Cafiero de Raho (Federikas Kafjeras de Rahas).

„Tiems, kurie tiki radikaliąja šventojo karo forma, Roma atstovauja daugybei dalykų kartu paėmus: čia ir popiežius, ir Vatikanas...“ - pridūrė pareigūnas.

Italijos pareigūnai yra sunerimę, kad kai kurie iš maždaug 120 radikalizuotų italų, išvykusių į Siriją ar Iraką prisidėti prie džihadistų grupuočių, gali grįžti į šalį apsimetę migrantais.

Šiandien meldžiame taikos vaisių visame pasaulyje, pradedant mylima ir ilgai kenčiančia Sirijos žeme.

Pastarąją savaitę Italijoje buvo sulaikyti keli terorizmu įtariami asmenys, tad Italijos sostinėje budrumas buvo labai sustiprintas. Vidaus reikalų ministras Marco Minniti (Markas Minitis) šią savaitę įspėjo dėl padidėjusios išpuolio rizikos šalyje.

Sekmadienį popiežius iš centrinio šv. Petro bazilikos balkono paskelbė savo tradicinį velykinį palaiminimą „Urbi et orbi“ (miestui ir pasauliui).

Savo kalboje 1,2 mlrd. katalikų lyderis paminėjo daugybę pasaulį krečiančių konfliktų.

Popiežius Pranciškus Didžiojo penktadienio proga Romoje vykusios Kryžiaus kelio procesijos pabaigoje pareiškė, jog jam „gėda“, kad jaunosios kartos paveldės „susiskaldymo ir karų sudraskytą“ pasaulį.

Katalikai šventė ir Jeruzalės Kristaus kapo bažnyčioje

Šimtai krikščionių sekmadienį švenčia Velykas Jeruzalės Kristaus kapo bažnyčioje, pastatytoje toje vietoje, kur, kaip tikima, buvo nukryžiuotas, palaidotas ir prisikėlė Jėzus Kristus.

Tikintieji sekmadienį meldėsi ir giedojo šioje XII amžiaus bažnyčioje Jeruzalės senamiestyje, prie jos viduje esančios kapo koplytėlės (edikulos), pastatytos virš olos, kurioje, kaip teigia tradicija, po nukryžiavimo buvo palaidotas Kristus.

Pernai kalkakmenio ir marmuro edikula buvo baigta restauruoti; restauracijos metu buvo pašalintos laiko paliktos vandens ir žvakių dūmų žymės. 

Katalikams švenčiant Velykas, krikščionys ortodoksai mini Verbų sekmadienį. Abi denominacijos, kurios akylai saugo skirtingas bažnyčios, pastatytos ant IV amžiaus struktūros liekanų, dalis, surengė atskiras pamaldas, vienas po kitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Melskis melskis kad kelias nedulketu.Nuo tu maldu kuo toliau tuo durniau ir aklam matosi.

21 a laukit stebuklo

21     a   laukit     stebuklo  portretas
popiež peldžia taika o gryb ruošia kara super pora
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių