Į ligoninių palatas per atostogas užsienyje lietuvius guldo banalios ligos

  • Teksto dydis:

Sugadinti ilgai planuotas ir lauktas atostogas gali ne tik prastas viešbutis, neskanus maistas ar prarastas bagažas, bet ir netikėtai pašlijusi sveikata. Europos draudimo bendrovė Lietuvoje kiekvieną atostogų sezoną sulaukia šimtų pranešimų apie užsienio kurortuose sunegalavusius tautiečius.

Sugadinti ilgai planuotas ir lauktas atostogas gali ne tik prastas viešbutis, neskanus maistas ar prarastas bagažas, bet ir netikėtai pašlijusi sveikata. Europos draudimo bendrovė Lietuvoje kiekvieną atostogų sezoną sulaukia šimtų pranešimų apie užsienio kurortuose sunegalavusius tautiečius. Nors keliautojų iš Lietuvos maršrutai pasiekia Ramiojo vandenyno salas ar Pietų Amerikos atogrąžas, draudimo statistika liudija, kad ir egzotiškuose kraštuose lietuviai serga įprastomis ligomis.

Draudimo įmomonės žalų administravimo direktorius Baltijos šalyse Audrius Pilčicas pateikia kelis pastarųjų metų lietuvių atostogų scenarijus, pasibaigusius užsienio ligoninėse, ir pataria, kaip tokiomis situacijomis gauti geriausią pagalbą bei neiššvaistyti šeimos santaupų. 

Vienas iš dažniausių sveikatos sutrikimų, pasitaikančių atostogų užsienio šalyse metu, yra pilvo skausmai, kurie gali būti sukelti tiek neįprasto, nehigieniškomis sąlygomis pagaminto maisto, tiek įvairių virusų. Daugiausiai išlaidų tokiais atvejais yra sumokama už tyrimus ir gydytojų konsultacijas. Yra užfiksuotas įvykis, kai Farerų salose atostogaujančiam klientui kelionę sugadino kelias dienas užsitęsę pilvo skausmai. Už ligoninėje patirtas išlaidas jam buvo sumokėta daugiau nei 7 tūkst. litų išmoka.

Kitas dažnai pasitaikantis sveikatos sutrikimas – padidėjęs kraujospūdis. Nors tai būdinga daugiau vyresnio amžiaus žmonėms, pasikeitusios klimato sąlygos ar netikėtas fizinis krūvis blogai pasijusti priverčia ir iki tol jokiomis ligomis nesiskundusius jaunesnio amžiaus keliautojus.

„Pasitaiko, jog vyresnio amžiaus žmonėms, o ypatingai vyrams, atostogų metu sustreikuoja širdis, pakyla kraujospūdis. Tai gali nutikti dėl įvairiausių priežasčių: streso skrendant lėktuvu, per didelio karščio, slėgio, fizinio krūvio. Pavyzdžiui, vieno kliento gydymo išlaidos padidėjus kraujospūdžiui Ispanijoje atsiėjo beveik 14 tūkst. litų, nes jam prireikė atlikti įvairius tyrimus ir buvo skirtas specialus gydymas“, – prisimena Audrius Pilčicas.

Kartais atostogas gali sugadinti ir toks, iš pirmo žvilgsnio, mažas sveikatos sutrikimas kaip pakilusi temperatūra. Paprastai tokioje situacijoje tiek gydytojai, tiek patys ligoniai iš pradžių nežino, ką šis simptomas reiškia – visai įmanoma, kad pakilusi temperatūra žada daug rimtesnes problemas, todėl nusprendžiama atlikti būtiniausius medicininius tyrimus. Ypatingą stresą keliautojams kelia dažnos situacijos, kai netikėtai sunegaluoja vaikai.

„Įsiminė keli atvejai, kai ligoninėje atostogas teko praleisti visai šeimai, nes susirgo mažiausias šeimos narys. Tokios situacijos labai įtemptos, nes vaikai nesupranta, ką kalba gydytojas, bijo pasilikti be tėvų. Vienu mano minėtu atveju dvi dienas gydytam vaikui buvo nustatytas ausų uždegimas, kurio gydymas kainavo daugiau nei 6 tūkst. litų, kitu atveju – plaučių uždegimas, kurio gydymo išlaidos siekė beveik 10 tūkst. litų“, – pasakoja A. Pilčicas.

Nors dažniausiai ligų išvengti yra tiesiog neįmanoma, draudikų teigimu, lietuviams derėtų išmokti ramiau elgtis panašiose nemaloniose situacijose. Pastebima, kad daugiausiai nerimo kyla vien dėl fakto, kad liga užpuola užsienyje, nors paprastai turintiems kelionių draudimą, skaudžių pasekmių dėl netikėtų ligų pavyksta išvengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių