Operacijas atlikti padeda robotas asistentas

  • Teksto dydis:

Nacionalinis vėžio institutas tapo trečiąja Lietuvos gydymo įstaiga, kur operacijose chirurgams asistuoja robotas. Pirmoji operacija atlikta storosios žarnos vėžiu sergančiai pacientei. Iš viso robotas padėjo atlikti jau keturias operacijas. Netrukus jam asistuojant bus atliekamos ne tik pilvo, bet ir urologinio, ginekologinio vėžio operacijos. LNK žurnalistė apie tai kalbėjosi su Nacionalinio vėžio instituto gydytoju chirurgu Audriumi Dulsku.

– Tai čia yra asistuojantis robotas ir jis jums padeda operuoti?

– Taip, tai yra jo darbinė ranka, konsolę matėme prieš tai, prie kurios chirurgas sėdi ir su tom specialiom keturiom rankom mes atliekame operacijas, valdydami jas per atstumą.

– Kuo ypatingas šis robotas? Ar jo pagalba geresnė negu asistuojančio žmogaus?

– Na, yra dviguba nauda. Pirmiausiai, nauda pacientui, kadangi turime labai tikslius judesius, matome labai gerą vaizdą ir galime išsaugoti tam tikras struktūras, labai tiksliai atlikti operacijas. Antra nauda yra chirurgui, nes chirurgas sėdi prie konsolės, jam nereikia būt pasilenkus dvi-tris valandas. Dažnai chirurgai, kurie ilgiau dirba, turi pečių, kaklo skausmus. Čia mes sėdim patogiai krėsle ir atliekame operaciją.

– O pjūvį, kaip suprantu, atlieka robotas asistentas?

– Ne, pjūvius pilvo sienoje mes atliekame, o viskas viduje atliekama roboto mums valdant.

– Kokias operacijas gali atlikti šitas robotas?

– Prieš dvi savaites mes pradėjome nuo storojo žarnyno ir skrandžio operacijų, virškinamojo trakto operacijų. Šią savaitę pradėsime atlikinėti urologines procedūras. Ir kitą savaitę pradėsime su ginekologinėm operacijom. Taip pat jį galima naudoti ir krūtinės chirurgijoje, taip pat yra duomenų, kad jau pradeda kolegos burnos ertmėje atlikti tam tikras procedūras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai, kaip sakėte, viena nauda pačiam chirurgui – pečių neskauda, yra patogiau. O pacientui?

– Tikslūs pjūviai, trumpiau laiko praleidžia ligoninėje, greičiau grįžta į aktyvų gyvenimą ir didžiausia nauda yra funkciniuose dalykuose – greičiau atsistato tuštinimasis, šlapinimasis, seksualinė funkcija.

– Tai su robotu operuoti tiksliau, greičiau, pacientas greičiau pasveiksta?

– Kol kas operacijos yra, žinoma, ne greitesnės. Matėte, kiek mes užtrukom, kol įjungėm vieną ranką. Na, reikia jį sujungti, pajungti keturias rankas, sustatyti aplink pacientą, tai mokomės tą daryt. Pati operacija, kol dar mokomės, yra ilgesnė. Tačiau, įgavus įgūdžių, jos sutrumpės.

– Kiek vienam chirurgui užtrunka išmokti šiuo robotu naudotis?

– Visas mokymosi procesas yra struktūrizuotas. Pirmiausiai mes turime išsilaikyti testus virtualiai. Yra tam tikros užduotys, turime skaityti teorinę medžiagą, pasiruošti. Tada yra savaitę mokymai tiek su simuliatoriais – mokomės tam tikrus judesius atlikinėti, tada dirbame su manekenu ir tik tada galime pradėti daryti operacijas, aišku, padedant mentoriui. Atvažiuoja užsienietis, kuris turi patirties jau dirbant su šiuo robotu. Mokymosi kreivė yra skirtinga, kaip ir kiekvienas skirtingus dalykus skirtingu greičiu įsisavina.

– Ir kokias operacijas dar šitas robotas gali atlikti? Jau kalbėjome, kad pilvo srityje, ginekologines, urologines. Bet ar jis gali tik mažesnius pjūvius ar ir didesnius pjūvius, sudėtingesnes operacijas daryti?

– Na, pjūvių mums kaip ir lauke nereikia, nes mes naudojam tuos pačius laparoskopinės trokarus, tokius vamzdelius, per kuriuos įsivedam šitas rankas. Tai lauke mes atliekam tokius pačius pjūvius, kaip laparoskopijos metu ir tas pagreitina mokymosi kreivę, sutrumpina tą įsisavinimo procesą, nes mes, iš esmės, darom tą pačią operaciją, tik su kita įranga.

– Ar gali būti, kad ateityje jau ir visos operacijos, ne tik jūsų centre, bus daromos su robotais?

– Linkstame link to ir jau yra darbų. Kol kas mes vis dar robotų asistuojami, vadinasi, mes valdome robotą, pats robotas nieko negali daryti. Bet jau yra klinikinių tyrimų, eksperimentinių tyrimų, kad jau pats robotas atlieka tam tikras užduotis, pavyzdžiui, suvedus užduočių langelyje atlikti vienokią ar kitokią jungtį, jis pats jau siuva. Aišku, ne taip kaip žmogus, tačiau judame link to, kad tikrai didžioji dalis operacijų bus atliekama asistuojant robotams. Aišku, visų be išimties negalėsim atlikti, vis tiek turime ir tuos pažengusius atvejus, kur tikrai ilgai trunka ir su robotu tos operacijos dar būtų sudėtingos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių