Dujų terminalas rinkos neišjudino

Lietuvoje nuolat mažėja dujų vartojimas, todėl iškyla klausimas, kaip mažėjančioje rinkoje išsilaikyti brangesnes dujas tiekiančiam suskystintųjų gamtinių dujų terminalui?

Lietuvoje nuolat mažėja dujų vartojimas, todėl iškyla klausimas, kaip mažėjančioje rinkoje išsilaikyti brangesnes dujas tiekiančiam suskystintųjų gamtinių dujų terminalui?

Dujų vartojimas kritiškas

Dujų vartojimas Lietuvoje drastiškai mažėja. Dėl biokuro naudojimo plėtros ir elektros energijos gamybos kvotų panaikinimo dujų suvartojimas 2016 metais dar labiau sumažės.

Prognozuojama, kad 2016 metais bendras dujų suvartojimas Lietuvoje sumažės iki dviejų milijardų kubinių metrų. Tai reikš, kad dujų suvartojimas Lietuvoje, palyginti su 2011 metais yra net 40 proc. mažesnis.

Vykstant tokiam dujų vartojimo kritimui, Vyriausybėje svarstomi variantai, kaip išsaugoti dujų tiekimo Lietuvoje nepriklausomybės garantą – Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą. Juo labiau, kad jūros keliu tiekiamos dujos Lietuvoje yra brangesnės nei gaunamos vamzdynais iš Rusijos.

Įstatymu bus įteisinta, kad aprūpinant Lietuvos valstybės elektros ir šilumos energijos gamybos įmones pirmumas teikiamas per SGD terminalą atvežtoms dujoms. Tai turėtų pagyvinti dujų tiekimą per SGD terminalą, nes dabar dujovežiai į Klaipėdą užsuka ne dažniau nei kartą per du mėnesius.

Privaloma pirkti iš SGD

Šiuo metu Vyriausybėje svarstomi Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimai, kurie turėtų įsigalioti nuo 2016 metų sausio 1 dienos.

Pagrindinis jo principas – suvienodinti visų į Lietuvos dujų rinką patenkančių dujų kainą. Prie Lietuvos rinkoje iš kitur gautos dujų kainos bus pridedama papildoma dedamoji, kuria dengiami SGD terminalo veiklos kaštai. Tai reikštų, kad Lietuvos valstybės energetinis savarankiškumas, kuris pasireiškia per Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, guls ant visų dujų vartotojų pečių.

„Proporcingai paskirstyti SGD terminalo, jo infrastruktūros ir jungties, eksploatavimo išlaidas, taip pat paskirtojo dujų tiekėjo sąnaudas visiems gamtinių dujų naudotojams, įvertinant tai, kad SGD terminalo nauda tiekimo saugumo užtikrinimas, yra aktuali visiems“, - taip teigiama Vyriausybės aiškinamajame rašte.

Įvardinama, kad „SGD terminalo veikla skirta užtikrinti galimybę bet kuriam Lietuvos dujų rinkos dalyviui gauti dujas iš alternatyvaus teikimo šaltinio ir tai laikytina suteikto dujų tiekimo patikimumo ir saugumo užtikrinimu“.

Išliks jau ir šiuo metu įvestas privalomas reikalavimas nustatytą dujų kiekį pirkti iš SGD terminalo.

Skatins papildomas veiklas

Nepaisant dėl Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo didinamos bendros Lietuvos dujų rinkos kainos, šiame solidarumo veiksme įžvelgiama ir atskirų sektorių naudą bei veiklos skatinimą.

Įvertinta, kad maždaug 5 mln. eurų per metus sumažės šilumos tiekėjų išlaidos dujoms, o tuo pačiu ir šilumos kaina. Mat kaip tik didelės šilumos tiekimo bendrovės buvo įpareigotos pirkti brangesnes dujas iš Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo.

Iki šiol didesnė dalis dujų pirkėjų naudojosi pigesnėmis nei SGD terminale rusiškomis dujomis. Dėl to jiems dujų kainos nuo 2016 metų kiek didės.

Dar viena nauda įžvelgiama paties Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veikloje. Įstatymas numatys, kas SGD terminalas ne būtinai privalės vykdyti dujinimą. Tai yra jam nebūtinai reikės suskystintas dujas versti į dujinį pavidalą ir tiekti į bendrus vamzdynus.

Tai sudarys prielaidas prie SGD terminalo kurti naują infrastruktūrą tam, kad galima būtų prekiauti suskystintomis dujomis – laivų aprūpinimo dujomis sistemą, dujų išvežiojimą autotransportu nedideliems pirkėjams. Tai mažintų dujų tiekimo per SGD terminalą išlaidas, o tuo pačiu ir visos Lietuvos dujų rinkos kainą į kurią visos SGD terminalo eksploatavimo išlaidos bus įskaitytos.      



NAUJAUSI KOMENTARAI

rasa

rasa portretas
kokia tauta ,tokia ir valdzia

666

666 portretas
Pajungti laiva ,prie seimo ir muraujovkos ir tegu bezda I ta nesamone,kaip ir ,jie visi nesamone!

taips

taips  portretas
rinka per prevarta
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių