Investicijoms Klaipėdoje – klerkų kirtis

Į žemėtvarkininkų akiratį patekę uostamiesčio verslininkai valdininkų veiksmus vadina valstybiniu reketu. Teisėtai valstybinę žemę išsinuomoję verslininkai staiga sulaukė prokurorų kirčio – Liepų gatvėje vykstančios statybos sustabdytos, o investuotojai skaičiuoja milijoninius nuostolius.

Ore pakibo pusė milijardo

Skandalinga situacija, kai 40 milijonų eurų investicijos buvusio "Žalgirio" stadiono vietoje įstrigo dėl žemėtvarkininkų įgeidžių, turi analogų ir uostamiestyje.

Dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) iniciatyvos nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartis ore pakibo dešimt projektų Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje.

Bendra investicijų suma siekia pusės milijardo eurų sumą.

Iš visų šių projektų tik klaipėdiečių įmonei Uosto verslo centrui teismas yra pritaikęs pačias griežčiausias sankcijas – statybos nuo gruodžio pabaigos sustabdytos, projektavimo darbai įšaldyti, o NŽT ieškiniai pateikti teismui.

Į teismą NŽT kreipėsi apskųsdama Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės Lauros Paulikienės atsisakymą taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

Į prokuratūrą NŽT kreipėsi dėl valstybinės žemės nuomos sutarties panaikinimo ir administracinių aktų pripažinimo negaliojančiais.

Pasirašė, bet persigalvojo

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė apie Uosto verslo centro ginčą su žemėtvarkininkais ("Ieškinys – keturi milijonai", 2016 07 25).

Jei anksčiau žemėtvarkininkai reiškė norą sumažinti išnuomotų sklypų dalį, tai dabar mėginama apskritai panaikinti valstybinės žemės Liepų gatvėje nuomos sutartį.

Verslininkai apleistus pastatus įsigijo iš įmonės "Klaipėdos mediena".

"Mes nieko nepavogėme, pirkome senus, apleistus pastatus. Valstybinės žemės sklypai buvo išnuomoti 99 metams. Sąlygose buvo pažymėta, kad bus galima nauja statyba. Buvo gauti visi sutikimai ir suderinimai. Pati NŽT pasirašė nuomos sutartį. Beje, ši teritorija Klaipėdos miesto bendrajame plane yra įvardijama kaip konversinė. Miesto viešasis interesas yra tas, kad čia taršius pramonės objektus pakeistų komerciniai ir administraciniai pastatai", – tikino Uosto verslo centro vadovas Šarūnas Butkus.

Į teismą padavė ir savivaldybę

Teisme kaip atsakovė kartu su verslininkais atsidūrė ir Klaipėdos savivaldybė.

Dar praėjusių metų vidurvasarį NŽT pateikė verslininkams pasiūlymą sumažinti išnuomotą sklypą, kitaip tariant, jo dalį panorėta atimti.

Pagrindiniu ginčo argumentu tapo tas faktas, kad verslininkai žemę įsigijo ne aukciono būdu.

Visa ši istorija man primena žaliųjų žmogeliukų veiklą.

"Esmė ta, kad privatizavimas tokiu būdu vyko visoje šalyje. Visa ši istorija man primena žaliųjų žmogeliukų veiklą. Viena valstybinė institucija gali valstybėje padaryti perversmą. Kaip? Ogi ištrauks žemę iš po kojų. Kaip atrodo valstybė užsienio šalių investuotojams? Juk niekam neaišku, kas šioje šalyje dedasi", – emocingai kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

Pasak K.Macijausko, didžiuosiuose šalies miestuose žemės aukcionai iš viso nevyksta, nes nėra baigta žemės reforma.

"O kaip statybos ten vyksta nuo 1990-ųjų? Žemė buvo nuomojama, taip atsirado ištisi kvartalai daugiabučių. Tai ką, visa Lietuva užsistatė neteisėtai?" – retoriškai klausė K.Macijauskas.

Jis tikino, kad iš didžiųjų miestų tik Klaipėdoje žemės reforma yra baigta.

Susimokė prieš Konstituciją?

Verslininkai jau konsultavosi su advokatais dėl galimybės savo teises ginti Europos Žmogaus Teisių Teisme.

"Ne tik mūsų teisininkai, bet ir pati Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė savo atsakyme pabrėžė, kad mes turime teisėtų ir pagrįstų lūkesčių dėl savo investicijų", – pastebėjo Š.Butkus.

Prokurorė L.Paulikienė konstatavo, jog "nuo 2007 m., akivaizdu, kad žemės sklypo teritorijoje bendrovė kartu su valstybinės žemės nuomą įgyvendinančios institucijos žinia ir pritarimu vykdė ilgalaikį investicinį projektą, taigi turėjo teisėtą ir pagrįstą lūkestį tinkamai užbaigti jo vykdymą. Tyrimo metu nustatyta, kad įmonės išlaidos į žemės nuomos teisės įgijimą, teritorijos planavimo ir dokumento parengimą ir statinių žemės sklype projektavimą siekia 2,5 mln. eurų, be to, prie šių išlaidų bendrovė priskiria negautą pelną, sutarčių su trečiaisiais asmenimis nevykdymo ir nutraukimo finansinius nuostolius".

Prokurorė pažymėjo, jog savo skunde pati NŽT nenurodo ir tyrimo metu nenustatyta, kad sklypo suformavimas neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Prokuratūra peržiūrėjo detalųjį šio sklypo planą, kuris buvo derintas su Klaipėdos savivaldybe. Šių procedūrų metu buvo pakeista žemės sklypų paskirtis.

"Šis administracinis aktas nenuginčytas. Žemės sklype pradėti statyti nauji statiniai, išduoti leidimai, kurie irgi nėra ginčijami ar nuginčyti", – akcentavo prokurorė LPaulikienė.

Ji reziumuoja, kad ne tik valstybės valdžia, bet ir ją įgyvendinančios institucijos turi pareigą laikytis valstybės prisiimtų įpareigojimų, nes Konstitucija ir teisės aktai saugo įgytąsias teises.

"Jei kokie nors žmonės vienas kitam ką nors parduotų, o praėjus keleriems metams vienas jų atvažiuotų pas pirkėją ir atimtų tai, ką pardavė, toks atvejis būtų nagrinėjamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius. Tai būtų vertinama kaip nusikaltimas", – replikavo Š.Butkus.

Tikslas – nacionalizuoti?

Š.Butkus stebėjosi tuo, kad nėra aiškus galutinis NŽT veiksmų tikslas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Prisiminiau J.Baltušį . Tai kieno šeškas , ar pagavusiojo, ar šeimininko, o gal priklauso žabų krūvai.

Ert

Ert portretas
Wilno valdininkėlių valdžios rodymas.

Jelena

Jelena portretas
Įdomu, kaip ministras vystys projektus? Gali ir vystyklų pritrūkti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių