Pereiti į pagrindinį turinį

SGD terminalas – energetinis saugumas visoms Baltijos šalims

2015-11-12 09:49
DMN inf.
Vytauto Petriko nuotr.

Lapkričio 11 d. Europos Parlamente (EP) Briuselyje EP nario Antano Guogos organizuotame forume „SGD terminalai – energetinio saugumo regione pokyčių garantai“ dar sykį buvo pabrėžta Lietuvos įgyvendinto SGD terminalo svarba, kaip objekto, kuris užtikrina Lietuvai ir visoms Baltijos šalims energetinį saugumą.

„Lygiai prieš metus baigėsi „Gazprom“ dominavimas Baltijos šalyse – SGD terminalas atvėrė kelius į viso pasaulio dujų rinkas. Tiesa, jog tokio tipo projektus kiekviena šalis gali įgyvendinti savarankiškai, tačiau bendras tikslas turi būti – sukūrimas bendros Baltijos šalių dujų rinkos, kurios dėka laimėtų vartotojas“, -  kalbėjo EP ITRE (Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos) komiteto pirmininkas ir buvęs EP pirmininkas Jerzy Buzek. 

Forumo dalyviai diskutavo apie SGD terminalų svarbą ir jų augantį poreikį Europoje, apie atsiversiančią nuo 2016-ųjų JAV dujų eksporto rinką, jos įtaką geopolitinei situacijai bei EK rengiamą europinę SGD terminalų strategiją.

Apie SGD terminalo poreikį Estijoje pasisakė Estijos parlamento, ES reikalų vadovas Kalle Palling: „Lietuvos SGD terminalas planus sukurti bendrą Baltijos šalių dujų rinką pavertė realybe, tačiau mes, kaip šalis privalome vykdyti savo užsibrėžtus tikslus, tarp kurių yra Balticconnector projektas – dujotiekis tarp Suomijos ir Estijos. Jei pastarasis projektas bus įgyvendintas, nematome poreikio atlikti papildomas investicijas statant naują SGD terminalą“.

Kitas forumo dalyvis, kompanijos „Natural Gas Europe“ strategijos vadovas John Roberts pažymėjo, jog Lietuvos atvejis yra klasikinis pavyzdys, kuomet yra politinis ryžtas ir valia, galima pasiekti savo keliamų tikslų. Būtent kalbamu atveju „Gazprom“ Lietuvai taikė ne ekonomines, o politines dujų kainas, kas buvo spaudimo priemonė. Šiuo metu to jau nebėra ir tik pati valstybė tai pasiekė.

Pažymėtina, jog neseniai Lietuvoje vartotojai už dujas mokėjo didžiausią kainą Europoje. O pernai dujų kaina Lietuvoje mažėjo labiausiai iš visų Europos šalių. Klaipėdos SGD terminalas gali patenkinti 100 proc. Lietuvos, o taip pat ir 90 proc. kaimyninių Latvijos ir Estijos gamtinių dujų poreikio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų