SGD terminalas – vieninteliai vartai konkurencingoms dujoms Baltijos šalyse

  • Teksto dydis:

Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas Lietuvai leido pradėti konkurencinę kova tarp skirtingų dujų tiekėjų, atsikratyti vieno monopolinio žaidėjo diktato. Investicijos į šį objektą atsiperka ne tik šaliai, bet ir pavieniams Lietuvos dujų rinkos vartotojams. Tokius SGD terminalo pranašumus įvardijo Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, pridurdamas, kad bene didžiausiu proveržiu, kalbant apie Baltijos šalių dujų rinką, galima laikyti pirmąjį SGD krovinį iš JAV.

– Lietuva jau nuo 2015 m. importuoja suskystintąsias gamtines dujas (SGD). Kodėl SGD iš JAV atkeliavimą į Klaipėdos terminalą vadinate "lūžio" tašku?

– Taip yra dėl kelių faktorių, kurie turi svarbią strateginę ir praktinę reikšmę. JAV yra svarbiausia Lietuvos strateginė partnerė saugumo srityje ir nuo dabar ji taip pat yra dujų tiekimo šaltinis, stiprinantis mūsų saugumą energetikoje. Taigi mes dar labiau sustipriname savo strateginį bendradarbiavimą per praktinius dalykus.

Antra, tai akivaizdi ekonominė nauda. Iš tiesų, prieš keletą metų galėjome tik pasvajoti, kad amerikietiškos SGD dujos galėtų būti pigesnės, nei rusiškos dujos. Ir dabar ta svajonė virto realybe. Europoje dominuojančioms rusiškoms dujoms SGD iš JAV tampa vis konkurencingesnės.

Tam, kad Klaipėdą pasiektų SGD iš JAV, reikėjo didelio įdirbio, kurį Lietuva pradėjo dar 2011 m. Šiandieninis rezultatas – tai nuoseklaus ir atkaklaus Lietuvos valstybės vadovų, diplomatų, Energetikos ministerijos ir valstybinių įmonių darbo vaisius. Reikia pažymėti, kad Lietuva yra ne tik pirmoji Baltijos šalyse, bet viena pirmųjų šalių Europoje, į kurią atplaukė amerikietiškos SGD dujos.

– Pažymėjote, kad amerikietiškos dujos – pigesnės už rusiškas. Ar tai reiškia, kad dujos atpigs ir Lietuvos gyventojams?

– Taip, praėjusią savaitę Lietuvą pasiekusios dujos yra pigesnės už rusiškas. Pigiau importuojamos SGD leidžia perspektyvoje tikėtis ir mažesnių kainų mūsų vartotojams. SGD rinkoje situacija yra įtempta tuo požiūriu, kad yra didelė konkurencija tarp tiekėjų. Vartotojams tai yra gerai, nes būtent jie anksčiau ar vėliau tampa konkurencinės kovos rinkoje laimėtojais.

SGD rinka yra globali ir labai dinamiška, kainos nuolat keičiasi. Prognozuojama, kad, baigus įgyvendinti SGD gamyklų projektus Australijoje, JAV ir kitose šalyse, šių dujų eksporto apimtys iki 2020 m. išaugs apie 50 proc., o JAV artimiausiais metais taps trečia pagal dydį SGD eksportuotoja pasaulyje. Kompanija "Cheniere", atgabenusi į Lietuvą pirmąjį JAV, Teksaso valstijoje pakrautą SGD krovinį, yra viena didžiausių šių dujų tiekėjų. Šios kompanijos atstovai pažymėjo, kad pirmasis krovinys yra bendradarbiavimo startas, o kompanija yra pasirengusi toliau tiekti dujas Lietuvai ir regionui.

Tai, kad mes turime du alternatyvius kelius, kaip importuoti dujas į Lietuvą, ir tai, kad mes turime vis daugiau skirtingų tiekėjų, iš kurių galime įsigyti šį kurą, reiškia, kad yra konkurencija ir ji didėja. Nebėra vieno monopolinio žaidėjo diktato, nuo kurio Lietuvos vartotojai kentėjo ilgus metus. Vyksta tai, ko Lietuva ir siekė investuodama į Klaipėdos SGD terminalą – konkurencinė kova tarp skirtingų dujų tiekėjų dėl didesnės Lietuvos dujų rinkos dalies, o iš tokios konkurencinės kovos dujų rinkoje pirmiausia laimi Lietuvos vartotojai.

– Dalis Lietuvą pasiekusių dujų iš JAV jau yra saugomos Inčukalnio dujų saugykloje. Kodėl tai svarbu?

– Matome, kad šią vasarą turime tokias SGD tiekimo apimtis, kad Klaipėdos terminalas tam tikru sezonu jau yra net per mažas. Pigiau įsigytas dujas saugosime saugykloje, o žiemą jas vartosime. Ši terminalo ir saugyklos sinergija yra naudinga mūsų vartotojams ir ją reikia išnaudoti. Anksčiau Inčukalnio dujų saugyklą pirmiausia vertinome dėl saugumo. O dabar matome, kad šiai saugyklai veikiant kartu su mūsų SGD terminalu, ne tik stipriname tiekimo saugumą, bet galime iš to turėti ir ekonominę naudą.

– Per paskutinius kelerius metus SGD importo kainos mažėjo apie 50 proc. Ar tai reiškia, kad Klaipėdos terminalas sumažino kainas ne tik Lietuvos, bet taip pat Estijos ir Latvijos vartotojams?

– Tikrai, taip. SGD terminalas nustato vadinamąsias kainų lubas visoms Baltijos šalims. Taigi, kuo tos lubos mažesnės, tuo mažesnę kainą priverstas siūlyti "Gazpromas", norėdamas mūsų rinkoje parduoti rusiškas dujas. Estijos įmonės jau pernai naudojosi SGD terminalu, Latvijai tokios galimybės atsirado šiemet, kai buvo atverta Latvijos dujų rinka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
"Ir dabar ta svajonė virto realybe" - Ir kaip drįstama taip akivaizdžiai meluoti.

zemaitis

zemaitis portretas
jus nejuokinkit. apie kokia konkurencija kalbat,jus ten galvas issitrinkit kur 200 o kur 500 jus skirete. kas cia do naujas biznis pirkt branges dujas ir perpreivarta sukist jas liaudzei ir dar kalbet apie konurencija. TAI JUS DUOKIT LIAUDZEI PASIRINKT IS KUR IR KA PIRKT

Algis

Algis portretas
Tos SGD Lietuvai, kaip Ukrainai akmens anglis, gabenama is Pietu Afrikos. Salia antirusiskos paranojos, siuo metu labai populiaru pasizymeti nesamoningais, blaivo proto ribose netelpanciais sprendimais- kas uz ka kvailesnis. Is pat pradziu buvo aisku, kad SGD terminalas pasmerktas. Tik va labai idomu, kas uz tai atsakys. Kiek dar lesu bus issvaistyta, bandant "pritraukti investitorius" (tokiu pat debilu beieskant).
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių