D. Grybauskaitė: trišalis susitarimas dėl atlyginimų didinimo – neįgyvendinamas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, jog trišalis - Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų - susitarimas dėl atlyginimų didinimo yra gera intencija, tačiau yra neįgyvendinamas, nes valstybė negali priversti privačių įmonių jo laikytis.

„Intencija iš principo yra gera. Noras, kad verslas įsipareigotų arba žiūrėtų į mūsų darbuotoją kitomis akimis negu buvo iki šiol, nes mūsų atlyginimai yra vis dar mažiausi regione. Atlyginimai auga dėl ekonominio augimo. 5-6 proc. augimas yra objektyvus augimas. Ar įmanoma priversti privatų verslą susitarimais ir gražiomis deklaracijomis įgyvendinti atlyginimų augimą - ne. Nėra jokių instrumentų tokio susitarimo įgyvendinimui“, - ketvirtadienį Vilniuje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Virginijus Sinkevičius ir Tomas Tomilinas pareiškė, jog nepavykus pasirašyti trišalio susitarimo dėl atlyginimų didinimo ir kitų savanoriškų socialinių įsipareigojimų, naujasis Darbo kodeksas gali nesulaukti paramos Seime.

Šalies vadovės nuomone, visi darbuotojų apsaugos mechanizmai turėtų atsispindėti naujame Darbo kodekse, o Trišalėje taryboje pasiekti susitarimai yra reikšmingi.

„Darbuotojų socialinė apsauga turi būti įtraukta į Darbo kodeksą, o ne kažkokiais susitarimais, kurių neįmanoma įgyvendinti. (...) Iš tikrųjų pakeitimai yra esminiai. Beveik daugiau nei pusę priemonių, kurias siūliau, jau yra įgyvendinta. Silpniausiai atrodo profesinių sąjungų pozicijos. Jeigu būtų daugiau apgynamumo ir instrumentų, kaip apginti darbuotojų socialinę padėtį ir galimybes derėtis su darbdaviu, tai tokie dalykai turėtų būti Darbo kodekse, o ne bereikšmiuose susitarimuose“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Trišalėje taryboje suderintam Darbo kodeksui ir teikia dokumentus svarstyti Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
Db vieni kaltina prezidentą, kiti profsąjungas, treti dar ką nors. Nejau nemanote kad keisti reikia pradėti visiems nuo savęs. Tas galioja visiems, tiek darbuotojams tiek firmų direktoriam. Reikia dirbti su noru , Meile ir pastangomis. Ir susivienijus jei ką prieš darbdavį streikuot

nuomone

nuomone portretas
Sukurt istatyma,kad valstybe turetu teisi kistis i privatininku reikala.O tai verslininkai,ypac turintys placius tinklus nenori dalytis pelnu,kuri sukaupia savo darbuotoju deka.Priverst visus darbdavius solidarizuotis reikia.O valstybe blogai padare ,kad leido beveik viska privatizuot,todel tokia nelygybe ir yra.Butu visos valdiskos istaigos,butu vienodi atlyginimai aisku priklausomai nuo profesijos.Galetu zmones ,kaip anksciau ir nedarbingumus imt kiek reikia ir nebijot,kad gali ismest is darbo uz tai.Sakytumet,konkurencijos nera,nachrena ta konkurencija jei vienas gyvena kaip inkstas taukuos,o kitas neturi uz ka ir duonos nusipirkt.

Mindaugas

Mindaugas portretas
Na ir kiek cia jusu esa nepatenkinti savo atlyginimais?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių