Klaipėdos atliekų ūkis estų akimis

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Klaipėdoje viešėjo Talino atliekų perdirbimo centro (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus AS) delegacija.

Vizito metu Estijos atliekų tvarkytojai išsamiai susipažino su Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo sistema, apžiūrėjo Dumpių sąvartyną, rūšiavimo ir kompostavimo aikšteles, uždarytus sąvartynus, lankėsi atliekų deginimo  jėgainėje. 

Pasidalyti įspūdžiais paprašėme Talino atliekų perdirbimo centro vadovės Kertu Tiitso.

Daug suvaržymų

Kalbant apie atliekų surinkimą, susidarė įspūdis, kad mums dirbti ir uždirbti yra lengviau. Taline kiekvienas konteineris – nesvarbu ar jis yra individualiame gyventojo kieme, ar daugiabutyje, ar verslo įmonėje – turi šeimininką ir už jo aptarnavimą mokamas konkretus mokestis.

Mes surenkame mokesčius, šias lėšas naudojame mašinoms, mechanizmams, konteineriams įsigyti ir kitoms įmonės reikmėms.

O jūsų KRATC renka vietinę rinkliavą, kuri patenka tiesiai į savivaldybės kasą, tačiau bendrovė tais pinigais pasinaudoti negali.

Mums tai pasirodė keista.

Lyginant su Estija, pas jus šalyje atliekų tvarkymo veikla labai suskaidyta ir apribota. Pavyzdžiui, mes galime teikti visą paslaugų paketą nuo konteinerio pastatymo, atliekų surinkimo iki visiško atliekų perdirbimo. O jūsų KRATC tik administruoja, tačiau neturi priemonių, kad galėtų surinkti atliekas.

Tai akivaizdžiai trukdo, kai reikia skubiai sureaguoti į kliento skundą ir pašalinti atliekas. Mes Taline esame įsivedę tvarką, kad per 24 valandas nuo pranešimo apie netvarką atliekas turime išvežti.

Klaipėdos KRATC tokios galimybės neturi – jie neturi savo mašinų, darbuotojų, todėl tik gali prašyti vežėjų, kad tvarka būtų įvesta. Man tikrai neaišku, kodėl Lietuvoje atliekų sistemos administratoriams neleidžiama turėti savo transporto ir patiems išvežti šiukšles.

Estijoje tokių suvaržymų nėra, nors galioja tos pačios Europos Sąjungos direktyvos.

Skirtumai ir panašumai

Kai lyginome mokesčių už atliekų surinkimą rezultatus, tai Klaipėdoje mokesčiai surenkami geriau. Taline mes skaičiuojame, kad apie 10 procentų gyventojų ir verslininkų sugeba išvengti mokesčių ir meta atliekas į svetimus konteinerius.

O Klaipėdoje nemokančių už atliekas yra mažiau nei 2 procentai. Tai labai geras rodiklis. Ko gero, tai ir yra pagrindinis jūsų administracinės sistemos pranašumas, kad praktiškai nebelieka parazituojančių visuomenės narių ir įgyvendinamas europinis principas „teršėjas moka“. Taline mums sunkiai sekasi sugaudyti visus teršėjus – kažkas gyvena priemiestyje ir atveža atliekas į miestą, Talino verslininkai atvirkščiai – suinteresuoti slėpti atliekas, veža jas į pamiškes.

Sistema veikia gerai

Apžiūrėję, kaip Dumpių sąvartyno gamykloje išrūšiuojamos atliekos bei kaip tvarkomas sudegintų atliekų šlakas, išvydome analogišką sistemą, kokia yra ir pas mus.

Vienintelis skirtumas – Estijoje jau keletą metų atskirai surenkamos ir perdirbamos virtuvės atliekos. Mes iš virtuvės atliekų gaminame kompostą. Žinoma, kaip ir Klaipėdoje, taip ir Estijoje komposto poreikis yra mažas, todėl mes jį kaupiame bei ieškome rinkų, kur kompostą būtų galima realizuoti.

Čia yra erdvės Baltijos šalių atliekų tvarkytojų bendradarbiavimui – sukaupus didelį kiekį galėtume jį pasiūlyti Afrikos ar Arabijos pusiasalio valstybėms, kur jo tikrai reikia.

Beje, kalbant apie bendradarbiavimą, profesionalams keistis informacija ir patirtimi yra būtina. Todėl su Klaipėdos RATC ketiname pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. O apibendrinant tai, ką išvydome per tris viešnagės dienas Lietuvoje, galime sakyti, kad jūsų atliekų surinkimo sistema sudėtingesnė, tačiau  ji veikia gerai.

O antrame etape – atliekų perdirbimo – iš esmės ir Taline, ir Klaipėdoje naudojame tas pačias technologijas ir pasiekiame panašius rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
turi šiukšlyną savo žemės teritorijoje kaip tai turėjo jos tėvai ir jos tėvų tėvai ir taip šimtus metų turėjo, bet kažkaip ta žemė nevirto šiukšlynu tik nereikėjo mokėti kažkam už neegzistuojančias paslaugas

to klp

to klp portretas
Taip ir neparašėte, kur ta jūsų senelė meta šiukšles ?

klp

klp portretas
pas mus diktatūrinė sistema, kur neatsižvelgiama į žmogų visiškai, tarkim mano senelei 86 metai ir yra su judėjimo negalia ji gyvena tolokai nuo kelio, transporto įmonė ten konteinerio neveža, o savivaldybė vistiek už šiukšles ima mokestį nors jo neišveža, o paklausus kur reikia mesti šiukšles savivaldybė siūlo už 3 km esantį konteinerį. Vadinasi šiukšlės teršia lygiai taip pat kaip teršė jau 86 metus, bet pinigai nusėda savivaldybėje, o transportininkai sutaupo nes nereikia išvežti šiukšlių.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių