Vilniaus valdžia „Gemmo“ suteikė vilties

  • Teksto dydis:

Sutartį su Vilniaus valdžia dėl gatvių apšvietimo tinklų modernizavimo pernai pasirašiusiems Italijos investuotojams suteikta vilties - Italijos geležinkelio, apšvietimo ir kitos infrastruktūros statybos ir priežiūros bendrovė „Gemmo“ galėtų įgyvendinti projektą, jei per du mėnesius susitartų dėl jo finansavimo.

Trečiadienį kadenciją baigianti Vilniaus savivaldybės taryba po pateikimo balsavo už tai, jog sutarties įsigaliojimo terminas būtų atidėtas dviem mėnesiams - iki birželio 28-osios. Sprendimui pritarė 29 politikai, prieš buvo 13, susilaikė 2.

Ar pratęsti sutarties įsigaliojimo pradžią, galutinai patvirtinti turės nauja miesto taryba.

Tačiau būsimasis Vilniaus vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas po tarybos posėdžio BNS sakė, kad galimybės, jog „Gemmo“ įvykdys sutarties sąlygas, yra tik teorinės, nes naujoji taryba nespės iki balandžio 28-osios priimti galutinio sprendimo.

„Sąlyga yra vienintelė: jie turi atnešti iš banko patvirtinimą, kad jie gauna finansavimą šiam projektui. Jei gauname tokį dokumentą, vadinasi, visa apimtimi projektas prasideda - darbuotojų perkėlimas, turto perkėlimas naujai įmonei ir taip toliau. Jei negauname patvirtinimo - tada viskas. (...) Formaliai žiūrint ir matant būsimos kadencijos posėdžius, šios dienos sprendimas yra niekinis, nes kitas dalykinis darbinis naujos kadencijos posėdis yra tik balandžio 29 dieną. Tai yra jau per vėlu“, - sakė V.Benkunskas.

Savivaldybės bei konkursą laimėjusi ir sutartį prieš metus pasirašiusi„Gemmo“ sutartis turėjo įsigalioti balandžio 28-ąją - pagal ją investuotojai iki tol privalėjo rasti, kas finansuos projektą.

„Gemmo“ jau yra gavusi preliminarų finansavimo pasiūlymą iš Europos Komisijos (EK) įsteigto ir vieno didžiausių Vokietijos bankų „Deutche Bank“ valdomo Europos energijos efektyvumo fondo. Su potencialiais projekto finansuotojais derinamos techninės detalės, dėl kurių nebūtų spėta sutarti nenukėlus sutarties įsigaliojimo, tvirtino „Gemmo“ atstovai.

Banaldžio 22-ąją į pirmąjį posėdį susirinksianti naujoji taryba ir meras posėdyje tik prisieks, bus patvirtinti vicemerai ir administracijos direktorius, tuo metu darbiniai miesto klausimai bus nagrinėjami tik po savaitės, kaip planuojama, - balandžio 29-ąją.

Kaip BNS šią savaitę sakė išrinktasis meras Remigijus Šimašius, „Gemmo“ atstovai jam kol kas nepateikė įtikinamų argumentų, kad jų projektas yra geriausias miestui.

„Gemmo“ vykdomasis direktorius Aldo Bevilacqua (Aldo Bevilakua) teigė, kad projektas galėtų būti puikus pavyzdys, jog Vilnius - progresyvus miestas, efektyviai vartojantis energiją ir teikiantis kokybiškas viešąsias paslaugas. Tačiau kartu jis perspėjo, kad nutraukus sutartį, būsimiems užsienio investuotojams galėtų kilti įtarimų dėl šalies politinės ar teisinės rizikos.

Pagal sutartį „Gemmo“ ir Estijos įmonė VSLS per dvejus metus turėtų atnaujinti gatvių apšvietimą, investuoti 108 mln. litų (31,3 mln. eurų) ir 18 metų valdyti bei prižiūrėti. Skaičiuojama, jog bendra sutarties vertė siektų 339,18 mln. litų (apie 98 mln. eurų).

Šiuo metu 44 tūkst. šviestuvų paskutinį kartą buvo atnaujinti 1997-2000 metais. Miesto gatvių apšvietimo įrenginių nusidėvėjimas viršija 89,5 proc. Skaičiuojama, jog modernizavus tinklus, elektros suvartojimą galima būtų sumažinti net 70 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių