Šokiruojanti paauglių „pramoga“ – šaudė į draugą: viskas dėl skirtingų požiūrių į karą Ukrainoje?

  • Teksto dydis:

Nukentėjusio paauglio mama pasakoja, kad sūnus grįžo apšaudytas bendraamžių.

„Jam sunku viską vėl ir vėl prisiminti. Jam taip pat sunku suvokti, kad taip galėjo pasielgti jo draugai“, – portalui kauno.diena.lt teigė moteris. Šį išpuolį ji sieja su skirtingais berniukų požiūriais į karą Ukrainoje.

„Laukiu atsakymo iš policijos ir iš mokyklos. Mums daug žmonių padėjo. To nesitikėjome. Visiems esame labai dėkingi“, – žurnalistams sakė moteris.

Įvykį paauglio mama paviešino feisbuke. „Į mano sūnų šaudė jo draugai“, – pradėjo įrašą. Atpasakodama gruodžio 22-osios penktadienio vakarą ji rėmėsi sūnaus žodžiais ir ne tik.

Anot jos, sūnus apie 19 val. išėjo pasivaikščioti su draugais. Vienas klasiokas, kitas – iš paralelinės klasės. Vienas jų, kaip teigė moteris, „atsinešė AK-74M – pneumatinį Kalašnikovo automatą, kuris šaudė plastikinėmis kulkomis“. „Tokie ginklai Lietuvoje parduodami tik suaugusiems“, – apie šratasvydžio šautuvą pasakojo moteris, pridūrusi, kad paauglio atsineštą ginklą pirko jo tėvas.

Viskas įvyko Vilniuje, nedideliame miškelyje prie kito pasivaikščiojimo dalyvio namų. Pašaudę į butelį berniukai, kaip pasakojo moteris, ėmė šaudyti į jos sūnų. Šaudė paeiliui. Pataikyta, kaip skaičiavo, apie penkiasdešimt kartų, laimei, daugiausiai kliuvo į vietas, kurias dengė stora žieminė striukė.

Kaip vėliau supratau iš pokalbio su tėvais, vieno šeima yra apolitiška, o kito tėvas – Lietuvos policininkas ir buvęs kariškis – yra „prieš bet kokį karą“.

„Viena kulka pataikė į kairę blauzdą, kita – į dešinę blauzdą. Dar dvi per kepurę pataikė į pakaušį, žymių neliko“, – nurodė moteris, pridūrusi, kad sūnus kelis kartus bandė pabėgti, bet vis būdavo apsupamas ir toliau šaudomas. Prašė liautis, sakė, kad skauda. Kai atsisėdo ant akmens ir pradėjo verkti, berniukai atstojo. Palydėjo iki troleibuso stotelės ir atsiprašė. Vienas pasakė, kad daugiau taip nedarys. Kitas pridūrė: „O gal ir darysim“.

Sūnus jai pasakojo, kad prieš šaudynes trijulė buvo užsukusi į piceriją. Ten buvo kalbų apie politiką. Du kiti berniukai, pasak mamos įrašo, „Youtube“ žiūri Rusijos TV „Pirmąjį kanalą“ ir palaiko Rusiją. Jos sūnaus pozicija – aiški antirusiška.

Į sūnaus pasiūlymą nekalbėti apie politiką, kad nesusipyktų, draugai reagavo etikete „banderovcas“. Šį žodį šaukė ir šaudydami į jos sūnų. Be to, prieš šaudant buvo paleistas „Wagner“ grupuotės himnas.

„Abu berniukai gimė ir augo Vilniuje. Kaip vėliau supratau iš pokalbio su tėvais, vieno šeima yra apolitiška, o kito tėvas – Lietuvos policininkas ir buvęs kariškis – yra „prieš bet kokį karą“, – rašė įraše moteris.

Vieno berniukų tėvas, pašnekovės teigimu, žadėjo savo sūnų paauklėti trenkdamas į veidą. Kito mama prašė nesikreipti į policiją ir negadinti sūnui gyvenimo, nes jis nori būti kariškiu. Pasakojo, kad sūnus iš vieno skriaudėjų sulaukęs žinutės su pasiūlymu dėl 20 eurų naujametinės dovanos.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad yra gautas pranešimą apie minimą įvykį. Jis užregistruotas gruodžio 23 d. apie 23 val.

„Informacija perduota Vilniaus miesto antrajam policijos komisariatui. Pareigūnai renka medžiagą, bus atlikti visi veiksmai ir priimtas procesinis sprendimas. Informacija taip pat bus perduota Vaiko teisių specialistams“, – komentare portalui kauno.diena.lt teigė J. Samorokovskaja.

Ji pridūrė, kad „nepilnamečiai vaikai nėra subjektas, todėl už jų nepriežiūrą atsakomybė gali būti taikoma tėvams“.


Komentaras

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius

Vaiko teisių gynėjai yra gavę informaciją apie minimą incidentą. Artimiausiu metu susisieksime su visomis įvykyje dalyvavusiomis pusėmis, vertinsime, kokios pagalbos gali prireikti ir ją pasiūlysime. 

Atvejų, kai vaikai susižaloja patys ar sužaloja kitus vaikus šaunamaisiais ginklais, pasitaiko.  Tad vaiko teisių gynėjai atkreipia visuomenės dėmesį, kad ginklas, nepaisant kokiai ginklų klasifikacijai priskirtas, yra ypatingai pavojingas vaikui. Vaikai itin sunkiai gali susižeisti ir su mažiausiam pavojingumui priskiriamais pneumatiniais ginklais arba šeimos buityje naudojamais peiliais. Tad tėvams svarbu užtikrinti, kad tokie daiktai namuose būtų saugomi vaikams neprieinamoje vietoje.

Net ir namų saugumui įsigytas šautuvas, gali tapti baisios nelaimės priežastimi. Tad visi ginklai, turi būti laikomi vaikams neprieinamoje vietoje – saugiai rakinamose spintose ar seifuose.

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių