Žinomų žmonių vegetariškos virtuvės paslaptys

  • Teksto dydis:

Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (KTU SHMMF) gruodžio 7 d. vyko pirmasis Lietuvos akademinėje istorijoje veganizmo ir vegetarizmo dienos renginys „VeGandhi“. Jo metu asmenine patirtimi ir receptais dalinosi šį gyvenimo būdą pasirinkę Lietuvos pramogų ir meno pasaulio atstovai – muzikantai Erika Jennings, Jurgis Didžiulis, Edgaras Lubys, juvelyrė Jurga Lago ir gyvūnų teisių aktyvistės Brigita Kymantaitė, Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Renginyje, pavadintame žinomojo Indijos lyderio Mahatma Gandhi garbei, taip pat buvo gilinamasi į savanoriavimo galimybes gyvūnų teisių ir gerovės srityje.

Pagerėjo sveikatos būklė

Renginį pradėjo garsus dainininkas Edgaras Lubys (anksčiau žinomas kaip „Amberlife“), kuris vegetarizmu susidomėjo prieš aštuonerius metus.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad atsisakiau visų žalingų įpročių, tokių, kaip alkoholis ir cigaretės. Atsibodo nesveikas gyvenimo būdas, susidomėjau vegetarizmu ir ėmiau iš pagrindų keisti savo mitybą ir gyvenseną“, – sakė atlikėjas.

Jis pažymi, kad tai, kaip gyvename šiandien, atsilieps, sulaukus šešiasdešimties ar septyniasdešimties metų. „Vegetarizmas gali padėti to amžiaus sulaukti jaunatviškiems, energingiems ir žvaliems“, – įsitikinęs E. Lubys.

Su renginio dalyviais atlikėjas pasidalino pastarųjų metų atradimais, savo asmenine patirtimi, papasakojo apie pagerėjusią sveikatos būklę. Pasak E. Lubio, pasikeitus gyvenimo būdui, jis sudalyvavo net keturiuose nemažai ištvermės reikalaujančiuose, bėgimo maratonuose.

„KTU studentams ir visiems susirinkusiems norėjau parodyti, kad buvimas vegetaru nėra kažkas neįmanomo, pernelyg rimto ar moksliško“, – kalbėjo dainininkas. 

Vegetarizmas – antroji prigimtis

Į renginį pasidalinti rytine daina ir savo patirtimi taip pat atvyko žinomi Lietuvos dainininkai Erika Jennings ir Jurgis Didžiulis, kurie, kaip ir E. Lubys, praktikuoja vegetarizmą apie aštuonetą metų.

„Viena pagrindinių priežasčių, dėl ko tapau vegetare, buvo mano sveikata. Dabar vegetarizmą galėčiau pavadinti antrąja prigimtimi“, – sakė atlikėja.

Pasak jos, tai, jog gyvūnų auginimo procese naudojami antibiotikai ir įvairūs hormonai, privertė susimąstyti apie kasdienį mėsos vartojimą ir kodėl jis gali būti kenksmingas. „Nors tapusi vegetare iš pradžių galvojau apie savo sveikatą, dabar man ne mažiau svarbi ir gyvūnų gerovė“, – prisipažino E. Jennings.

Dainininkė džiaugiasi, kad į restoranų meniu vis dažniau įtraukiami ir vegetariški patiekalai, maisto gamintojai nebijo eksperimentuoti. Dabar vegetariški valgiai kur kas skanesni, nei buvo prieš keletą metų. Moters nuomone, tuomet gaminti vegetariški patiekalai neretai būdavo prėski, trūko skonio ir spalvų.

„Būnant vegetaru, labai svarbu valgyti įvairų maistą, kad organizmas gautų visų reikalingų medžiagų ir jam netrūktų energijos. Reikia valgyti daržoves, ankštinius augalus, patiekalus iš grūdų, ypatingai augalų sėklas, nes jose daug baltymų“, – kalbėjo pašnekovė, pabrėždama, kad vegetariška ar veganiška mityba iš sveikos gali nesunkiai virsti ne tokia sveika, jei žmogus kasdieną valgys, pavyzdžiui, bulvinius blynus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių