Studentus suvarė į purvyną


2009-03-12
Šarūnas Černiauskas
Studentus suvarė į purvyną

Studentų ir aukštųjų mokyklų dėstytojų profesinių sąjungų atstovų antradienį organizuotas mitingas, regis, ne juokais išgąsdino šalies valdžią, bet didžiulės teisėtvarkos pajėgos didžiąją laiko dalį praleido žiovaudamos.

"Braidėme po purvyną"

Mitingo organizatoriai itin pasipiktino renginio vieta. Mat renginį organizuoti leista ne Nepriklausomybės aikštėje, o nedidelėje aikštelėje šalia "Vilniaus vartų" komplekso. Pavasariški orai žemę aikštelėje pavertė purvynu.

"Braidėme po purvyną, mitingas matėsi tik iš kelių gatvių, o nuo Gedimino prospekto jo visiškai nebuvo matyti", – dienraščiui sakė mitingą organizavusio judėjimo "Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje" atstovas Nerijus Stasiulis.

Pasak jo, mitingas įrodė, kad sostinės valdžia nemotyvuotai atsisakė išduoti leidimą mitingui Nepriklausomybės aikštėje. "Tiek žmonių, kiek šiandien susirinko, galėjo drąsiai tilpti ir Nepriklausomybės aikštėje, laikantis įstatymo numatyto 75 m atstumo", – tikino N.Stasiulis.

Susipyko su M.Murza

Jau mitingo pradžioje jo organizatoriai įsivėlė į konfliktą su Vieningojo lietuvių nacionaldarbininkų sąjūdžio atstovais ir jo vadovu Mindaugu Murza. Studentų ir dėstytojų atstovai primygtinai prašė "murzininkus" palikti mitingą ar bent jau nemosikuoti savo vėliava, tačiau M.Murza tokiems reikalavimams nepakluso.

Mitingo organizatoriai kreipėsi ir į renginyje buvusius policijos pareigūnus, tačiau prieštaringai vertinamas veikėjas atsisakė paklusti net jiems. Kaip dienraščiui teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas, trys iš keturių į renginį atvykusių "murzininkų" buvo neblaivūs, o alkoholio tvaikas esą nesklido nuo vienintelio M.Murzos.

Socdemai – kaip reta drąsūs

Iš visų politinių jėgų bene labiausiai mitinge reiškėsi socialdemokratai, kuriems esant prie valdžios vairo akademinis jaunimas skundėsi ne ką mažiau. O mitinge buvę valdantieji tikino palaikantys studentų siekius ir nebalsuosiantys už aukštojo mokslo reformą.

Socialdemokratams prijaučiantis politikos veteranas Bronius Genzelis nepagailėjo aštrios kritikos švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui. B.Genzelio žodžiais, ministras moksluose buvo nevykėlis, ir jam nederėtų organizuoti šio sektoriaus reformos. Šios ir kitos pastabos valdančiųjų atžvilgiu buvo sutiktos ovacijomis.

Beje, mitinguotojai nutarė reikalauti ne tik ministro, bet ir pagrindinių šalies studentų judėjimų – Lietuvos studentų atstovybių sąjungos, Lietuvos studentų sąjungos ir Vilniaus universiteto studentų atstovybės – vadovų atsistatydinimo. Pastarieji, N.Stasiulio teigimu, yra "kišeniniai" G.Steponavičiaus veikėjai, neva pritariantys, kad studentai būtų įklampinti į paskolų liūną. Nemažai kritikos gavo ir skandinaviški bankai, kuriuos mitingo organizatoriai netgi kaltino neva pernelyg liberalios aukštojo mokslo reformos organizavimu.

Valdžią apdovanojo švilpimu

Iš pradžių renginyje sukiojosi tik pora valdžios atstovų – susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Pastarasis teigė atėjęs palaikyti studentų ir dėstytojų nemalonę užsitraukusio kolegos G.Steponavičiaus.

Po kurio laiko pasirodė ir premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir pats G.Steponavičius. Visus tris politikus susirinkusieji pasitiko vienodai – šūkiais "Gėda!", "Melas!" ir švilpimu.

A.Kubilius, kalbėdamas su mitingo dalyviais, priminė pats baigęs Vilniaus universitetą ir nepagailėjo pagyrų akademiniam jaunimui. Tačiau jo pareiškimas, kad aukštojo mokslo reforma turėtų būti derinama ne mitinguose, o Seimo ar Vyriausybės kabinetuose, sukėlė pasipiktinimo bangą.

Ne ką draugiškiau mitinguotojai pasitiko ir A.Valinską. Nors Seimo pirmininkas pabrėžė siekiąs dialogo, ir jo nervai pasirodė esantys ne geležiniai. "Kviečiu jus visus daugiau dirbti, o ne įžeidinėti. Jus taip pat, šviesiagalvi jaunuoli. Norėčiau, kad ta galva būtų šviesi darbui, o ne užgauliojimams", – į žodžių karą įsivėlė A.Valinskas.

Tačiau "šilčiausiai" akademinis jaunimas sutiko švietimo ir mokslo ministrą. Jis į švilpimo bangą reagavo ironiška šypsena, o vėliau ir padėkojo. "Ar jus šiandien tenkina studijų kokybė? Ar jus tenkina seni profesoriai, dvidešimt metų iš senų konspektų skaitantys jums paskaitas? Ar jūs bijote pokyčių? Ar čia susirinko bailiai?" – nesėkmingai minios simpatijas pelnyti bandė G.Steponavičius.

Palaikymo nesulaukė ir ministro teiginiai, neva reforma iš tikrųjų pagerins studijų kokybę ir gerokai pakels gerai dirbančių dėstytojų algas. Netgi priešingai – tokie pareiškimai tik dar labiau įaudrino minią.

Vis dėlto nuo scenos nulipęs G.Steponavičius žurnalistams teigė neketinantis trauktis iš posto.

Žada naujus protestus

Po mitingo vykęs A.Valinsko, akademinio jaunimo ir dėstytojų atstovų susitikimas nedavė jokių vaisių. Negana to, savo aštria retorika Seimo pirmininkas netgi papiktino studentiją.

"Jis kartais netgi įžūliai elgėsi, mokydamas mus rašyti rezoliuciją ir ieškodamas priekabių pačiame jos tekste", – dienraščiui sakė N.Stasiulis.

Judėjimas "Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje" valdžios žingsnių žada laukti maždaug savaitę. Jeigu jų nebus arba jie netenkins judėjimo užsibrėžtų siekių, žadama rengti naujas didesnes protesto akcijas.

Beje, protestus žada ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija. A.Černiauskas dienraščiui teigė, esą jo vadovaujama organizacija luktelės iki šio mėnesio pabaigos. Kaip ir studentai, profesinės sąjungos žada tęsti protestus, jeigu valdžia neatsižvelgs į jų reikalavimus.

Antradienio mitingas apsiėjo be didesnių incidentų. Policijos pareigūnai sulaikė vieną asmenį, kuris į renginį mėgino įsinešti dujinį pistoletą – tai buvo vienintelis rimčiau renginio tvarką sudrumstęs įvykis.