Sąskaitas nori pateikti už metus


2010-03-18
Milda Skiriutė
Sąskaitas nori pateikti už metus

Klaipėdos trišalė taryba siūlys paprastinti atsiskaitymų už komunalines paslaugas tvarką. Bus siūloma keisti įstatymus, kad vartotojai galėtų gauti sąskaitas ne kiekvieną mėnesį, o už metus ar pusmetį.

Trišalės tarybos narių nuomone, Lietuvoje atsiskaitymo už komunalines paslaugas sistema per daug tiksli – sąskaitos išrašomos kiekvieną mėnesį, vandens sunaudojimas skaičiuojamas pagal skaitiklius.

Anot jų, kitose Europos šalyse naudojami kur kas paprastesni būdai. Vartotojams sąskaitos už komunalines paslaugas išrašomos už metus, įvertinus praėjusių metų suvartojimą.

Metų pabaigoje peržiūrimas suvartojimas ir sumokėti pinigai. Jei vartotojas nėra sumokėjęs visos sumos, jis sumoka. Permoka perkeliama į kitus metus.

„Tikslumas labai daug kainuoja. Viską reikėtų daryti paprasčiau. Už vandenį, šilumą išrašyti sąskaitas už pusmetį ar metus. Taip būtų sutaupytos sąnaudos sąskaitų siuntimui. Vartotojams atpigtų paslaugos. Vokietijoje net vanduo ne pagal skaitiklius, o pagal buto plotą skaičiuojamas“, – tvirtino Trišalės tarybos pirmininkė, mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Posėdyje dalyvavę bendrovių „Klaipėdos vanduo“ ir „Klaipėdos energija“ atstovai pritarė atsiskaitymo už komunalines paslaugas sistemos paprastinimui, tačiau pabrėžė, jog to neleidžia daryti įstatymai.

Pagal juos paslaugos teikėjai juridiniams asmenims sąskaitas turi išrašyti kartą per mėnesį, fiziniams – ne rečiau kaip kartą per du mėnesius.

Trišalė taryba nusprendė pasiūlyti aukščiausiai šalies valdžiai peržiūrėti atsiskaitymo už komunalines paslaugas principus. Padėti parengti pasiūlymus ji paprašė komunalinių paslaugų tiekėjų atstovų, išmanančių šios srities teisinės bazės vingrybes.

Balandį uostamiestyje turėtų startuoti vieninga atsiskaitymo už komunalines paslaugas sistema – bendra sąskaita. Ją gyventojai galės gauti ir popieriniame, ir elektroniniame variante.

Gyventojai galės rinktis tokią atsiskaitymo sistemą arba atsiskaityti už komunalines paslaugas anksčiau naudotais būdais. Bendra sąskaita besinaudojantys asmenys už pinigų pervedimą už įvairias paslaugas mokės kaip už vieną pavedimą.

Šį projektą vykdanti įmonė „Aservis“ jau susiderėjo su įmone „Klaipėdos vanduo“, derybos dar tebevyksta su „Klaipėdos energija“, namų valdomis. Į sąskaitą tikimasi įtraukti ir „Balticum TV“, elektros tiekėjus VST.