Pereiti į pagrindinį turinį

Australijos premjerė atsiprašė už priverstinius įvaikinimus

2013-03-21 17:34
Australijos premjerė atsiprašė už priverstinius įvaikinimus
Australijos premjerė atsiprašė už priverstinius įvaikinimus / AFP nuotr.

Australijos premjerė Julia Gillard (Džulija Gilard) ketvirtadienį parlamente pareiškė istorinį šalies atsiprašymą tūkstančiams netekėjusių motinų, kurias vyriausybės politika kelis dešimtmečius vertė atiduoti savo kūdikius įvaikinti.

Daugiau kaip 800 nuo tos politikos nukentėjusių žmonių verkė ir džiūgavo klausydamiesi to atsiprašymo parlamento Didžiojoje salėje. Kai atsiprašymas buvo perskaitytas, jie plojo atsistoję.

Valstybės atsiprašymą prieš metus rekomendavo Senato komitetas, kuris ištyrė tos dabar diskredituotos politikos poveikį.

Netekėjusios motinos būdavo spaudžiamos, apgaudinėjamos ir bauginamos, kad atiduotų savo kūdikius įvaikinti susituokusioms poroms. Tai truko nuo Antrojo pasaulinio karo iki 8-ojo dešimtmečio pradžios ir buvo laikoma dalyku, atitinkančiu tų vaikų interesus.

„Šiandien šis parlamentas Australijos žmonių vardu prisiima atsakomybę ir atsiprašo už politiką bei praktiką, kuri privertė motinas išsiskirti su savo kūdikiais ir kuri sukėlė ... skausmą ir kančias visam gyvenimui“, - sakė J.Gillard.

„Mes pripažįstame tą didelį šios politikos ir praktikos poveikį tėvams ir pripažįstame tą žalą, kurią šie veiksmai padarė broliams ir seserims, seneliams, partneriams ir išplėstinių šeimų nariams“, - sakė ji.

„Smerkiame tą gėdingą praktiką, kuri atėmė iš jūsų, motinos, jūsų pagrindines teises ir atsakomybę mylėti savo vaikus ir jais rūpintis“, - pridūrė ji.

J.Gillard skyrė 5 mln. Australijos dolerių tarnyboms, kurios rūpinasi nukentėjusiomis šeimomis ir padeda biologiniams giminaičiams rasti vieniems kitus.

Septynių narių Senato komitetas federalinės vyriausybės vaidmenį dėl priverstinių įvaikinimų pradėjo tirti 2010 metais, po to, kai Vakarų Australijos valstijos parlamentas atsiprašė motinų ir vaikų už minimą ydingą praktiką, kuri valstijoje buvo vykdoma nuo 5-ojo iki 9-ojo dešimtmečio.

Katalikiškos ligoninės Australijoje 2011 metais atsiprašė už tai, kad vertė netekėjusias motinas atiduoti savo kūdikius įvaikinti, ir paragino valstijų gubernatorius prisiimti finansinę atsakomybę.

„Catholic Health Australia“, didžiausia nevyriausybinė ligoninių operatorė Australijoje, kurios žinioje yra 10 proc. visų šalies pacientų vietų ligoninėse, sakė, kad tokių vaikų atidavimo įvaikinti susituokusioms poroms praktika, „deja, buvo paplitusi“ nuo 6-ojo iki 8-ojo dešimtmečio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų