Pereiti į pagrindinį turinį

Baltarusijos KGB paleido nukankintą opozicionierių

2011-04-08 13:02
Baltarusijos KGB paleido nukankintą opozicionierių
Baltarusijos KGB paleido nukankintą opozicionierių / Scanpix nuotr.

Baltarusijos valstybės saugumo komitetas (KGB) paleido iš tardymo izoliatoriaus opozicinės Jungtinės piliečių partijos (JPP) lyderį Anatolijų Lebedką, paėmęs iš jo rašytinį pasižadėjimą neišvykti, pranešė KGB atstovas spaudai Aleksandras Antonovičius.

Ketvirtadienį dar labiau pražilęs, sulysęs, bet nepraradęs humoro jausmo didžiausios Baltarusijos opozicinės partijos vadovas surengė Minske pasitarimą su bendražygiais ir pasikalbėjo su žurnalistais.

"Visą šį laiką buvau įkaitas. Kam? Dėl mainų ar dar ko nors, nežinau", - taip pakomentavo A.Lebedka praleistus keturis mėnesius "amerikonėje" - Valstybės saugumo komiteto tardymo izoliatoriuje Minsko centre.

JPP lyderis mano, kad jo dabartinis paleidimas, paėmus rašytinį pasižadėjimą neišvykti - taip pat "mainai", Baltarusijos valdžios žaidimo su Vakarais dalis. Drauge pats A.Lebedka ragina opoziciją nedalyvauti žaidime pagal valdžios scenarijų.

"Mes turime pasiūlyti valdžiai apsvarstyti vieną principinį klausimą: mums būtina pakeisti rinkimų kampanijos rengimo taisykles. Padaryti ne kosmetines, o realias ir principines pataisas, kurios leis adekvačiai atspindėti rinkėjų valią", - pareiškė JPP lyderis improvizuotoje spaudos konferencijoje. - Antraip kam dalyvauti rinkimuose, po kurių esi atplėšiamas nuo šeimos, tavo motina priverčiama verkti, yra paralyžiuojama normali politinių struktūrų veikla - ne kokių nors kovotojų, ne teroristų?".

A.Lebedka buvo areštuotas gruodžio 20 dienos naktį, po prezidento rinkimų dieną vykusios masinės protesto manifestacijos prieš Aleksandro Lukašenkos perrinkimą ketvirtai šalies vadovo kadencijai.
Per praėjusią rinkimų kampaniją A.Lebedka buvo patarėjas ir padėjėjas - kandidatas į prezidentus gruodžio rinkimuose buvo jo pavaduotojas partijoje, ekonomistas Jaroslavas Romančiukas.

A.Lebedka tapo šio kandidato patikėtiniu. Partijos nariai daug dirbo regionuose, bet per masinę manifestaciją rinkimų dieną, gruodžio 19-ąją, nei A.Lebedka, nei J.Romančiukas nepretendavo būti liaudies protesto organizatoriais ar įkvėpėjais.

"Tai - neklusnumo šventė", - taip gruodžio 19-ąją jis komentavo BBC manifestantų, nesutinkančių su oficialiais balsavo rezultatais, ryžtą.

Jau 20 dieną, po akcijos išvaikymo jėga ir 600 protestuotojų areštų, A.Lebedkos bendražygis ir buvęs kandidatas į prezidentus J.Romančiukas partijos biure prieš valdžios kontroliuojamų televizijos kanalų kameras perskaitė pareiškimą, smerkiantį opozicijos lyderius ir sulaikytus A.Lukašenko oponentus rinkimų kampanijoje.

Vėliau J.Romančiukas paaiškino, kad pareiškimus, dėl kurių jam pareiškė nepasitikėjimą Jungtinės piliečių partijos nariai, jis padarė, siekdamas "gelbėti" A.Lebedką.

Išėjęs į laisvę lyderis kol kas nepateikė partijos draugo poelgio įvertinimo. Tačiau pabrėžė, kad gailėjimosi popierių ir kalbų KGB tyrėjai iš jo nesulaukė.

Be drabužių

"Per pirmąjį susitikimą man pasakė: jeigu jūs padarysite tam tikrus pareiškimus, jau šiandien galite būti namie. Aš parodžiau tyrėjui savo dešiniąją ranką ir pasakiau: matote ranką? Aš greičiau ją nusigraušiu nei atsisakysiu to, kuo tikiu, ar pradėsiu liudyti prieš ką nors", - papasakojo žurnalistams A.Lebedka.

Po to, pasak jo, "tyrėją jis pamatė tik 2011 metais, ir tai buvo jau kitas tyrėjas".

Beje, ir su advokatu areštuotam politikui antrą kartą leido susitikti po trijų mėnesių.

A.Lebedka patvirtino, kad KGB tardymo izoliatoriuje areštuotiesiems taikomi necivilizuoti poveikio metodai.

"Tarptautinės penitenciarinės sistemos požiūriu - tai nesuvokiama. Pasakysiu taip: gruodis ir sausis - tai buvo nepaprastoji situacija. Vasarį prasidėjo "atšilimas", o kovą jaučiausi gerai. Jie nebeturėjo noro pažiūrėti, kaip aš atrodau be drabužių", - papasakojo A.Lebedka.

Anksčiau apie taikytus "amerikonėje" kankinimus viešai papasakojo buvęs kandidatas į Baltarusijos prezidentus Alesis Michalevičius, gavęs neseniai politinį prieglobstį Čekijoje.

KGB vadovybė paneigė A.Michalevičiaus pareiškimus, o Baltarusijos prokuratūra neseniai pareiškė, kad per atliktus patikrinimus buvusio kandidato pateiktos žinios nepasitvirtino, o pats A.Michalevičius patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už "melagingą pranešimą".

"Jauniems areštuotiesiems jėgos metodai buvo taikomi dažniau. Per vieną susitikimų (su tyrėju) aš pasakiau: jeigu žmogus, kuriam 24 metai, kasdien išvedamas šaukiant "Apsirengti! Nusirengti! Pritūpti!", baisu pirmą dieną, baisu antrą, o ketvirtą ar penktą baimė praeina. Aš pasakiau: jūs iš tikrųjų rengiate naują opoziciją, kuri nebejaus baimės, o virs neapykanta", - sakė A.Lebedka.

Opozicionierius tebėra kaltinamasis masinių riaušių organizavimu ir dalyvavimu jose, už ką Baltarusijos baudžiamasis kodeksas numato 15 metų laisvės atėmimą. Tiesa, galutinis kaltinimas JPP lyderiui dar nepateiktas.

Politiko įsitikinimu, kaltinamieji "gruodžio 19 dienos byloje" nepadarė baudžiamųjų veikų ir persekiojami už savo įsitikinimus, o ne veiksmus. A.Lebedka ketina siekti, kad šie žmonės būtų paleisti ir reabilituoti.

Ketindamas tęsti savo politinę veiklą JPP lyderis pataria oponentams neprarasti formos.
"Kas dvi valandas dariau atsispaudimus - ir labai daug kartų. Ir kai man ėmė taikyti kai kuriuos veiksmus - nenoriu apie tai kalbėti, nenoriu nusileisti iki to - per pasivaikščiojimą aš ėmiau šokti pagal transliuojamą muziką. Ir tie žmonės (prižiūrėtojai) nustebę žiūrėjo į mane kaip į beprotį!", - pasakojo opozicionierius.

Išleidžiant iš "amerikonės, sakė A.Lebedka, iš jo buvo paimti keturi sąsiuviniai.

"Ten aš tapau poetu, - juokiasi A.Lebedka. - Net pradėjau rašyti apysaką, pavadintą "Liolikas" - apie balandį, su kuriuo sveikinausi, kai išeidavau į pasivaikščiojimą, jis kaskart atskrisdavo ir žiūrėdavo nustebęs žemyn: juk dažniausiai paukščiai būna narve, o ne žmonės"...

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų