Pereiti į pagrindinį turinį

ES turi padėti Ukrainai ir Rusijai išvengti naujo dujų karo

2011-09-06 21:56
ES turi padėti Ukrainai ir Rusijai išvengti naujo dujų karo
ES turi padėti Ukrainai ir Rusijai išvengti naujo dujų karo / Martyno Vidzbelio (BFL) nuotr.

Europos Sąjungai atėjo laikas įsikišti į situaciją, kuri susiklostė tarp Kijevo ir Maskvos, kad būtų išvengta galimo „dujų karo“ pasikartojimo, įsitikinusi Europos politinio centro ekspertė Amanda Paul.

„Ukraina ir Rusija šį klausimą dabar mėgina spręsti dvišaliu lygiu - Ukraina siūlo Rusijai įvairius variantus, tačiau atrodo, kad Rusija paiso tik savo pagrindinio tikslo - gauti Ukrainos dujų transportavimo sistemą, o tai absoliučiai prieštarauja ukrainiečių nacionaliniams interesams“, - Briuselyje antradienį savo komentare agentūrai „Interfax“ sakė A.Paul.

Pasak ekspertės, „atėjo laikas ES paskelbti atitinkamą pareiškimą ir daugiau veikti užkulisiuose, padedant rasti išeitį iš susiklosčiusios padėties“.

„Jeigu vis dėlto kils naujas dujų karas, tai vėl sutrikdys dujų tiekimą į ES, o tai - nelabai malonus dalykas“, - sakė A.Paul.

Ji pažymėjo, kad „niekas nenori dujų karo ir visos šalys, tarp kurių ir ES, suinteresuotos rasti išeitį iš šios situacijos“.

„Tačiau dabar viskas atrodo taip, kad Rusija gauna viską, ko užsigeidžia, o siejant tai su būsimais prezidento rinkimais atrodo tarsi jie norėtų Ukrainą kuo labiau pažeminti“, - sakė agentūros pašnekovė.

Ekspertės nuomone, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius santykiuose su Rusija „gavo naktinio košmaro scenarijų“.

„Jis atėjo vildamasis normalizuoti ir pagerinti santykius su Maskva, tačiau dabar Ukrainos santykiai su Maskva - patys blogiausi per pastarąjį dešimtmetį, netgi blogesni, nei Viktoro Juščenkos laikais“, - įsitikinusi A.Paul.

Ji taip pat pažymėjo, kad nesutarimų dėl dujų sprendimų ieškojimas teismuose - tai "mažiausias dalykas, kurio Ukraina norėtų, nes Ukrainai reikalingi geri santykiai su Rusija".
„Niekas nežino, kaip reaguotų Rusija atsidūrusi teisme. Todėl vis dar tikiu, kad Janukovyčius mėgins rasti aukso vidurį, padėsiantį išspręsti sutarties dėl dujų problemas, nes visiškai akivaizdu, kad Ukraina negali mokėti po 450 dolerių už dujas“, - sakė Europos politinio centro ekspertė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų