Pereiti į pagrindinį turinį

Kazachstano Tautos Tėvas – nepajudinamas

Kazachstano Tautos Tėvas – nepajudinamas
Kazachstano Tautos Tėvas – nepajudinamas / AFP nuotr.

Balsai dar iki galo nesuskaičiuoti, o Kazachstano lyderis Nursultanas Nazarbajevas vėl švenčia pergalę prezidento rinkimuose. Net jo varžovai pripažino, kad balsavo už Tautos Tėvą, nes tik jis gali laimėti rinkimus.

Įtikinama pergalė

N.Nazarbajevas dar mažiausiai penkerius metus vadovaus didžiausiai išteklių turtingai Vidurio Azijos valstybei. Mat sekmadienį vykusiuose rinkimuose Tautos Tėvu pagarbiai vadinamas 70 metų politikas susišlavė net 95,5 proc. rinkėjų balsų. Tokie yra preliminarūs balsavimo rezultatai.

Regis, Kazachstano prezidentas pagerino savo prieš penkerius metus pasiektą rekordą, kai rinkimuose jam paramą išreiškė 91,15 proc. kazachų. Nė vienam iš trijų N.Nazarbajevo varžovų nepavyko surinkti 2 proc. balsų. Senatorius Ganis Kasymovas gavo 1,9 proc. balsų, Kazachstano komunistų partijos atstovas Žambylas Achmetbekovas – 1,4 proc. balsų, o ekologas Melsas Jeleusizovas gavo 1,2 proc. balsų.

Pastarasis net pripažino, jog savo balsą atidavė už N.Nazarbajevą ir savo poelgį pavadino pagarba nugalėtojui. "Net neabejoju, kad dabartinis šalies vadovas laimės, todėl jam ir atidaviau savo balsą", – tvirtino M.Jeleusizovas. Jis pridūrė, kad ir jo šeimos nariai balsavo už N.Nazarbajevą.

Kazachstano centrinės rinkimų komisijos atstovų teigimu, iš viso rinkimuose savo valią išreiškė 89,9 proc. rinkimų teisę turinčių žmonių.

Laukia geresnio gyvenimo

Daugelis žurnalistų kalbintų kazachų tvirtino, kad kol kas šalyje mesti iššūkio N.Nazarbajevui paprasčiausiai nėra kam. Nors gyvenimo sąlygos Kazachstane ne itin geros, daugelis žmonių tvirtino tikį šviesia ateitimi.

Tolebajus K.Rakhypbekovas, vieno Kazachstano universiteto rektorius, prognozavo, kad kada nors intriga per rinkimus atsiras, tačiau pamažu.

"Šiandien konkurencijos nėra. Kita vertus, kokia dabar gali būti konkurencija, jei visi prezidentą myli", – sakė akademikas.

Panašiai kalbėjo ir daugelis po balsavimo kalbintų kazachų. Absoliuti dauguma jų tvirtino savo balsą atsidavę už N.Nazarbajevą, nes tiki, kad jo vykdomos reformos naudingos žmonėms, nors valdžios vairas visų pirma turtus atnešė pačiam N.Nazarbajevui.

"Juk dabar N.Nazarbajevo aplinka turi viską, ko jiems reikia, todėl, manau, dabar jie gali galvoti apie žmones", – viltingai kalbėjo statybininkas, prisistatęs Kanato vardu.

Nepriklausomi stebėtojai pabrėžė, kad opozicija – silpna ir negali mesti rimto iššūkio prezidentui. Vis dėlto jie pripažino, kad rinkimai neatitiko visų demokratiško balsavimo standartų. Pasak kai kurių stebėtojų, galima pripažinti, kad N.Nazarbajevas – populiarus lyderis, tačiau 95 proc. balsų – abejotinas rezultatas. Kitiems stebėtojams kliuvo tai, kad pasirodė pranešimų, neva balsuoti už N.Nazarbajevą žmonės buvo verčiami, nors panašūs pranešimai nebuvo patvirtinti.

Opozicija cenzūruojama?

Opozicijos atstovai dar prieš rinkimus buvo pareiškę, kad nebalsuos. Jie rinkimų išvakarėse ragino žmones juos boikotuoti. Kai kurie oponentai kaltino valdžią, esą jie neturi galimybių reklamuotis žmonėms.

Tačiau daugiausia užsienio žurnalistų dėmesio sulaukė opozicijos laikraščio "Golos Respublika" atstovai, kurie pareiškė, jog prieš rinkimus nežinomi asmenys sumušė laikraščio leidėją Danijarą O.Moldaševą.

Oksana Makušina, leidinio redaktoriaus pavaduotoja, tvirtino žinanti, kad D.O.Moldaševas, nors buvo sumuštas, yra gyvas, tačiau negalėjo pasakyti, kur jis yra. Pasak O.Makušinos, nežinomi asmenys ketvirtadienį apiplėšė D.O.Moldaševą. Iš jo buvo atimtas fotoaparatas ir dokumentai.

Moteris sakė, kad vyras buvo nuvežtas į ligoninę, tačiau paleistas iš jos paskambino savo broliui Akhsarui ir pranešė, kad vyksta į Ukrainą. Vėliau jis susisiekė su savo broliu ir nurodė apsistojęs Baltarusijoje, tačiau nuo to laiko, pasak brolio, su juo nebuvo galima susisiekti.

Bet Kazachstano teisėsaugos atstovai patvirtino turintys informacijos, kad D.O.Moldaševas yra Kijeve verslo reikalais, todėl tyrimas dėl vagystės iš leidėjo ir jo pagrobimo nebus pradėtas.

Laikraštis "Golos Respublika" dažnai nevengia aštriai kritikuoti N.Nazarbajevo. Dažnai laikraštis publikuoja straipsnius apie korupciją ir žmogaus teisių pažeidinėjimus Kazachstane, todėl yra uždraustas.

Demokratija ateis pamažu

Būtent dėl panašių skandalų N.Nazarbajevas neretai sulaukia kritikos Vakaruose. Tačiau pastaruoju metu Kazachstano lyderis vis labiau bando gerinti savo įvaizdį. Visai neseniai N.Nazarbajevas atsisakė planų šalyje rengti referendumą, kad jo valdymas šalyje būtų pratęstas iki 2020 m., o praėjusiais metais Kazachstanas pirmininkavo ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), čia jo vaidmuo buvo įvertintas gana gerai.

Po rinkimų kreipdamasis į sąjungininkus, N.Nazarbajevas pabrėžė, kad pastarieji prezidento rinkimai šalyje buvo sąžiningi ir teisingi.

"Visi kandidatai turėjo galimybę lankytis regionuose, taip pat reklamuotis per valstybinę žiniasklaidą. Jie pateikė savo idėjas, ir jų mintys tikrai pasiekė Kazachstano žmones", – sakė Kazachstano vadovas.

N.Nazarbajevas, be to, tvirtai pareiškė, kad sieks įgyvendinti visas pradėtas socialines, ekonomines ir politines reformas.

Stebėtojo komentaras

Justinas Karosas

Seimo narys

Taip, stebėtojai pripažino, kad nebuvo sudarytos vienodos sąlygos kandidatams, tačiau, mano galva, svarbiausia – žmonės. Kazachstanas – tolokai nuo demokratinių tradicijų. Kazachai iš tiesų gerbia N.Nazarbajevą, jis nemažai yra nuveikęs, stabilumas valstybėje yra užtikrintas, gyvenimo sąlygos gerėja, o ekonomika auga. Žmonės, natūralu, nenori to griauti.

Apie pilietinę visuomenę Kazachstane kalbėti tikrai dar sunkoka, tačiau pastangos, ypač valdžios, demokratizuoti valstybę yra. Žinoma, ne visuomet rezultatai visur vienodi, dar pasitaiko tokių dalykų, kaip vertimas eiti balsuoti. Tačiau įstatymiškai rinkimai tikrai skaidrinami, vien tas faktas, kad juose dalyvavo dar trys kandidatai, be N.Nazarbajevo, yra teigiamas poslinkis. Žinoma, kitas klausimas dėl kitų kandidatų galimybių, nes N.Nazarbajevas turėjo ir daugiau laiko televizijoje.

Taigi, dirbti skatinant demokratiją dar reikia, tačiau būtina akcentuoti, kad N.Nazarbajevas rinkėjų palaikymą tikrai turi. Be to, manau, kad Kazachstanui labai pravertė pirmininkavimas ESBO. Kita vertus, žinoma, gali kelti klausimą 95,5 proc. N.Nazarbajevo populiarumas, tačiau turiu pabrėžti, kad tose apylinkėse, kur aš stebėjau rinkimus, N.Nazarbajevas negavo tiek daug balsų. Pavyzdžiui, sostinėje Astanoje N.Nazarbajevas gavo 85 proc., o likusius 15 proc. pasidalijo kiti kandidatai. Miestuose situacija buvo tikrai demokratiškesnė. Čia ir N.Nazarbajevas gavo mažiau balsų, ir aktyvumas buvo mažesnis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų