Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkija skatina ES tartis dėl "Nabucco" dujotiekio projekto

2011-07-20 19:24
Lenkija skatina ES tartis dėl "Nabucco" dujotiekio projekto
Lenkija skatina ES tartis dėl "Nabucco" dujotiekio projekto / Martyno Vidzbelio (BFL) nuotr.

Šiuo metu Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Lenkija spaudžia Briuselį pradėti derybas su Azerbaidžanu ir Turkmėnija dėl "Nabucco" dujotiekio projekto, galinčio aprūpinti Europą iš Kaspijos regiono eksportuojamais energetikos ištekliais, trečiadienį paskelbė lenkų dienraštis "Gazeta Wyborcza".

Remdamasis vienu neįvardytu Varšuvos vyriausybės šaltiniu, laikraštis pranešė, jog Lenkija parengė sutarties juodraštį, pagal kurį 27 šalių bloko aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija - Europos Komisija - įpareigojama pradėti šias derybas rugsėjį.

Lenkija ES vairą laikys iki šių metų pabaigos, tačiau jos planui dar turi pritarti kitų Bendrijos šalių energetikos ministrai. "Nabucco" dujų vamzdynas eitų nuo Kaspijos jūros per Turkiją, aplenkdamas Rusiją ir Ukrainą.

Ši magistralė turėtų padėti diversifikuoti ES dujų importo šalinius ir sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo Rusijos telkinių bei tranzito per Ukrainą. Pastaraisiais metais energetikos išteklių tiekimas Europai buvo sutrikęs dėl politinį atspalvį turėjusių ginčų tarp Maskvos ir Kijevo dėl dujų tranzito.

Iš pradžių planuota, kad "Nabucco" dujotiekis pradės veikti iki 2015 metų, tačiau šis terminas vėliau buvo nukeltas į 2017 metus. "Nabucco" projektas konkuruoja su Rusijos energetikos milžinės "Gazprom" ir Italijos bendrovės ENI proteguojamais planais tiesti "Pietinio srauto" (South Stream) vamzdyną, kuriuo Kaspijos dujos taip pat būtų tiekiamos Europai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų