N.Sarkozy griežtai prieštaravo Turkijos stojimui į ES

JAV atstovai po Nicolas Sarkozy išrinkimo Prancūzijos prezidentu 2007 metais slaptai mėgino įtikinti jį nedaryti kliūčių Turkijos stojimui į Europos Sąjungą, rodo dokumentai, paskelbti "WikiLeaks" tinklalapyje.

Štai dokumente, gautame iš Amerikos ambasados Paryžiuje, sakoma, kad viena iš penkių svarbiausių JAV užsienio politikos Prancūzijos atžvilgiu krypčių po N.Sarkozy išrinkimo prezidentu tapo pastangos įtraukti Turkiją į ES, praneša Turkijos tinklalapis "World Bulletin".

Kitas dokumentas iš Amerikos ambasados Paryžiuje, parengtas tuometinio JAV prezidento George`o W.Busho susitikimo su N.Sarkozy išvakarėse 2007 metų birželį patvirtina, kad įtikinti N.Sarkozy pakeisti savo politiką dėl Turkijos buvo neįmanoma.

"Sarkozy priešinasi Turkijos stojimui į ES atvirai ir, matyt, nepalenkiamai: tai viena iš nedaugelio pagrindinių jo užsienio politikos krypčių. Jis girdėjo apie mūsų strategiją įtraukti Turkiją į ES ir aiškiai davė suprasti, kad ir kokie būtų Turkijos sulaikymo nuo stojimo į ES padariniai, jis vis viena prieš tai, kad atsirastų dar 70 mln. musulmonų Europoje", - sakoma dokumente.

Dar vienas paskelbtas dokumentas, datuotas 2009 metais, akivaizdžiai rodo N.Sarkozy požiūrį į Turkiją. Per Turkijos premjero Tayyipo Recepo Erdogano valstybinį vizitą į Prancūziją, kai Eifelio bokštas buvo papuoštas Turkijos vėliavos spalvomis, N.Sarkozy aplinka taip bijojo prezidento reagavimo į tai, jog buvo nuspręsta kiek pakeisti prezidento lėktuvo kursą, kad jis nepamatytų pasikeitusio bokšto.


Šiame straipsnyje: WikiLeaksSarkozy

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių