Pereiti į pagrindinį turinį

Rengiamas bendras Rusijos ir Amerikos pareiškimas dėl PRG

2011-09-02 20:28
Rengiamas bendras Rusijos ir Amerikos pareiškimas dėl PRG
Rengiamas bendras Rusijos ir Amerikos pareiškimas dėl PRG / Scanpix nuotr.

Rusijos ir JAV prezidentai Dmitrijus Medvedevas ir Barackas Obama gali paskelbti bendrą pareiškimą priešraketinės gynybos (PRG) klausimais per vieną tarptautinių renginių rudenį, pranešė agentūrai „Interfax“ Rusijos prezidento specialusis atstovas bendradarbiavimo su NATO klausimams ir nuolatinis atstovas prie Aljanso Dmitrijus Rogozinas.

„Artimiausiu laiku šio galimo Rusijos ir JAV prezidentų pareiškimo dalys gali būti galutinai suderintos“, - sakė D.Rogozinas.

Jo duomenimis, dokumento derinimas vyks per Rusijos užsienio reikalų viceministro Sergejaus Riabovo ir JAV valstybės sekretorės pavaduotojos Ellen Tauscher konsultacijas, kurios, kaip manoma, įvyks per artimiausias dvi savaites.
Jis atkreipė dėmesį į tai, kad smarkiai suaktyvėjo derybos dėl PRG.

„Šiuo metu atsinaujina po rugpjūčio atostogų aktyvios derybos, tarp jų tos, kurios vedamos oficialia linija, keliomis kryptimis“, - pažymėjo nuolatinis atstovas. Pasak D.Rogozino, derybas veda JAV ginkluotųjų pajėgų štabų viršininkų komiteto atstovai ir Rusijos Generalinio štabo viršininkas. Kitose derybose dalyvauja Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas ir jo kolega - JAV gynybos departamento vadovo pavaduotojas Jamesas Milleris.

Trečiajai Rusijos ir Amerikos diplomatų derybų krypčiai vadovauja S.Riabovas ir E.Tauscher, pridūrė Rusijos nuolatinis atstovas prie NATO.

Pasak jo, laiko surasti visus būtinus sprendimus šiuo klausimu lieka itin mažai. „Jau spalio viduryje NATO šalių gynybos ministrai turi savo neformaliame posėdyje faktiškai priimti JAV pasiūlytą Europos PRG kovinės vadovybės dislokavimo planą, kuriame visų pirma fiksuojamas adaptuoto požiūrio pirmojo ir antrojo etapo įgyvendinimas“, - pranešė D.Rogozinas.

Jis priminė, jog kitų metų gegužę Čikagoje vyks NATO viršūnių susitikimas, kur numatoma priimti pagrindinius dokumentus, fiksuojančius galutinius NATO sąjungininkų susitarimus dėl PRG Europoje.

D.Rogozinas atkreipė dėmesį į tai, jog Europos PRG kūrimo planas numato keturis etapus, ir du pirmieji tiesiogiai neliečia Rusijos interesų.

"Kritiniai mums yra trečiasis ir ketvirtasis etapai, kuriuose numatyta, kad iki 2018 metų JAV turi dislokuoti  Lenkijos teritorijoje strateginių raketų gaudytuvų bazę, o iki 2020 metų - apginkluoti ją moderniomis raketomis", - paaiškino diplomatas.
Jis pažymėjo, kad šių raketų veikimo spindulys  faktiškai siekia Uralo kalnus ir uždengia Rusijos tarpžemyninių balistinių raketų, kurios yra pagrindinis Rusijos sulaikymo strateginis potencialas, zoną.

Kaip pareiškė Rusijos nuolatinis atstovas prie Aljanso, derybos, kurias Rusija šiandien veda su sąjungininkais Aljanse, nukreiptos būtent į trečiąjį ir ketvirtąjį Europos PRG kūrimo etapus.
„Ir Rusijos diplomatija deda gana aktyvias pastangas, kad būtų užtikrinta tokia Amerikos PRG konfigūracija Europoje, kuri darytų kuo mažiausią neigiamą poveikį mūsų saugumui ir strateginei branduolinei pusiausvyrai tarp JAV ir Rusijos“, - sakė D.Rogozinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų