Serbija padidino atlygį už R.Mladičių 10 kartų

Serbijos vyriausybė dešimteriopai padidino atlygį už informaciją, kur yra kariniais nusikaltimais kaltinamas Ratko Mladičius, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.

Dabar už žinias, kurios padės areštuoti buvusį Bosnijos serbų armijos vadą generolą R.Mladičių, Serbijos valdžia sumokės 13,8 mlrd. dolerių.

Oficialusis Belgradas teigia, jog ketina žūtbūt pašalinti paskutinę kliūtį šaliai įstoti į Europos Sąjungą (ES), ir todėl nešykštės pinigų.

Dabar už žinias, kurios padės areštuoti buvusį Bosnijos serbų armijos vadą generolą R.Mladičių, Serbijos valdžia sumokės 13,8 mln. dolerių.

JT tribunolas buvusiai Jugoslavijai kaltina R.Mladičių genocidu ir nusikaltimais žmoniškumui per karą Bosnijoje 1992-1995 metais.

Pagrindinis epizodas, inkriminuojamas R.Mladičiui, yra tai, kad jam pavaldūs savanoriai nužudė septynis su puse tūkstančio Bosnijos musulmonų Srebrenicos mieste 1995 metų liepą.

Po buvusio Bosnijos serbų lyderio Radovano Karadžičiaus arešto buvo daug kalbama apie tai, kad dabar eilė atėjo 68 metų R.Mladičiui stoti prieš teismą Hagoje, bet jam iki šiol pavyksta slėptis nuo teisingumo.

R.Karadžičius teisiamas Hagoje pagal 11 punktų kaltinimų genocidu, kariniais nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui.

SĄLYGA ĮSTOTI Į ES

Atlygis už pagalbą sučiupti buvusį nepripažintos Serbų Krainos respublikos prezidentą Goraną Hadžičių taip pat išaugo - nuo 250 tūkst. eurų iki vieno milijono.

"Šie du žmonės laiko įkaitais visą tautą, taip pat ir savo šeimas bei būsimąją kartą", - pareiškė prokuroro, nagrinėjančio bylą dėl karinių nusikaltimų, pavaduotojas Bruno Vekaričius.

R.Mladičiaus ir G.Hadžičiaus areštas yra viena sąlygų, kad būtų galima užmegzti glaudesnius ryšius tarp Serbijos ir Bendrijos.

Kaip pareiškė daugelis ES šalių užsienio reikalų ministrų, tai, jog Serbijos padeda tarptautiniam tribunolui ieškoti žmonių, yra "geriausias įrodymas, kad ši šalis ketina bendradarbiauti su Hagos tribunolu ir ateityje".

JT mano, kad R.Mladičius gali slėptis Serbijoje, kur daug kas, kaip ir anksčiau, tebelaiko jį nacionalinius interesus gynusiu didvyriu.

Tačiau šią gegužę buvusio Bosnijos serbų armijos vado šeima pareiškė, kad R.Mladičius yra miręs, ir paprašė Serbijos teismą oficialiai pripažinti mirties faktą.


Šiame straipsnyje: Ratko Mladičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių