Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžia: „didžiausiu pasaulio medžiu“ Eiffelio bokštas netaps

2011-11-30 23:45
Valdžia: „didžiausiu pasaulio medžiu“ Eiffelio bokštas netaps
Valdžia: „didžiausiu pasaulio medžiu“ Eiffelio bokštas netaps / Scanpix nuotr.

Prancūzijos valdžia trečiadienį buvo priversta paneigti pranešimą, kad Eiffelio (Eifelio) bokštas Paryžiuje gali būti paverstas aukščiausiu pasaulyje medžiu, visą 327 metrų aukščio statinį apkarsčius augalais.

Anksčiau Prancūzijos laikraštis „Le Figaro“ pranešė, kad „žaliojoje“ architektūroje besispecializuojanti inžinerijos specialistų grupė „Ginger“ dvejus metus kūrė 72 mln. eurų vertės projektą, pagal kurį prie Eiffelio bokšto planuojama pritvirtinti 600 tūkst. augalų.

Tuo tarpu Eiffelio bokštą valdanti kompanija „Sete“, atsakydama į laikraščio publikaciją, išplatino pareiškimą, kad „tokio pobūdžio projektas nėra ruošiamas“.

Pranešimą paneigė ir Paryžiaus savivaldybė, paneigusi „Eiffelio bokšto apželdinimo projekto egzistavimą“.

„Le Figaro“ rašė, kad architektai ir inžinieriai jau pastatė kelių metrų aukščio prototipą, siekiant įvertinti, kokį poveikį statinio konstrukcijai padarytų papildoma 378 tonų apkrova.

Augalų sodinukus planuojama auginti iki ateinančių metų birželio, o ant bokšto jie būtų tvirtinami iki 2013 metų sausio. Jie užaugtų ant statinio iki 2014 metų sausio ir būtų palikti iki 2016 metų liepos.

Augalai būtų sodinami krepšiuose su žemėmis, kanapinėmis virvėmis pririštų prie plieninių bokšto konstrukcijų. Jų drėkinimo sistemai prireiktų 12 tonų guminių žarnų, informavo „Le Figaro“.

Įgyvendinant šį projektą, į atmosferą būtų išleista 84,2 tonos anglies dvideginio, tačiau augalai galiausiai sugertų 87,8 tonas šių šiltnamio efektą sukeliančių dujų, todėl projekto „anglies balansas“ būtų neigiamas, nurodė jo autoriai, kuriuos citavo laikraštis.

Reaguodamas į šią publikaciją Paryžiaus tarybos narys Jean-Bernardas Brosas (Žan-Bernaras Bro) sakė, kad „žmonėms negalima uždrausti turėti idėjų“.

„Niekas nebaigta, niekas neištirta. Apie šį projektą žinojau kaip ir apie daugelį kitų, žmonės kasdien man pateikia naujų pasiūlymų dėl Eiffelio bokšto“, - sakė pareigūnas, kurio oficialios pareigos - Eiffelio bokšto prezidentas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų