Venesueloje - šalies prezidento rinkimai

Venesueloje sekmadienį prasidėjo balsavimas specialiuose rinkimuose, per kuriuos turi būti išrinkta pamaina velioniui prezidentui Hugo Chavezui (Hugui Čavesui) ir kuriuose jo pasirinktas politinis įpėdinis, laikinasis prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras), varžosi su opozicijos lyderiu Henrique Caprilesu (Henrike Kaprilesu).

Skurdžiame Karakaso „Sausio 23-iosios“ rajone, kur per kiekvienus rinkimus balsuodavo H.Chavezas, rinkėjai pradėjo mesti į balsadėžes biuletenius, pranešė reporteriai.

Mėnuo po H.Chavezo mirties N.Maduro šalininkai sostinėje prieš aušrą žadino žmones karinio stiliaus trimitais, o kiek vėliau rinkėjai jau laukė eilėse prie rinkimų apylinkių – pradedant lūšnynais kalvų šlaituose ir baigiant turtingesniais rajonais.

Pasinaudodamas simpatijomis po jo mentoriaus mirties, N.Maduro sugebėjo pirmauti visuomenės apklausose, nes žadėjo tęsti iš naftos finansuojamą H.Chavezo politiką, kuri per populiarias sveikatos apsaugos, švietimo ir maisto programas skurdą sumažino nuo 50 iki 29 procentų.

Tačiau H.Caprilesas viliasi, kad nepasitenkinimas didžiuliu žmogžudysčių skaičiumi, chronišku maisto trūkumu, didele infliacija ir nuolatiniais elektros dingimais atneš jam pergalę po 14 H.Chavezo valdymo metų.

H.Chavezas gruodžio mėnesį, prieš išvykdamas į Kubą paskutinei vėžio operacijai, savo politiniu įpėdiniu paskyrė N.Maduro – buvusį autobuso vairuotoją ir profesinės sąjungos aktyvistą, kuris iškilo iki užsienio reikalų ministro ir viceprezidento. H.Chavezas mirė kovo 5 dieną, būdamas 58-erių.

„Savo mobilizuotoje demokratijoje pasieksime aktyvumo rekordus“, - „Twitter“ parašė N.Maduro.

Šeštadienį vakare N.Maduro vadovavo ceremonijai senose kareivinėse, kur šiuo metu ilsisi H.Chavezo palaikai. Ta ceremonija buvo paminėtos velionio lyderio grįžimo į valdžią po trumpo 2002 metų balandžio 11-13 dienų perversmo metinės.

„Jūs žinote, kad komandantė Chavezas skyrė man sunkų darbą ir aš jį priėmiau kaip sūnus. Jaučiuosi ramus, - sakė 50 metų N.Maduro civilinių pajėgų, kurias po to perversmo suformavo H.Chavezas, nariams. – Būsiu ištikimas jam iki paskutinio momento“.

H.Caprilesas kaltino vyriausybę „piktnaudžiaujant valdžia, piktnaudžiaujant valstybės resursais" – dėl televizijos transliuotų renginių iki pat rinkimų išvakarių, nors oficialiai rinkimų kampanija baigėsi ketvirtadienį.

„Eime balsuoti! Vilties, tikėjimo ir drąsos“, - „Twitter“ ragino H.Caprilesas.

Rinkimų kampanijos metu H.Caprilesas vengė kritikuoti H.Chavezą ir žadėjo išsaugoti jo socialines „misijas“. Per spalio 7-osios prezidento rinkimus jis 11 proc. pralaimėjo H.Chavezui, bet tai vis tiek buvo geriausias opozicijos rezultatas.

„Aš nesu opozicija, aš esu sprendimas“, - sakė 40-metis Mirandos valstijos gubernatorius – jaunatviškas kažkada susiskaldžiusios opozicijos „veidas“.

Visuomenės apklausos rodo, kad N.Maduro pirmauja 10-čia-20-čia proc., tačiau naujausia „Datanalisis“ apklausa rodė, kad jo persvara buvo 9,7 procento.

„Opozicija sugebėjo sujaudinti savo žmones“, - sakė Venesuelos centrinio universiteto sociologijos profesorius Ignacio Avalosas (Ignasijus Avalosas).


Šiame straipsnyje: VenesuelaHugo Chavez

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių