V.Putinas: konfliktą Gruzijoje surežisavo JAV

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas ketvirtadienį apkaltino Jungtines Amerikos Valstijas išprovokavus karinį konfliktą Gruzijoje. Vašingtonas tokius kaltinimus kategoriškai atmeta.

Pasak V.Putino, yra pagrindo manyti, kad konflikto zonoje, vykstant Rusijos ir Gruzijos kariniams veiksmams, buvo JAV piliečių. „Jei tai yra tiesa, tai labai blogai. Labai pavojinga", - sakė Rusijos premjeras.

„Amerikiečiai apginklavo ir apmokė Gruzijos kariuomenę. Kam metų metus vesti sunkias derybas ir ieškoti kompromiso etniniuose konfliktuose, jeigu yra lengviau apginkluoti vieną pusę ir paskatinti ją išžudyti kitą? Tačiau paaiškėjo, kad tai ne visuomet yra geras sprendimas", - kalbėjo V.Putinas.

Su Gruzijos vyriausybe glaudžius santykius palaikančios Jungtinės Valstijos padėjo apmokyti gruzinų pajėgas. Pasak Pentagono pareigūnų, tuo metu, kai prasidėjo karas, Gruzijoje buvo apie 130 karinių instruktorių, taip pat kelios dešimtys civilių, kurie rengė Gruzijos karius misijai Irake.

Tačiau Rusijos vyriausybė yra linkusi manyti, kad amerikiečiai tiesiogiai dalyvavo Gruzijos kariniuose veiksmuose.

Rusijos kariuomenės generalinio štabo vado pavaduotojas Anatolijus Novogicinas antradienį parodė esą JAV piliečio pasą, rastą tarp kitų gruzinų karių daiktų vieno namo rūsyje Pietų Osetijos kaime.

„Mes radome Michael Lee White pasą. Jis yra iš Teksaso", - sakė A.Novogicinas.

JAV ambasada Gruzijoje teigė šiuo klausimu neturinti informacijos.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis savo ruožtu pareiškė, kad konflikto zonoje nebuvo amerikiečių karinių vadų ar patarėjų. Anot jo, konfliktas visiškai nesusijęs su JAV, dėl jo yra kalta „Rusijos agresija".

V.Putino nuomone, amerikiečių pagalba gruzinams turėjo politinį motyvą.

„Jei pasitvirtins mano spėjimai, kyla įtarimas, kad kažkas Jungtinėse Valstijose tyčia sukūrė šį konfliktą siekiant pabloginti situaciją ir suteikti pranašumą vienam iš kandidatų į JAV prezidento postą", - sakė Rusijos premjeras.

V.Putinas neįvardijo JAV partijos ar kandidato, kuriam tokie veiksmai galėjo atnešti naudos. Tačiau kai kurie Rusijos politikai pareiškė, kad esą JAV respublikonų partija vylėsi, jog dėl karo Gruzijoje daugiau rėmėjų sulauks jų kandidatas Johnas McCainas, kuris yra aršus Kremliaus kritikas.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Dana Perino V.Putino tvirtinimus pavadino visiškai klaidingais.

„Sakyti, kad Jungtinės Valstijos surežisavo konfliktą norėdamos padėti vienam iš kandidatų į prezidentus yra neprotinga", - teigė D.Perino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių