„Agrowill Group”: sausra kai kuriuose Europos regionuose atsilieps grūdų kainoms

„Viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų ir vystymo bendrovių AB „Agrowill Group“, komentuodama dalyje Europos besitęsiančią sausrą, prognozuoja, kad oro sąlygos neigiamai atsilieps šių metų grūdų derliui ir kainoms, rašoma pranešime spaudai.

Daugiau nei mėnesį Europoje besitęsianti sausra pakirto ir tris stambiausias Europos javų augintojas: Angliją, Prancūziją ir Vokietiją. Anot specialistų, šių metų balandis Anglijoje buvo karščiausias ir sausiausias nuo meteorologinių stebėjimų pradžios – apskritai tokios sausros Anglija neregėjo daugiau nei 300 metų. Ne ką geresnė padėtis ir Prancūzijoje, kur tokios sausros nebūta jau 50 metų, bei Vokietijoje, kur lietaus stygius grasina rapsų laukams.

Sausra jau sunaikino daugiau nei 5 proc. Anglijoje auginamų javų derliaus, o kadangi lietaus Europai artimiausią mėnesį sinoptikai nežada, baiminamasi, kad ši stichinė nelaimė greitai pasieks krizės lygį.

„Nors apie galimus sausros nulemtus nuostolius kalbėti dar anksti, nėra jokios abejonės, kad tai paveiks grūdų kainas, kurios, tikėtina,  didės.“, – teigia AB „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas Vladas Bagavičius.

Prancūzija, kur dėl sausros gruntinių vandenų norma 68 proc. atvejų yra žemiau normos, ir kelios kitos ją palaikiusios ES šalys (Belgija, Nyderlandai, Vokietija, Ispanija) jau kreipėsi į Europos Tarybą su prašymu leisti anksčiau mokėti tiesiogines išmokas, nes nyksta ne tik javų derlius, bet ir pašarai gyvuliams. Anksčiau išmokėtos tiesioginės išmokos Vakarų Europos ūkininkams šiek tiek padėtų kompensuoti šių metų sausros padarinius, tačiau problemą išspręstų tik iš dalies ir tik tuo atveju, jei daugiau didelių stichinių nelaimių šiais metais nepasitaikytų.

Tuo tarpu Lietuvoje ir kituose Rytų ir Centrinės Europos regionuose meteorologinės sąlygos yra normalios ir grūdų derliui negrasina.


Šiame straipsnyje: žėmės ūkisgrūdų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

gfdsg

gfdsg portretas
zinot ka eikit jus visi nafik su savo tom kainu kelimu jau bloga patys ir esit tas savo kainas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių