Pereiti į pagrindinį turinį

Baigiantis krizei lietuviai turi daugiau santaupų nei iki jos

2011-02-21 14:14
Baigiantis krizei lietuviai turi daugiau santaupų nei iki jos
Baigiantis krizei lietuviai turi daugiau santaupų nei iki jos / Shutterstock nuotr.

Staiga kritusi ekonomika ir pasaulinė finansų krizė vožtelėjo ir nuo gero gyvenimo iliuzijų apsvaigusiems lietuviams – jie staiga ėmė taupyti ir veržtis diržus.

Kaip rašo delfi.lt, iš sukauptų indėlių statistikos matyti, kad nepaisant mažėjusių atlyginimų, didėjusio nedarbo ir augusių maisto produktų ir paslaugų kainų, jiems pavyko šį tą sukaupti.

Tiesa, ekonomistai sako, kad galimybę taupyti turi mažesnė dalis lietuvių ir tik tie, kurie neprarado darbo.

Lietuvos banko duomenimis, 2008 m. pabaigoje gyventojai bankuose turėjo 16 mlrd. Lt terminuotųjų indėlių, per 2009 m. jų padaugėjo 8,6 proc. iki 17,3 mlrd. Lt, o per praėjusius metus vėl sumažėjo 4,7 proc. iki 16,5 mlrd. Lt.

Tuo metu 2008 m. pabaigoje gyventojai bankų einamosiose sąskaitose turėjo 8,5 mlrd. Lt, 2009 m. pabaigoje – 8,1 mlrd. Lt, o baigiantis 2010 m. – 10,4 mlrd. litų, rašo delfi.lt.

„Gyventojai iš tikrųjų yra linkę taupyti, nors ir sunku patikėti, tačiau mažėjant disponuojamoms pajamoms, jie dar labiau sumažino vartojimo išlaidas ir atsiradusį skirtumą kreipė į taupymą. Indėlių augimas palyginti su ankstesniais laikotarpiais nėra įprastas lyginant su tuo, ką stebėdavome anksčiau“, – DELFI komentavo Lietuvos banko Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus ekonomistas Virgilijus Rutkauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų