Pereiti į pagrindinį turinį

Geras specialistas – vertybė ir prie lėktuvo, ir prie staklių

2012-11-23 13:17
Geras specialistas – vertybė ir prie lėktuvo, ir prie staklių
Geras specialistas – vertybė ir prie lėktuvo, ir prie staklių / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Įmonių darbuotojų ir vadovų mokymas – tai itin vertinga šiuolaikinių įmonių iniciatyva, kurią finansiškai remia ES fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonę „Žmogiškieji ištekliai INVEST LT+“.

Sutartį pasirašė pirmieji

Raseinių rajono Andrušaičių kaime 2002 m. įsikūrusi Danijos investuotojo „Danspin A/S“ antrinė įmonė „Danspin“ plečia kilimų verpalų gamybą, ne tik pritraukusi investicijų iš užsienio, bet ir šių metų pradžioje su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) bei Europos socialinio fondo agentūra pasirašiusi sutartį dėl projekto „Naujų darbuotojų tekstilės gamybos veiklos įmonėje apmokymas“ finansavimo.

„Vykdant šį projektą planuojama apmokyti 101-ą naują įmonės darbuotoją, įdarbintą įgyvendinant naują užsienio investicijų projektą. Plėsti provincijoje gamybą, mano galva, labai svarbu, nes tai galimybė žmonėms dirbti čia, o ne ieškoti laimės svetur. To tikslo siekdami pasitelkėme ne tik savo, bet valstybės ir ES struktūrinės paramos lėšas. Mokydami naujus darbuotojus, suteiksime jiems žinių tekstilės gamybos srityje“, –  aiškino įmonės direktorius Rosvaldas Kunickas.

Darbuotojai suaktyvėjo

„Danspin“ veikla – vilnos ir kitų tekstilės pluoštų paruošimas ir verpimas, verpalų dvejinimas ir sukimas. Pagrindinė įmonės gaminama produkcija – verpalai, skirti kilimų pramonei. Šiuo metu įmonėje dirba per 200 darbuotojų.

„Vykdydami naują investicinį projektą, jau sukūrėme 37 naujas darbo vietas iš 101-os planuotos. Įdarbinome Raseinių rajone gyvenančius asmenis. Jiems organizuojame atskirų sričių teorinius ir praktinius mokymus, kuriuose įgytas žinias darbuotojai pritaiko teikdami pasiūlymus, kaip sumažinti gamybos nuostolius, pagerinti savo ir kolegų darbo kokybę, padidinti darbo našumą ir efektyvumą, kaip patobulinti įrenginius, gamybos procesus bei pagerinti darbo sąlygas. Vien nuo šių metų gegužės, vykdydami projektą, įmonės darbuotojai pateikė 254 pasiūlymus, iš kurių 169 jau įgyvendinti“, – vardijo R.Kunickas.

Kuriami aktualūs standartai

Tad mokymai šioje bendrovėje sudarė sąlygas darbuotojams atskleisti savo gebėjimus, tapti lyderiais, teikiant įvairius pasiūlymus – tokių darbuotojų pastangos buvo tinkamai įvertintos.

Įmonėje buvo sukurti spalviniai žymenys – atskiromis spalvomis jau žymimos gamybai reikalingų medžiagų atsargų, įrankių, priemonių ir produkcijos laikymo vietos, žmonių ir transporto judėjimo keliai, apsauginės zonos. Sukurti kiekvienos darbo vietos (darbo įrankių, priemonių laikymo, tvarkos) standartai, kuriami kiekvienos darbo vietos vizualizacijos, standartizuoto darbo, perėjimo, atsargų valdymo, įrenginių prevencinio tikrinimo standartai.

Įmonės projektui „Naujų darbuotojų tekstilės gamybos veiklos įmonėje apmokymas“ įgyvendinti skirta 813 tūkst. litų iš Europos socialinio fondo, o pareiškėjo nuosavos lėšos sudaro per 542 tūkst. litų.

60 naujų darbo vietų

Oro linijų bendrovė „Ryanair“, kasdien vykdanti daugiau nei 1500 skrydžių, sujungiančių 160 oro uostų įvairiose pasaulio šalyse, prieš kelerius metus Kaune įkūrė savo orlaivių bazę – pirmą Vidurio Europoje. Tai lėmė ir kitą minėtos bendrovės sprendimą – ši Airijos oro transporto įmonė prieš metus paskelbė ketinanti Kauno oro uoste pastatyti ir įrengti lėktuvų patikros ir remonto angarą, skirtą „Boeing 737-800“, „Airbus 321“ ir kitų tipų lėktuvams.

Šių metų pradžioje Kauno oro uoste buvo įkurta bendrovė „Kaunas Aircraft Maintenance Services“ (KAMS). Jos paskirtis – įgyvendinti užsienio investicijų projektą, per kurį Kauno oro uoste numatoma pastatyti ir įrengti 3500 kv. m ploto lėktuvų remonto angarą, biurą, įsigyti visą reikiamą lėktuvų techninės priežiūros įrangą bei sukurti 60 naujų darbo vietų.

Projektui „Naujų lėktuvų įmonės darbuotojų mokymas“ įgyvendinti skirta 540 tūkst. litų iš Europos socialinio fondo pagal priemonę „Žmogiškieji ištekliai INVEST LT+“.

Įgyvendinant šį projektą bendrovėje, naujos įmonės darbuotojams padedama prisitaikyti prie šiuolaikinės rinkos poreikių, suteikiama galimybė nuodugniai susipažinti su keleivinių orlaivių techninės priežiūros specifika bei įgyti praktinių įgūdžių iš itin aukštos kvalifikacijos licencijuotų mokymų vadovų. Minėtas projektas įgyvendinamas rengiant teorinius ir praktinius užsiėmimus.

Investuos 12 mln. litų

Vykdant projektą iš viso bus apmokyta apie šešios dešimtys orlaivių inžinierių. Aviacijos bazei plėsti ir atnaujinti planuojama skirti daugiau kaip 12 mln. litų.

Šiuo projektu KAMS pradėjo Lietuvoje didelės pridėtinės vertės paslaugų verslą, nes projektas sudarys sąlygas pritraukti užsienio investicijas, oro linijų bendrovei „Ryanair“ kuriant orlaivių techninės priežiūros bazę. Naujos lėktuvų remonto įmonės darbuotojų mokymai pradėti šių metų pavasarį, o projekto pabaiga numatyta 2015 m. pavasarį.

Kas yra INVEST LT+?

2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonės „Žmogiškieji ištekliai INVEST LT+“ tikslas – tobulinti darbuotojų ir vadovų kvalifikaciją, žinias ir gebėjimus įmonėse, pritraukiančiose tiesioginių užsieni o investicijų į didelės pridėtinės vertės gamybos ar paslaugų verslo pradžią ar plėtrą.

Šios priemonės projektams Lietuvoje finansuoti numatyta skirti iki 30 mln. litų Europos socialinio fondo lėšų.

Dar 20 mln. litų prie minėtos priemonės projektų įgyvendinimo turės savomis lėšomis prisidėti patys pareiškėjai. Įgyvendinami 8 projektai, kurių finansavimas iš Europos socialinio fondo – daugiau kaip 6 mln. litų.

Specialų leidinį „Socialinis spektras“ skaitykite čia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų