Kada buvę Ūkio banko klientai galės naudotis pinigais – nežinia

Lig šiol nėra aišku, kada buvę Ūkio banko (ŪB) indėlininkai galės pradėti naudotis savo lėšomis. Paaiškėjo tik tiek, kad ŪB debetinėmis ir kreditinėmis kortelėmis pasinaudoti ateityje nebebus galima.

Norintys išsiimti savo pinigus, Šiaulių banke turės gamintis naujas korteles. Apie tai spaudos konferencijoje pranešė laikinasis ŪB administratorius Adomas Ąžuolas Audickas ir Šiaulių banko (ŠB) administracijos vadovas Audrius Žiugžda.

Laukia klientų sąrašų

A.Audickas kol kas negalėjo pasakyti, kada buvę ŪB indėlininkai galės naudotis savo lėšomis. „Mes šiandien arba rytoj atskirsime perduodamo turto dalį ir ją perduosime ŠB. Tai priklausys nuo ŠB ir mūsų bendradarbiavimo“, – sakė A.Audickas.

ŠB administracijos vadovas Audrius Žiugžda taip pat konkrečiai neįvardijo, kada indėlininkai galės disponuoti savo lėšomis. A.Žiugžda nurodė, kad yra priimtas sprendimas neatnaujinti ŪB debetinių ir kreditinių kortelių. Jas turėjusiems, anot A.Žiugždos, teks gamintis ŠB korteles.

„Kuo greičiau žmonės kreipsis į ŠB ir pasiims korteles, tuo greičiau galės atsiimti savo pinigus“, – sakė A.Žiugžda.

Kada indėlininkai galėtų pradėti disponuoti savo lėšomis, jis atsakyti taip pat negalėjo.

„Nieko negaliu pažadėti, vyksta sistemų suderinimas. Kai bus atskirtas geras bankas nuo blogo, kai gausime gerojo banko klientų sąrašus, tada per vieną-dvi dienas atnaujinsime operacijas“, – teigė A.Žiugžda.

Jo teigimu, artimiausiu metu, klientų patogumui, gali būti atidaryti 25 buvę ŪB skyriai.

Valstybės įmonės ŪB laikė 80 mln. litų

A.Audickas atskleidė, kad valstybės įmonės, savivaldybės ŪB laikė indėlių, kurių suma – apie 80 mln. litų. Kurios savivaldybės, kurios valstybės įmonės ŪB laikė savo pinigus, jis atskleisti atsisakė. „Tai – bankinė paslaptis“, – tenurodė jis. Beje, šie valstybės įmonių indėliai patenka į nedraudžiamųjų indėlių kategoriją.

A.Audickas nurodė, kad po išankstinio turto vertinimo, ŪB turto yra už 2,3 – 2,5 mlrd. litų.

„1,9 mlrd. litų turto perkeliama į ŠB, 2,7 mlrd. litų – indėlininkų turtas. Skirtumas tarp perkeliamo turto ir įsipareigojimų – 800 mln. litų. Tą skirtumą turės padengti valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimo fondas“ draudimas“, – informavo laikinasis ŪB administratorius.

Jau skelbta, kad ŠB ir žlugusio ŪB perima turto už 1,9 mlrd. ir banke laikytus indėlius, kurių suma – apie 2,7 mlrd. litų.

A.Audicko teigimu, nedrausti indėliai ŪB sudaro 800 mln. litų. Tai reiškia, kad valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimo fondas“ stos į kreditorių eilę.

A.Audickas ilgai aiškino, kodėl buvo pasirinktas būtent toks ŪB gelbėjimo variantas. Esą procedūra, kuomet kitas bankas perima gerąjį ŪB turtą valstybei leido sutaupyti šimtus milijonų.

Esą jei ŪB būtų buvęs skelbiamas bankrotas, valstybei reikėtų surasti 2,7 mlrd. litų. Tokią sumą tektų atlyginti banko indėlininkams, kurių indėliai buvo drausti.

Primename, kad ŠB, perimantis apie 2,7 mlrd. Lt  žlugusio ŪB įsipareigojimų ir turto, su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) pasirašė  10 metų trukmės 20 mln. eurų (69,56 mln. Lt) subordinuotos paskolos sutartį.

Dar šeštadienį vakare paaiškėjo, kad laikinasis Ūkio banko administratorius, Šiaulių bankas ir valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ pasirašė trišalę sutartį, pagal kurią Šiaulių bankas perims dalį Ūkio banko įsipareigojimų, turto, teisių ir sandorių. Šiaulių bankas perima 2,7 mlrd. Lt apdraustų indėlių, apie 1,9 mlrd. Lt vertės turto, o likusią dalį – 800 mln. Lt – sudaro „Indėlių ir investicijų draudimo“ lėšos.

Atidarys 25 buvusius Ūkio banko skyrius

Šiaulių banko pranešime teigiama, kad klientų patogumui jau artimiausiu metu etapais planuojama atidaryti 25 buvusius Ūkio banko skyrius. Pirmiausiai paslaugos bus pradėtos teikti šiuose ŪB priklausiusiuose skyriuose:

Klaipėdoje - buvusiame Naujakiemio KAS (Taikos pr. 101);

Vilniuje - buvusiame Vilniaus filiale (Vilniaus g. 28 / Benediktinių g. 2);

Ukmergėje - buvusiame Ukmergės filiale (Kęstučio a. 7);

Kaune - buvusiame Kauno filiale (Laisvės al. 80 / Maironio g. 26)  ir buvusiame Kalniečių KAS (Savanorių pr. 375);

Alytuje - buvusiame Alytaus filiale (Jotvingių g.7 A).

Taip pat artimiausiu metu buvusiems Ūkio banko klientams dalis banko paslaugų bus pradėtos teikti ir 9-uose Šiaulių banko padaliniuose, kuriuose veiks pajungta Ūkio banke naudota operacinė sistema:

Utenoje - Utenos filiale (Utenio a. 22);

Rokiškyje - Rokiškio KAS (Vytauto g. 1);

Visagine - Visagino KAS (Parko g. 7);

Druskininkuose - Druskininkų filiale (M.K. Čiurlionio g. 111);

Plungėje - Plungės KAS (Telšių g. 1-2 A);

Tauragėje - Tauragės KAS (Vytauto g. 76);

Šilutėje - Šilutės filiale (Lietuvininkų g. 17);

Šiauliuose - Šiaulių filiale (Vilniaus g. 193) ir Šiaulių filialo Centro KAS (Vilniaus g. 167).

Tie klientai, kurie finansinius reikalus tvarkydavosi buvusiuose ŪB skyriuose ir kurių ŠB neatidarys, kviečiami kreiptis į artimiausius etapais atidaromus ŪB skyrius arba į artimiausius ŠB skyrius. Buvusiems ŪB klientams atskirais etapais bus pradėtos teikti ir būtiniausioss finansinės paslaugos.

Šiaulių bankui bus perduoti ŪB įsipareigojimai klientams, neviršijantys Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatytos draudimo išmokos draudžiamojo įvykio atveju (100 000 eurų arba 345 280 litų) – už šiuos indėlius garantuoja valstybė, todėl indėliai yra visiškai saugūs, ir gyventojai dėl jų gali būti ramūs. Nei indėlių, nei už jas priskaičiuojamų palūkanų buvę ŪB indėlininkai nepraras, todėl šiuo metu nieko daryti nereikia.

Jau artimiausiu metu buvusiems ŪB klientams bus sudarytos sąlygos atlikti mokėjimus ir vykdyti kitas internetinės bankininkystės operacijas. Šiuo metu buvę ŪB klientai elektroninėje bankininkystės sistemoje „Eta bankas“ gali pasitikrinti savo sąskaitų judėjimus bei likučius ir sekti nuolat atnaujinamą informaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IŠVADA

IŠVADA portretas
Kai tokios mažos indėlių palūkanos ir JOKIOS GARANTIJOS dėl banko bankroto-,kai neaišku KADA atgausi SAVO pinigus - PINIGUS LAIKYKIME TIK "KOJINĖSE"

RS

RS portretas
Nu jo dar korteles ir dar ir dar... tik mokėkit pinigus ir neškit bankams... o kam man kortelė jei aš noriu tik pinigus persivest kitur ir neketinu naudotis tuo šiaulių banku? Gal būtų galima plačiau?

a

a portretas
a nafik man ta siauliu banko kortele? alga gaudavau i ukio banka, dabar darboviete padare DNB korteles, kam man tas siauliu bankas? kodel negalit likucio permesti i kita banka?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių