Naujų metų pradžia – puiki proga apsvarstyti, kaip derėtų savo išlaidas planuoti ateinančius dvylika mėnesių. Praėjus kelias dienas trukusiems laisvadieniams ne vienas atsidūsta pamatęs, kiek pinigų išleido pirkiniams, ypač maistui, rašo portalas DELFI.lt.
Vienas iš būdų sutaupyti – atidžiau stebėti, kiek išleidžiame maisto prekėms.
Pasak finansų ekspertų, Lietuvoje, palyginus su 2008 m., žmonės pirkdami maisto produktus jau išmoko elgtis racionaliai. Tai privertė padaryti ekonominė krizė.
„Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė pastebėjo, kad sudėtinga finansinė padėtis privertė žmones atsisakyti kai kurių maisto produktų.
„Jeigu nori sumokėti mažiau, yra masto ekonomija - pirkti didelį kiekį, ne kilogramą kruopų, o penkis. Jeigu šeima yra didesnė, galima pirkti maistą vieną kartą per savaitę, o ne kiekvieną dieną važiuojant iš darbo – tai padeda suplanuoti, ką įsigyti kitai savaitei, taip pat sutaupoma ne tik maistui, bet ir degalams“, - sako SEB Šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.
Tiesa, specialistė siūlo atsižvelgti ir į savo poreikius – ar iš tiesų didelė pakuotė produkto tąkart reikalinga. „Yra įrodyta, kad perkant didelėmis pakuotėmis, žmogus įsideda į lėkštę ar suvalgo 20 – 30 proc. daugiau produkto negu iš mažos. Pavyzdžiui, tuo atveju, kai žmogus nusiperka jogurto indelį - visą ir suvalgo, nesvarbu mažą ar didelį įsigijo “, - sakė ji.
Yra ir visiems galiojančių taisyklių: neikite apsipirkti alkani ir pasidarykite reikalingų produktų sąrašą.
Prekybos centrų atstovai siūlo pirkti ir parduotuvėms priklausančius prekinius ženklus, kurie paprastai pigesni už kitus, rinktis parduotuvėjė jau pagamintus patiekalus.
Pasak „Maxima“ astovės ryšiams su visuomene Olgos Malaškevičienės, besibaigiančio galiojimo laiko prekių skyrelis parodo, kad kai kurie žmonės iš tiesų labai racionaliai apsiperka: „ Jeigu produktas dar tinkamas šiam vakarui, kam gi pirkti brangiau, jeigu galima tą patį nusipirkti pigiau?“
Naujausi komentarai