Kauno valdžiai smulkusis verslas – tik mokesčių šaltinis?

Visada sakiau, kad valstybė išsilaikys tada, kai joje dirbantys smulkiojo verslo atstovai įgaus galimybes laisvai dirbti, nevaržomi jokių biurokratinių apribojimų. Šiandien regime, kad valdžia žvelgia į verslą selektyviai – vieniems mokesčiai mažinami, kitiems didinami.

Kauno m. savivaldybės taryba 2012 m. kovo mėn. 15 d. priėmė sprendimą dėl Kauno miesto tarybos 2000 m. gruodžio 27 d. sprendimo Nr.246 „Dėl vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose Kauno miesto vietose išdavimą“ pakeitimo. Pagal šį sprendimą kioskai ir paviljonai, anksčiau už metus mokėję 50 Lt/1m², dabar  turės mokėti 120 Lt/1m². Negana to, dar apribojamas kioskų ir paviljonų, stovinčių ant valstybinės žemės, prekybos silpnaisiais alkoholiniais gėrimais bei alumi prekybos laikas (prekiauti šiais gėrimais leidžiama tik nuo 17 iki 20 val.).

Biurokratas, kuris niekada gyvenime nebandė sukurti savo, nors ir nedidelio, verslo gali manyti, kad tokiu būdu bus sureguliuota verslo dinamika, išblaivinta tauta. Tačiau tuo pačiu metu yra kuriamos mokestinių lengvatų galimybės. Teigiama, kad Laisvės alėjoje ir Senamiestyje kavinės bus atleidžiamos nuo žemės mokesčio, o kitur ne. Motyvas gali atrodyti racionalus, nes sakoma, kad tokiu būdu bus gyvinamas verslo aktyvumas istorinėje Kauno dalyje, vadinasi, bus daugiau turistų, svečių ir, aišku, pelno. Nejau S.Buškevičius, vienas aktyviausių politikų, inicijavusių prekybos silpnaisiais alkoholiniais gėrimais laiko ribojimą, nesuvokia, kad tokiu sprendimu bus pagyvintas ne Senamiestis ir Laisvės alėja, o smulkaus verslo žmonių tarpusavio nesutarimai, visuomenės pyktis dėl to, kad Kaunas valdininkams tėra tik Senamiestis, kad kiti rajonai – tai nevykę priemiesčiai, kuriuos reikia jei ne griauti, tai užspausti mokesčiais, kad čia nieks net nenorėtų verstis savo verslu – eikit į savivaldybę ir gaukit socialinę paramą, nes jūs, gyvenantys ne Laisvės alėjoje, dirbantys ne Senamiestyje esate antrarūšiai, nevertingi, kenkėjai, žmonių girdytojai. Todėl ir didinamas mokestis nuo 50 Lt iki 120 Lt už 1 m². Taip Kauno valdžia sprendžia problemas – nebus smulkaus verslo, nebus ir problemų. Bet užtat turistinėje zonoje turėsime parodomąją erdvę, kur tarps išrinktieji.

Štai čia atsiranda dar viena problema – tie laimingieji turės gauti savivaldybės palaiminimą (leidimą į mokesčių rojų), vadinasi, kuriama ne pagerinta smulkaus verslo zona, o padidinta korupcijos pavojaus zona, kur visokie biurokratai galės lengvai kontroliuoti ir reguliuoti smulkųjį verslą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vertelienei

Vertelienei  portretas
Ponia, kokia cia demagogoja uzsiimate? Jusu partieciai socdemai Kaune yra valdanciojoje koalicijoje ir ranka rankon su Kupcinsku bei Garbaravicium, Ruciene smaugia smulku versla. Apie ka cia bandote pasisakyti? :)

sitai ...

sitai ... portretas
poniai matyt pries sventes niekas nei... š**** liejasi laisvai is sudgazetos puslapiu ....

Osana

Osana portretas
Verteliene, tai kas vadovauja tai bukaprotiškai Kauno savivaldybei, a? Ar ne tie patys socdemai? Kiek žinau administracijos direktorius - jūsų partijos? Kriščiūnas tai jau už grotų, tsakant skatino ne tik smulkųjį verslą... O jūs pati ar ne II ligoninėje šmėkščiojote?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių