Pereiti į pagrindinį turinį

LLRI: dėl didesnės MMA darbo šiemet gali netekti apie 14 tūkst. žmonių

2013-03-13 16:06
LLRI: dėl didesnės MMA darbo šiemet gali netekti apie 14 tūkst. žmonių
LLRI: dėl didesnės MMA darbo šiemet gali netekti apie 14 tūkst. žmonių / Fotodienos/Dmitrijaus Radlinsko nuotr.

Dėl nuo šių metų sausio padidėjusios minimalios mėnesio algos (MMA) darbo šiemet gali netekti apie 14 tūkst. žmonių, rodo Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) atliktas Lietuvos ekonomikos tyrimas, kuriame buvo apklausti rinkos dalyviai.

„Minimalios mėnesio algos kėlimas buvo daug diskusijų sukėlęs sprendimas. (...) Mes darome tokią prielaidą, jog apie 7 proc. žmonių, kurie 2012 metais gavo iki 1 tūkst. litų mėnesinį darbo užmokestį, neteks darbo dėl šio sprendimo per pirmąjį 2013-ųjų pusmetį. Tai yra apie 14 tūkst. bedarbių, nedarbo lygis gali padidėti 1 procentiniu punktu“, - trečiadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė LLRI vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas.

Anot LLRI, kol kas neigiamų MMA pakėlimo pasekmių nematyti, tačiau jos gali išryškėti per pirmąjį šių metų pusmetį.

LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas sakė, jog MMA padidinimas didžiausią neigiamą įtaką turi verslams, kuriuose didžiausias sąnaudas sudaro darbo jėga.

„Labiausia kenkia tiems sektoriams, kurie yra regionuose, kuriuose darbo krūvis sudaro didžiausias sąnaudas ir kurių produkcijos kainas nėra galimybių taip smarkiai didinti dėl konkurencijos ar dėl to, kad vartotojams būtų per brangi produkcija“, - kalbėjo Ž. Šilėnas

Tyrime teigiama, kad rinkos dalyvių vertinimu nedarbo lygis 2012 metų pabaigoje siekė apie 13 proc., o iki šių metų pabaigos jis turėtų sumažėti iki 12 procentų. Pasak LLRI, jei MMA nebūtų padidinta, nedarbo lygis sumažėtų labiau.

LLRI tyrimo rezultatai atskleidė, jog Lietuvos ekonomikos augimas šiemet bus toks kaip ir pernai ir sieks maždaug 3,4 procento. Anot LLRI, šiemet vidutinis darbo užmokestis turėtų sparčiau - prognozuojama, jog gyventojų vidutinis neto darbo užmokestis šiemet turėtų padidėti 8 proc.  iki 1797 litų ir pasiekti prieš krizę buvusį rekordinį lygį 2008 metais.

„Tai nereiškia, kad visiems 8 procentais didės atlyginimai. Dalies tai net nepalies, ypač tų, kurie gauna didesnius atlyginimus“, - sakė Ž. Šilėnas.

Pasak LLRI, užsienio prekybos augimas Lietuvoje šiemet išliks pakankamai spartus - numatoma, jog šalies eksportas augs 11 proc., importas - 10 procentų. Apklaustųjų rinkos dalyvių nuomone, šešėlinės ekonomikos dalis šiemet sudarys apie 26 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP)

LLRI teigimu, tyrimas parodė, jog didžiausiais verslo neapibrėžtuo šaltiniais 2013 metais rinkos dalyviai įvardija verslo ir investicijų aplinkai nepalankius valdžios sprendimus ir šalies ekonomines problemas.

Naujausiame LLRI Lietuvos ekonomikos tyrime, kuris atliktas šių metų sausio-vasario mėnesiais, dalyvavo 55 ekspertai, tarp jų - verslininkai, vadovai, ekonomikos, finansų analitikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų