Modernizuojantiems ūkius – pasikeitusios taisyklės

Europos Sąjunga (ES) remia mėšlo bei srutų apdirbimo modernizavimą, investicijas į žemės ūkio produkcijos gamybą ir paslaugas, taip pat trumpos rotacijos augalų veisimą.

Parama teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Kadangi pagal šią priemonę skiriamos paramos lėšomis kasmet pasinaudoti siekia vis daugiau ūkininkų, šiemet buvo atnaujintos priemonės įgyvendinimo taisyklės. Dėl pakeitimų daugiau žemdirbių galės modernizuoti ūkius su ES pagalba.

Nauja technika – didelė pagalba ūkyje

Svetlicos kaime (Marijampolės sav.) gyvenantį jaunąjį ūkininką Povilą Vaičiulį žemės ūkio darbai traukė nuo mažumės. Pavyzdį vaikinui rodė ir ūkininkai tėvai. Todėl kitaip nei dauguma bendraamžių, laimės ieškančių užsienyje ar persikraustančių gyventi į šalies miestus, P.Vaičiulis liko gimtajame kaime.

Trečius metus vaikinas puoselėja savo ūkį.

Jaunasis ūkininkas augina įvairias grūdines kultūras, taip pat rapsus. P.Vaičiulis prisimena, kad ūkininkauti pradėjo su sena žemės ūkio technika. Norėdamas įsigyti naujos, jis kreipėsi ES paramos pagal KPP priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrąją veiklos sritį. Įvertinusi jaunojo ūkininko parengtą projektą, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) jį patvirtino paramos gavėju.

P.Vaičiulis jau įsigijo naują traktorių, germinatorių, purkštuvą, grūdų priekabą. Jaunojo ūkininko parengto projekto vertė – 1,5 mln. litų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). ES paramos kompensuos apie 1 mln. litų tinkamų finansuoti projekto įgyvendinimo išlaidų.

Parama trims veiklos sritims

ES parama skiriama pagal tris KPP priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritis. Pirmosios veiklos srities „Nitratų direktyvos reikalavimų ir naujų privalomų Bendrijos standartų įgyvendinimas“ paramos lėšos gali būti panaudotos naujų mėšlidžių ir srutų kaupyklų statybai ir esamų rekonstrukcijai, naujų statybinių medžiagų įsigijimui. Taip pat finansuojamos išlaidos naujai mėšlo ir srutų laikymo, išvežimo technikai, įterpimo ir paskleidimo įrenginiams pirkti.

Įgyvendinant projektus pagal antrąją veiklos sritį tinkamomis pripažįstamos išlaidos naujai žemės ūkio technikai, technologiniams įrenginiams, kompiuterinei įrangai, N ir O kategorijų transporto priemonėms pirkti. Paramos lėšomis gali būti kompensuojama gamybinių pastatų ar statinių statyba ir rekonstravimas, naujų statybinių medžiagų įsigijimas. Taip pat galima plėtoti ir infrastruktūrą valdoje.

Pagal trečiąją veiklos sritį „Trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimas“ remiamas gluosnių, karklų, drebulių ar baltalksnių veisimas. ES finansuoja išlaidas, patirtas rengiant želdinimo projektus, paruošiant želdavietę ir dirvą. Pagal šią veiklos sritį kompensuojamas sodinukų įsigijimas ir sodinimo darbai.

Paraiškos – iki balandžio 29 d.

Pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ pirmąją ir trečiąją veiklos sritis, kaip ir ankstesniais metais, ūkininkai gali gauti iki 690 tūkst. 560 litų paramos. Tuo tarpu, pagal antrąją veiklos sritį skiriama maksimali parama sumažėjo. Nuo šiemet didžiausia paramos suma projektui negali viršyti 345 tūkst. 280 litų.

Jei pareiškėjas yra pripažintas žemės ūkio kooperatyvas arba vykdo gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės, vaistažolininkystės ir cukrinių runkelių auginimo veiklą, parama projektui gali siekti 1 mln. 381 tūkst. 120 litų.

NMA jau pradėjo rinkti paraiškas pagal KPP priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Jas Agentūros teritoriniuose paramos administravimo skyriuose galima teikti iki balandžio 29 dienos. NMA Metodikų rengimo poskyrio vyriausioji specialistė Dovilė Celešiūtė pažymi, kad visos surinktos paraiškos bus vertinamos tik pasibaigus jų rinkimo terminui. „Todėl paraiškos pateikimo diena neturės jokios įtakos jos vertinimui“, - teigia ji.

Vertinimas pagal pirmumo kriterijus

Visos pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ šiemet surinktos paraiškos bus vertinamos pagal pirmumo kriterijus. Pavyzdžiui, pagal antrąją veiklos sritį taikomi devyni pirmumo kriterijai. Daugiau galimybių gauti paramą turi pareiškėjai iki 40 metų amžiaus, taip pat grįžę iš emigracijos ir turintys „žaliąjį diplomą“ ir kt. „Visi pirmumo kriterijai yra išdėstyti mažėjančia svarbumo tvarka priemonės įgyvendinimo taisyklėse“, - atkreipia dėmesį D.Celešiūtė.

Dar viena naujovė, kad pagal antrąją veiklos sritį surinktos paraiškos bus skirstomos pagal prioritetinius sektorius ir subsektorius. Anot NMA specialistės, tokiais pakeitimais siekiama proporcingai paskirstyti paramos lėšas.

Prioritetiniais sektoriai yra trys: gyvulininkystė (subsektoriai: mėsinė galvijininkystė; kitos gyvulininkystės šakos; paukštininkystė), augalininkystė (subsektoriai: linininkystė ir sėklininkystė; sodininkystė, uogininkystė ir daržininkystė; rapsų auginimas; kitos augalininkystės šakos; cukrinių runkelių auginimas) ir paslaugų žemės ūkiui teikimas.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių