Pereiti į pagrindinį turinį

NT bendrovės nenori mokėti už neparduotus būstus

2010-01-27 12:47
NT bendrovės nenori mokėti už neparduotus būstus
NT bendrovės nenori mokėti už neparduotus būstus / Shutterstock nuotr.

Nekilnojamojo turto bendrovės valstybės ir savivaldybių prašo neimti iš jų mokesčio už neparduotą gyvenamąjį būstą.

Finansų ministrė sutinka, kad vystytojų prašyme yra ekonominės tiesos. Tačiau apsispręsti - imti mokestį ar ne - siūlo miestų savivaldybėms. Dalis merų sako: būtų gerai gauti oficialią ministerijos rekomendaciją ir vėliau kompensaciją už tai iš valstybės biudžeto, praneša LTV „Panorama“.

Praėjusieji metai - liūdni visam nekilnojamojo turto sektoriui. Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos duomenimis, beveik pusė jos narių yra sustabdžiusios veiklą, dalis iš jų - bankrutavusios, o veikiančių apyvartos smukusios maždaug 70 proc.

Trečdalis visų statybose dirbusių darbininkų dabar yra bedarbiai. O už pastatytus, įregistruotus, bet neparduotus butus bendrovės turi mokėti nekilnojamojo turto mokestį.  

Asociacijos vadovo teigimu, apmokestintos yra nenaudojamos ir pajamų neduodančios prekės, kurios tiesiog guli sandėlyje.

„Mūsų prekė, kuri iš tiesų yra NT objektas, o preke aš vadinu gyvenamąjį būstą, pakliuvo pagal mūsų mokestinius įstatymus į NT apmokestinimo bazę. Iš esmės mes priversti už pastatytą būstą mokėti NT mokestį, nors jis yra mums prekė, o ne gamybos priemonė“, - teigia Robertas Dargis, Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas.  

„Situacija yra gana keista. Klausimas, kurį kelia vystytojai, turi pagrindo“, - sako finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Ji pritaria turto vystytojams, kad galbūt reikėtų taisyti įstatymą. Tačiau ateityje, nes šiemet tai daryti jau vėlu.

„Mes gi visą laiką leidžiame metams prasidėti, ateiti mokėjimo terminui, o tada: kokia bėda, ką dabar daryti. Todėl aš ir sakau, kad vienintelė institucija dabar, vienintelis lygmuo, kuris gali tuos klausimus iš tikrųjų išspręsti, yra savivaldybių tarybos“, - tvirtina I. Šimonytė.

Dalis savivaldybių abejoja, ar nebus taip, kad joms, nutarusioms neimti mokesčio iš nekilnojamojo turto vystytojų, vėliau valstybė pasakys: pinigų atsisakėte, pačios kaltos.  

„Turėtų būti tvirtas pagrindas, kad kai prašysime iš viršplaninio šalies biudžeto padengti mūsų planuotas, Finansų ministerijos prognozuotas pajamas, nebus mums: jūs sumažinote ta dalimi, jums šita dalis nepriklauso grąžinti“, - sako Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Ministrės teigimu, mokesčio už neparduotą būstą atsisakiusios savivaldybės ne ką teprarastų, nes jų biudžetai formuojami atsižvelgiant į praėjusius laikotarpius. O tada nauji butai buvo išperkami kaip šviežios bandelės, tad savivaldybės negaudavo nė lito.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų