Pergalingiems LDK mūšiams atminti – naujasis monetų rinkinys

Šiandien į apyvartą išleistas 2013 metų laidos Lietuvos Respublikos apyvartinių monetų numizmatinis rinkinys su atminimo ženklu, skirtu pergalingiems Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės mūšiams atminti.

 

Lietuvos banko pranešime pažymima, kad numizmatinis rinkinys skirtas šioms pergalingų istorinių mūšių sukaktims pažymėti: Mėlynųjų Vandenų 650-mečiui (minėtas 2012 m.), Chotyno 390-mečiui (2011 m.), Saulės 775-mečiui (2011 m.), Durbės 750-mečiui (2010 m.), Žalgirio 600-mečiui (2010 m.) ir kitais metais minėsimam Oršos mūšio 500-mečiui.

„Šie šeši mūšiai – tai šlovingos ir didvyriškos pergalės, kuriomis didžiuojasi kiekvienas lietuvis ir iš kurių galime semtis stiprybės ir šiandien. Šios pergalės turėjo įtakos ne tik Lietuvos keliui, bet ir Europos raidai. Kiekvieno mūšio pavadinimas ir data įamžinti naujojo monetų rinkinio atminimo ženkle ant šešių stilizuotų kalavijų“, – sako Audrius Misevičius, Lietuvos banko valdybos narys, Pinigų kūrimo komisijos pirmininkas.

Prof. Alfredas Bumblauskas, kurio tekstas, sukurtas naujajam rinkiniui, puikuojasi ant monetų dėklo, šias sukaktis vadina „LDK ginklo šlovės sukakčių metais“.

Profesorius ypač pabrėžia Lietuvoje nepelnytai primiršto Mėlynųjų Vandenų mūšio reikšmę. Jame Algirdo vadovaujama LDK kariuomenė įveikė Aukso ordos trijų bekų (kunigaikščių) vadovaujamą kariuomenę ir išvadavo ukrainiečius iš mongolų jungo. „Ukrainiečiai gerbia Lietuvos istorinį vaidmenį ne tik dėl išvadavimo iš mongolų, bet ir už tai, kad pakreipė jų istoriją link Vilniaus ir Vakarų. Štai kodėl Mėlynuosius Vandenis būtina prisiminti ir Lietuvai. Kaip ir Žalgirį, Durbę, Saulę, kaip ir 1514 m. Oršą ar 1621 m. Chotyną“, – teigia prof. A. Bumblauskas.

Pranešime taip pat teigiama, kad monetų rinkinį, skirtą LDK pergalingų mūšių sukaktims, sudaro 10, 20 ir 50 centų, 1, 2 ir 5 litų nominalo apyvartinės monetos ir atminimo ženklas. Jų plokštumos ir reljefo paviršius yra blizgantis (kokybė BU). Monetas ir ženklą nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Rinkinio tiražas yra 3 500 vienetų.

Numizmatinį rinkinį, kainuojantį 45 Lt, galima įsigyti Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune bei užsisakyti per Lietuvos banko interneto svetainę.

Lietuvos bankas anksčiau yra išleidęs aštuonis numizmatinius rinkinius: 1991, 2000, 2003, 2008, 2009, 2010, 2011 ir 2012 m. Pirmą kartą atminimo ženklas pasirodė 2010 m. rinkinyje ir buvo skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių