Prezidento prašoma nepasirašyti Farmacijos įstatymo pataisų

Savigydos pramonės asociacija (SPA), atstovaudama maisto papildų gamintojams bei tiekėjams, kreipėsi į Prezidentą Valdą Adamkų, prašydama nepasirašyti Farmacijos įstatymo pataisų įstatymo ir grąžinti jį Seimui tobulinti. Šį įstatymą Seimas priėmė gruodžio 16 dieną.

Asociacija pabrėžia, kad šiame įstatyme yra itin trumpas - pusės metų - laikotarpis, per kurį iš rinkos turi būti pašalinta visa farmacijos įmonių produkcijos grupė - medicininės paskirties produktai.

Šių produktų grupė turi būti panaikinta pagal Europos Sąjungos teisės normas, kurios pripažįsta tik vaistus ir maisto papildus.

„Ta nuostata visiškai suprantama ir niekas jos neginčija, tačiau Europos Sąjungos teisė šiuo atveju nenurodo, per kiek laiko tokia produktų grupė turi būti panaikinta", - rašoma SPA kreipimesi į Prezidentą.

SPA nurodo, kad, pavyzdžiui, Vengrija tokiai medicininių produktų grupei 2005 metais nustatė pereinamąjį laikotarpį iki 2011 metų balandžio 1 dienos.

Nuo 2009 m. sausio 1 d. panaikinus lengvatinį PVM tarifą medicininės paskirties produktams, jie šiuo požiūriu prilyginti maisto papildams. Jau dabar vaistinėse yra tų pačių produktų, kurie parduodami ir kaip medicininės paskirties produktai (jei įregistruoti anksčiau ir dar ne visi  parduoti), ir kaip maisto papildai (jei įregistruoti pastaruoju metu, kai medicininės paskirties produktai neberegistruojami).

Vadinasi, anksčiau įregistruoti ir dar neparduoti medicininės paskirties produktai, juos pardavus su naujuoju PVM tarifu, gali atnešti nemažas pajamas į valstybės biudžetą. „Būtų visiškai nelogiška visiškai saugius produktus išimti iš rinkos ir juos sunaikinti", - rašoma kreipimesi.

SPA mano, kad nustačius 6 mėnesių pereinamąjį laikotarpį, būtų pažeisti medicininės paskirties produktų gamintojų ir platintojų teisėti lūkesčiai, sudarytų nepalankias verslo sąlygas ir sumažintų jų konkurencingumą rinkoje bei padarytų žalą dėl negautų pajamų. Be to, kiltų didelė finansinė našta, susijusi su medicininės paskirties produktų atšaukimu iš rinkos tuo atveju, jeigu šie produktai liktų neparduoti pasibaigus nustatytam trumpam laikotarpiui.

Kai kurių SPA narių skaičiavimu, jie galėtų patirti iki 300 tūkst. litų nuostolį, iš viso nukentėtų apie 40-50 gamintojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių