Pereiti į pagrindinį turinį

Saugesniais banknotai taps panaudojus drugelių sparnų savybes

2011-12-15 17:27
Saugesniais banknotai taps panaudojus drugelių sparnų savybes
Saugesniais banknotai taps panaudojus drugelių sparnų savybes / Shutterstock.com nuotr.

Įsivaizduokite, kad pinigų banknotai yra išmušti mikroskopinių skylučių, kurios šviesoje švyti. Tai savybė, kurią turi drugeliai, ir tikėtina, kad ji greitai bus panaudota banknotų gamyboje.

Nauja nanotechnologija, panaudota pinigų gamyboje, banknotus padarytų ne tik saugesniais, bet ir neįprastai atrodančiais, rašo fastcompany.com.

Toronte įsikūrę „Nanotech Security“ specialias sukūrė atomo storio ekraną, kurį gali skaityti žmonės ar automatai. Nauji ženklai šviečia kaip LED lempos tiesiog atspindėdamos paprastą šviesą.

Tokios technologijos išradimą įkvėpė mėlynojo Morpho drugelio pavyzdys, kuriuo sparnų spalva sudaryta ne iš pigmento, bet ir mažų skylučių, kurios atspindi šviesą.

„Mes sugalvojome panaudoti „plazmoniką“ – procesą, kai geometrinės figūros yra mažesnės už šviesos bangų ilgį“, - teigia „Nanotech Security“ atstovai.

Naujoji technologija būtų ypač praktiška, kadangi nereikėtų nereiktų gaminti halogramų. Ant banknot tiesiog užtektų išmušti mažutes skyles.

Manoma, kad ši technologija galėtų būti panaudota ir farmacijos versle. Tokios skylutės galėtų atsirasti ant vaistų. Taip būtų galima atskirti padirbtus vaistus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų