Pereiti į pagrindinį turinį

Sėdėjimą prie šventinio stalo keičia atostogos užsienyje

2012-12-04 19:06
Sėdėjimą prie šventinio stalo keičia atostogos užsienyje
Sėdėjimą prie šventinio stalo keičia atostogos užsienyje / Shutterstock nuotr.

Kalėdų išlaidoms gyventojai šiemet vidutiniškai skirs 350 litų. Trečdalį šios sumos sudarys išlaidos maistui. Tiesa, kai kurie Kalėdų stalui ir dovanoms planuoja neišleisti nė cento. Vietoje įprastų šventinių išlaidų jie renkasi atostogas užsienyje.

Per metus namų ūkių dalis, planuojanti šventiniam stalui išleisti iki 200 litų sumažėjo nuo 60,3 proc. iki 52,8 proc., o labiausiai, nuo 9,2 proc. iki 13,1 proc.  padaugėjo tokių, kurie vaišėms šiemet žada skirti nuo 301 iki 400 litų – rodo „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto užsakymų atliktas tyrimas.

Pasak šio instituto vadovės Odetos Bložienės, plačiau atverti pinigines gyventojams šiemet leidžia sumažėjęs nedarbas ir padidėjusios pensijos. Tiesa, specialistė pastebi, kad kasmet po pasėdėjimo prie vaišių stalo padidėja ir gyventojų išlaidos vaistams nuo skrandžio bei galvos skausmų.

Šiemet daugiau negu pernai pinigų gyventojai pasiryžę skirti ne tik vaišėms, bet ir Kalėdų dovanoms. Penktadalis namų ūkių dovanoms žada išleisti 300 litų ir daugiau. Geidžiamiausios  gyventojų dovanos šiais metais yra dovanų čekiai, grynieji pinigai ir knygos – juos po eglute rasti norėtų 39 proc. žmonių. Tačiau artimuosius per šventes pradžiuginti gyventojai planuoja kiek kitokiomis dovanomis. Ketvirtadalis jų planuoja dovanoti kosmetiką ir parfumeriją, 24 proc. – dovanų čekius, o penktadalis rinksis valgomas dovanas ir gėrimus.

O. Bložienė teigė, kad pastaruosius trejus metus paskutinį ketvirtį šalyje išauga ir parduotų loterijos bilietų skaičius. Todėl ir šiemet dauguma gyventojų, tikėtina, Kalėdų rytą po eglute šalia kitų dovanų ras ir loterijos bilietų.

Pastaruoju metu Lietuvoje pradeda prigyti ir kitoks požiūris į šventinį žiemos laikotarpį. Šiemet dėl Kūčių ir Kalėdų įprastas savaitgalis gyventojams nuo pirmadienio pailgės trimis papildomomis laisvomis dienomis, todėl kai kurie šį laiką planuoja skirti atostogoms užsienyje.

Tarp didesnes pajamas gaunančių namų ūkių nuo 5,3 proc. pernai iki 10,4 proc. šiemet padaugėjo tokių, kurie Kūčių ir Kalėdų vaišėms neplanuoja išleisti nieko. „Nieko neišleisti planuoja didmiesčių gyventojai, kurie per šventes grįžta į kitus miestus pas tėvus bei tie, kurie vyksta į užsienį – slidinėti arba į šiltus kraštus“, -- paaiškino O. Bložienė.

Europos šalyse tendencijos kiek kitokios – gyventojai ne tik planuoja šventėms išleisti daugiau nei lietuviai, tačiau skiriasi ir jų dovanų lūkesčiai. Europiečiai šventinėms išlaidoms šiemet žada skirti vidutiniškai 590,9 eurų (apie 2038 litus) – tai yra 0,8 proc. mažiau negu pernai. Didžiausi išlaidūnai Europoje Kalėdų laikotarpiu – airiai. Namų ūkiai Airijoje šventėms planuoja skirti beveik po tūkstantį eurų (apie 3500 litų). Labiausiai laukiamos Kalėdų dovanos Europoje – knygos. Jas gavę apsidžiaugtų beveik pusė apklaustų įvairių šalių gyventojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų