Teismas: reikia papildomo tyrimo „Mažeikių naftos" byloje

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, išnagrinėjęs bylą dėl bendrovei „Mažeikių nafta" skirtos 32 mln. litų baudos už ekonomiškai nepagrįstos, diskriminacinės kainodaros taikymą bei kitus konkurenciją ribojančius bendrovės veiksmus, įpareigojo Konkurencijos tarybą atlikti papildomą tyrimą.

Teismas konstatavo, jog Konkurencijos taryba nepakankamai išsamiai atliko Konkurencijos įstatyme bei Europos Bendrijų sutartyje numatytų pažeidimų sudėties bei įrodymų vertinimo analizę. Ji savo galutiniame nutarime bei tolesniuose procesiniuose dokumentuose neaptarė daugelio tarptautinių naftos pramonės ekspertų išvadų, nepakankamai išanalizavo susijusios Europos Komisijos bei kitų institucijų reikšmingos praktikos, tinkamai nepagrindė savo argumentų.

Kaip skelbiama nutartyje, Konkurencijos tarybos atliktame tyrime pasirinktas prekės rinkos apibrėžimas nebuvo pakankamai pagrįstas. Taip pat nepakankamai įvertinta, ar skirtinguose naftos produktų platinimo lygmenyse susiduriama su skirtingomis konkurencijos sąlygomis.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija pažymėjo, jog minėta taryba turėjo įvertinti kiekvieno naftos produkcijos platinimo lygmens specifiką, juose veikiančių subjektų ir jų vykdomos veiklos ypatumus, o taip pat ir jų konkrečius poreikius. Teismui kilo abejonių, ar buvo tinkamai išanalizuoti konkurenciniai santykiai nagrinėjamose rinkose.

Anot teisėjų, nebuvo atlikta ir išsami, visapusiška geografinė rinkos analizė. Nepakankamai išanalizuotos konkurencijos sąlygos už Baltijos valstybių ribų, nevertintos naftos produktų pasiūlos ir paklausos Baltijos jūros regione per atitinkamą laikotarpį, importo iš Vakarų Europos reikšmė naftos produktų kainodarai.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, jog „tik tiksliai apibrėžus atitinkamą rinką, galima toliau nagrinėti su galimu pareiškėjo piktnaudžiavimu dominuojančia padėtimi susijusias aplinkybes".

Konkurencijos taryba „Mažeikių naftai" 32 mln. litų baudą skyrė 2005 metais. Tarybos nutarimu įmonė buvo pripažinta pažeidusi Konkurencijos įstatymą bei Europos Bendrijos steigimo sutarties konkurencijos taisykles. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių