Pereiti į pagrindinį turinį

Vartotojų teisių tarnyba tirs skundus dėl didelių sąskaitų už šildymą

2011-02-09 20:01
Vartotojų teisių tarnyba tirs skundus dėl didelių sąskaitų už šildymą
Vartotojų teisių tarnyba tirs skundus dėl didelių sąskaitų už šildymą / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) taps vienintele institucija, į kurią gyventojai galės kreiptis dėl šildymo tiekimo bendrovių suteikiamų paslaugų.

Taip trečiadienį nusprendė Vyriausybė.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis Vyriausybės posėdyje paminėjo, kad VVTAT bus suteikti papildomi įgaliojimai: „Ši tarnyba tampa lyg ir vienu langeliu, kuris priims visą informaciją, skundus ir pretenzijas dėl vartotojų gaunamų sąskaitų už šildymą bei turės pradėti tyrimus dėl tokių skundų“.

„VVTAT turi būti įgaliota informaciją gauti ne tik iš vartotojų, bet ir iš šilumos tiekėjų. Jei yra rimtų įtarimų, tokiu atveju ji turėtų pradėti vadinamąjį nesąžiningos komercinės veiklos tyrimą“, – teigė D.Matulionis žurnalistams.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius Vyriausybės posėdyje apgailestavo, kad tarnyba iki šiol nesiėmė jokios iniciatyvos, gindama vartotojo teises šilumos tiekimo srityje. „Be reikalo ši tarnyba iki šiol nedarė jokių sisteminių tyrimų šilumos ūkyje, tik tikrino sutarčių dėl šilumos tiekimo atitikimą tam tikriems įstatymams, ne daugiau“, - pastebėjo ministras.

Jis stebėjosi ir tuo, kad Energetikos inspekcija iki šiol negalėjo efektyviai ištirti vartotojų skundų dėl galbūt per didelių sąskaitų už šildymą, dėl galimo šilumą tiekiančių bendrovių piktnaudžiavimo šioje srityje.

Dabar tikimasi, kad Inspekcija padės Vartotojų teisių apsaugos tarnybai tikrinti situaciją šilumos ūkyje.

Teigiama, kad jau dabar vartotojai su skundais gali kreiptis į VVTAT.

Gyventojams už gruodį gavus sąskaitas už šildymą kilo pasipiktinimas, kai kurie gyventojai gavo iki 2 kartų didesnes sąskaitas nei už lapkritį.

Šilumininkai tai aiškino spaudusiu šalčiu. Bendrovės „Vilniaus energija“ duomenimis, dėl šiltesnio oro sąskaitos už sausį bus maždaug trečdaliu mažesnės nei už gruodį.

Be to, skelbta, kad Vyriausybė planuoja siūlyti keisti Šilumos ūkio įstatymą, kuriuo norima įpareigoti šilumos tiekėjus viešai skelbti finansinius duomenis. Pataisas rengiamos, jas turės patvirtinti Vyriausybė ir Seimas.

Kol kas nėra nuspręsta, kokius tiksliai duomenis viešai turėtų pateikti bendrovės.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiomis dienomis pažadėjo parengti ir pateikti pataisas įstatymuose, kuriomis šilumos tiekimas būtų atskirtas nuo priežiūros. Taip ketinama kovoti su įsigalėjusiomis monopolijomis, tokiomis kaip „Rubicon“ Vilniuje, valdantis šilumos, komunalinį ūkį, taip pat  vykdantis administracinę namų bendrijų priežiūra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų