Verslo liudijimai - ne vienintelis būdas legalizuoti veiklą

Pastaruoju metu vis netylant kalboms, kad panaikinus verslo liudijimus, didžioji dalis smulkiųjų verslininkų trauksis į „šešėlį" ir visai nebemokės mokesčių, Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad individualią veiklą galima vystyti ir neturint verslo liudijimo.

„Gyventojams, kurie dar nėra apsisprendę, kokiu būdu kitąmet įteisins veiklą, norime priminti, jog jie individualią veiklą gali vykdyti ne tik įsigiję verslo liudijimą, bet ir individualios veiklos pažymą ir nustatyta tvarka apie tai informavę mokesčių administratorių, ir pajamų mokestį sumokėti nuo faktiškai gautų metinių individualios veiklos pajamų", - aiškina Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Individuali veikla pagal pažymą

Išsiimti verslo liudijimą ar gauti pažymą - paprasčiausi būdai teisėtai pradėti savo verslą.

„Pastaruoju metu stebime tendenciją, kad vis daugiau gyventojų nutaria legalizuoti savo individualią veiklą, pateikdami mokesčių inspekcijai prašymą bei gaudami pažymą", - pastebi S.Aliukonytė - Šnirienė.

Anot jos, šis veiklos legalizavimo būdas ne ką sunkesnis, nei verslo liudijimo įsigijimas: gyventojas turi informuoti savo nuolatinės gyvenamosios vietos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos skyrių apie vykdomą individualią veiklą ne vėliau kaip veiklos vykdymo pradžios dieną. Prašymą galima pateikti asmeniškai atvykus į skyrių, paprastu arba elektroniniu paštu.

Įregistravus gyventoją Mokesčių mokėtojų registre, jam yra išduodama Nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos vykdymo pažyma.  

Pasibaigus metams smulkieji verslininkai, dirbantys pagal individualios veiklos pažymą deklaruoja savo pajamas bei sumoka į valstybės biudžetą nustatyto tarifo mokesčius.

S.Aliukonytė - Šnirienė primena, kad Teisės aktai gali nustatyti reikalavimą įsteigti juridinį asmenį vykdyti tam tikras ūkines komercines, gamybines ir kitas veiklas. Vadinasi, tam tikros srities veiklas gali vykdyti tik juridiniai asmenys, todėl gyventojai, kaip fiziniai asmenys, tokių veiklų vykdyti negali. Gyventojai, nusprendę vykdyti individualią tam tikros rūšies veiklą, turėtų prieš tai išsiaiškinti, ar užsiimti tokia veikla nereikia įsteigti juridinio asmens.

„Tam tikroms veiklos rūšims, kurioms nebūtina įsteigti juridinio asmens, teisės aktai gali nustatyti reikalavimą gyventojui turėti licenciją, leidimą ar kitokį dokumentą, suteikiantį teisę verstis tos rūšies veikla. Informaciją apie šiuos dokumentus teikia ir Mokesčių informacijos centro specialistai nemokamu telefonu 1882", - primena inspekcijos atstovė.

Sumokami mokesčiai

Šiemet individualią veiklą, neįskaitant gyventojų, įsigijusių verslo liudijimus, antstolių, notarų, advokatų ir jų padėjėjų, t.y. turėdami pažymą, vykdė beveik 29 tūkst. gyventojų, praėjusiais metais tokių asmenų buvo 10 tūkst. mažiau - 19 tūkst. Tuo tarpu verslo liudijimus praėjusiais metais buvo įsigiję per 100 tūkst. smulkiųjų verslininkų.

„Šiemet verslo liudijimus išsiėmė apie 97 tūkst. gyventojų. Pajamų iš verslo liudijimų per 11 mėn. į valstybės biudžetą surinkta iš viso 28,8 mln. litų. Kiek mokesčių sumokės individualią veiklą vykdantys smulkieji verslininkai, sužinosime kitais metais, pasibaigus deklaravimo procesui", - teigia inspekcijos atstovė.

„Nelegalams" - baudos

Vertinant, ar vykdomi sandoriai yra ar nėra laikytini individualia veikla, turi būti atsižvelgta į jos tęstinumą ir motyvus, t. y. ar siekiama gauti ekonominės naudos. Atsitiktiniai sandoriai, pvz. asmeninio būsto, transporto priemonės pardavimas ar nuoma, kuriuose nėra ,,verslininkiškumo" elementų, negali būti laikomi individualios veiklos požymiais.

„Nustačius neregistruotos individualios veiklos vykdymo atvejus, pasekmės gyventojui gali būti skaudžios - patikrinimų metu visada apskaičiuojamas ne tik gyventojų pajamų mokestis, pridėtinės vertės mokestis(jei iš veiklos gauta per 100 tūkst. litų pajamų per 12 mėn.), valstybinio socialinio draudimo įmokos, bet ir delspinigiai, o taip pat nuo nustatytos nesumokėtų mokesčių sumos skiriamos nuo 10 iki 50 procentų dydžio baudos", - pasakoja S.Aliukonytė - Šnirienė. 

Per devynis šių metų mėnesius patikrinus daugiau nei 2,2 tūkst. gyventojų, priskaičiuota per 40 mln. litų papildomai mokėtinų mokesčių, baudų, delspinigių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių