Pereiti į pagrindinį turinį

Vertingiausi pasaulyje prekės ženklai: Google, IBM ir Apple

2010-08-20 16:44
Vertingiausi pasaulyje prekės ženklai: Google, IBM ir Apple
Vertingiausi pasaulyje prekės ženklai: Google, IBM ir Apple

Prekės ženklai "gyvena" žmonių galvose, o ne ant kompiuterių, virtuvės spintelių ar kilimėlių. Jie yra turtas. Diena.lt pristato vertingiausių prekės ženklų 50-tuką.

Rinkodaros ekspertas Mindaugas Lapinskas 1diena.lt teigia, kad net jei kompiuterius ar spinteles gaminusios įmonės nustoja egzistuoti, žmonių galvose šie gaminiai ir jų vardai dar kurį laiką gyvuoja. 

„Kai sakai: "Aš važinėju BMW", daugeliui mintyse iš pradžių iškyla šios markės ženkliukas, prisimenama, kaip tie automobiliai atrodo, pagalvojama apie tikrą šių automobilių įvaizdį ir t. t. Taigi automobilis taip pat prekės ženklas“, - teigia ekspertas.

Anot jo, prekės ženklo vertė priklauso nuo daugelio dalykų – žinomumo, įmonės veiklos rodiklių ir t. t. Tačiau vertingiausi yra tie, su kuriais siejama tam tikra paslaptis. 

„Pavyzdžiui, vienas vertingiausių pasaulyje prekės ženklų yra "Coca-Cola". Iš esmės gėrimas – tik vanduo su saldikliais. Tačiau įmonė yra apipinta paslaptimis – jos ilga istorija, tik keletas žmonių žino tikrąjį gėrimo receptą ir pan. Dėl to prekės ženklas gauna papildomos vertės. Už prekę su žinomu vardu pirkėjai yra pasirengę sumokėti daugiau pinigų. Įvertinus, kiek daugiau, ir padauginus tai iš parduotų prekių skaičiaus, apytiksliai galima nustatyti ir ženklo prekės vertę“, - teigia M.Lapinskas.

Brandz.com duomenimis, 2010 metais brangiausias prekės ženklas pasaulyje buvo „Google“, įvertintas daugiau nei 114 mlrd. JAV dolerių. 

Antroje vietoje - „IBM“, vertinamas 86 mlrd., trečiasis - „Apple“, kainuojantis 83 mlrd. JAV dolerių.

Toliau rinkiuojasi „Microsoft“, „Coca-cola“, „McDonalds“ ir „Marlboro“.

Įdomu tai, kad neseniai į Lietuvos rinką įžengęs „BlackBerry“ prekės ženklas pasauliniame 50-tuke puikuojasi 14-toje vietoje, o lietuviams kur kas įprastesnis „Nokia“ - tik 43-čias.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų