Pereiti į pagrindinį turinį

Vieni piktinasi AE statybomis Kaliningrade, kiti - pelnosi

2011-05-31 13:21
Vieni piktinasi AE statybomis Kaliningrade, kiti - pelnosi
Vieni piktinasi AE statybomis Kaliningrade, kiti - pelnosi / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Oficialūs Lietuvos pareigūnai daro viską, kad užkirstų kelią atominės elektrinės statyboms Kaliningrado srityje, o lietuvių verslininkai pasiryžę prisidėti prie šio objekto statybos. Į Kaliningradą besižvalganti bendrovė "Vėtrūna" dalyvauja ir skandalingame panaudoto branduolinio kuro saugyklos Ignalinoje statybos projekte.

Ruošiasi Seimo rinkimams?

Lietuvos oficialiai kritikuojamos Baltijos atominės elektrinės (BAE) Kaliningrado srityje statybos vietoje praėjusią savaitę lankėsi Lietuvos liaudies partijos pirmininkė ekspremjerė Kazimira Prunskienė.

Šiai su Rusija glaudžiai siejamai politikei buvo aprodyta atominės elektrinės statybos vieta, ji supažindinta su darbų eiga.

K.Prunskienė, pasak rusų žiniasklaidos, pareiškė, kad Lietuva esą "suinteresuota dalyvauti" BAE statybos projekte.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija netruko pareikšti, kad Liaudies partijos pirmininkė neturi teisės kalbėti Lietuvos vardu. Pakartota, kad Lietuva ne tik nesuinteresuota dalyvauti BAE statybose, bet ir pasisako prieš saugumo reikalavimus neatitinkančios atominės elektrinės statybas Kaliningrado srityje, taip pat su Lietuva besiribojančiuose, vos už kelių dešimčių kilometrų nuo Vilniaus esančiuose Baltarusijos rajonuose.

Neoficialiai diplomatiniai šaltiniai dienraščiui minėjo, kad K.Prunskienė su Kaliningrado srities ir apskritai visos Rusijos atstovais palaiko intensyvius kontaktus, tikėdamasi gauti iš jų finansavimą 2012 m. Seimo rinkimų kampanijai.

"Labai domina galimybė"

Į Kaliningrado sritį, planuojamos BAE statybos vietą, su K.Prunskiene vyko ir Telšiuose registruotos statybų bendrovės "Vėtrūna" atstovai.

Prieštaringai vertinama Lietuvos politikė Kaliningrado srities ir Rusijos atominės energetikos objektus prižiūrinčios bendrovės "Rosatom" vadovams asmeniškai pristatė "Vėtrūną" ir jos valdybos pirmininką Vytautą Banį.

Šis, anot rusų žiniasklaidos, susidomėjo BAE projektu. "Apžiūrėjome aikštelę, pamatėme projekto vietą. Žinoma, Lietuvos bendroves labai domina galimybė dalyvauti šiame projekte, bendradarbiavimo galimybė", – pasakė V.Banys.

Kaip teigiama pranešimuose, "Rosatom" prezidento pavaduotojas, kuruojantis statybas, Sergejus Budylinas pabrėžė, kad "buvo rasti praktiniai bendradarbiavimo su kolegomis sąlyčio taškai". "Manau, kad tokius susitikimus rengsime reguliariai ir galbūt tie nedideli, bet praktiški bendri projektai, kuriuos realizuosime, padės ištirpdyti politinį ledkalnį, kuris greičiausiai buvo dirbtinai kuriamas tarp mūsų šalių realizuojant šį projektą", – cituojamas rusų žiniasklaidoje S.Budylinas.

Nusiteikusi statyti namus

"Vėtrūnos" atstovas Paulius Tamulionis dienraščiui patvirtino, kad ši bendrovė rimtai nusiteikusi dalyvauti BAE statybos projekte.

"Kodėl gi ne? Galbūt galėtume dalyvauti statant gal ne pačią atominę, nors susitvarkytume ir su tam tikrais jos statybos darbais, bet infrastruktūrą, namus, reikalingus elektrinę aptarnaujančiam personalui: gyvenamuosius būstus, darželius, mokyklas, parduotuves, žodžiu, elektrinės darbuotojų gyvenamąjį miestelį", – tvirtino P.Tamulionis.

Tačiau jis kol kas negalėjo pasakyti, kada paaiškės, ar "Vėtrūna" tikrai galės dalyvauti tuose projektuose. "Dabar tokia preliminari stadija. Konkursai bus skelbiami vėliau. Tikimės, kad būsime į juos pakviesti", – teigė bendrovės atstovas.

Paklaustas, ar nebūtų geriau palaukti Lietuvos numatomos statyti naujos atominės elektrinės ir dalyvauti šiame projekte, P.Tamulionis atrėžė, kad BAE statybos neva yra toliau pažengusios. Todėl esą rusų atominės elektrinės statybos atrodo perspektyvesnės.

"Situacija ten tokia, kad tas projektas kur kas toliau pažengęs nei mūsų naujos atominės Visagine. Pas mus juk tik derybos dar vyksta dėl strateginio investuotojo parinkimo ir dar neaišku, kuo jos baigsis, o ten jau lyginama aikštelė būsimai elektrinės statybai ir gimsta konkretūs planai. Mums būtina strategiškai mąstyti ir dėlioti savo planus, kad bendrovė turėtų užsakymų, kad jos žmonės turėtų darbo", – kalbėjo "Vėtrūnos" atstovas.

Vėluojančios arenos

"Vėtrūna" Lietuvoje pagarsėjo kaip stambius statybos projektus vykdanti, tačiau pagal numatytus grafikus nuolat nespėjanti jų laiku užbaigti.

Tarp šios bendrovės statomų objektų – Kauno ir Klaipėdos arenos, kurios turi būti naudojamos per šių metų rugpjūčio pabaigoje prasidedantį Europos vyrų krepšinio čempionatą.

Kauno arena turėjo būti atiduota naudoti dar vasarį, bet ir dabar ji nebaigta. Su arena uostamiestyje dar blogiau. Ji geriausiu atveju bus atiduota naudoti tik liepą, likus vos kelioms savaitėms iki paties čempionato.

Su finansiniais sunkumais susidurianti "Vėtrūna" jau pareikalavo jai avansu sumokėti už kai kuriuos dar neatliktus darbus Kauno ir Klaipėdos arenų statybų aikštelėse.

Įtartinos saugyklos statybos

Be to, ši bendrovė stato svarbius strateginius objektus, beje, susietus su branduoline energetika – jau uždaryta Ignalinos atomine elektrine. "Vėtrūna" rusams priklausančios bendrovės "Nukem" užsakymu šalia uždarytos elektrinės stato panaudoto branduolinio kuro laikinąją saugyklą bei kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą.

Šie projektai vėluoja labai smarkiai, net po kelias dešimtis mėnesių. Jie turėjo būti baigti dar 2009 m., bet statomi iki šiol. Dabar planuojama, kad geriausiu atveju šiuos objektus bus galima pradėti naudoti tik 2012 m. birželį.

P.Tamulionis, atsakydamas į klausimą, ar sugebės "Vėtrūna" apžioti dar vieną didžiulį projektą kaimynėje Rusijoje, paaiškino: "Tiek arenų, tiek objektų Visagine statybos jau artėja prie pabaigos. Statybų projektai Kaliningrado srityje prasidės ne anksčiau kaip kitąmet. Todėl bendrovė yra pasiryžusi dalyvauti šiuose projektuose, nes kaip tik turės nemenkus atsilaisvinusius pajėgumus."

Teisėsauga tikrina įtarimus, ar panaudojant europietiškas lėšas strateginių objektų statyboms nebuvo tyčia vilkinama ir švaistomi pinigai.

Skola "Sodrai" – 618 tūkst. litų

"Vėtrūna" yra tarp didžiausių įmonių, skolingų ne vieną šimtą tūkstančių litų skęstančiai valstybinio socialinio draudimo sistemai "Sodrai". Gegužės 25 d. duomenimis, bendrovė "Sodrai" įsiskolino 618 tūkst. litų. Per pastaruosius tris mėnesius skola padvigubėjo.

P.Tamulionis tvirtino, kad ši skola bus padengta per kelias dienas, nes suma esą nelabai didelė, siekia maždaug vieno mėnesio "Vėtrūnos" įmokas valstybiniam socialiniam draudimui.

Tačiau jokių delspinigių "Sodra" iš šios statybos bendrovės negaus, nes taip neva buvo "jau seniai susitarta".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų