Vyriausybėje - siūlymas dėl euro įvedimo suburti specialią komisiją

Siekiant Lietuvai tinkamai pasiruošti Europos Sąjungos (ES) bendrosios valiutos įvedimui, Vyriausybė pirmadienį pasitarime svarstys Finansų ministerijos siūlymą įkurti specialią euro įvedimo komisiją.

„Nutarimo projekto tikslas - užtikrinti, kad Lietuva tinkamai pasirengtų įvesti eurą, atsižvelgiant į Lietuvos Vyriausybės programoje įtvirtintą neatidėliotiną Vyriausybės veiklos prioritetą - šalies pasirengimą įsivesti bendrąją Europos valiutą eurą ir tapti visateise euro zonos nare, kai tai taps įmanoma pagal nustatytus konvergencijos kriterijus“, - teigiama Finansų ministerijos projekte.

Jame nurodoma, jog, be kita ko, būtų sudaromos atskiros darbo grupės euro įvedimo veiksmams koordinuoti - verslo aplinkos, vartotojų teisių apsaugos ir socialinių reikalų ir teisinių klausimų. Be to, siūloma Lietuvos bankui sudaryti Visuomenės informavimo, Grynųjų pinigų, Lietuvos atitikties euro įvedimo konvergencijos kriterijams stebėsenos darbo grupes.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad Lietuva artimiausiu metu turės euro įvedimo planą.

Lietuva 2015 metais siekia įsivesti eurą. Latvija eurą įsivesti ketina metais anksčiau - 2014-aisiais.

Šiuo metu eurą turi 17 iš 27 ES šalių. Tam, kad galėtų įstoti į euro zoną, valstybė narė turi atitikti vadinamuosius Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir skolos.

Skolų krizė euro zonoje sumažino visuomenės paramą valiutos keitimui, tačiau valdžia teigia, kad Lietuvai būtų naudinga būti euro zonoje, nes eurą turi svarbiausi Lietuvos prekybos partneriai, be to, euras sustiprintų investuotojų pasitikėjimą ir leistų pigiau skolintis rinkose.

Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
ir kam reikia dar daugiau valdininku, yra Seimas yra ministerijos, bankai, paskirti kam nors, kad tuo rupintusi ir viskas, taupyti reikia, nes skursta paprasti zmones.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių