Pereiti į pagrindinį turinį

Latvijos futbolo rinktinės treneris: pasiekėme europinį lygį

2010-03-24 22:08
Latvijos futbolo rinktinės treneris: pasiekėme europinį lygį
Latvijos futbolo rinktinės treneris: pasiekėme europinį lygį / Reuters nuotr.

Latvijos rinktinės strategas Aleksandras Starkovas mano, kad futbolui Baltijos šalyse trūksta pirmiausia infrastruktūros ir pinigų.

Kontrolinėse rungtynėse Marijampolės futbolo manieže Rygos „Skonto“ komanda įveikė Alytaus „Alyti“ rezultatu 4:2. Prieš šias rungtynes „Skonto“ ir Latvijos nacionalinės rinktinės treneris Aleksandras Starkovas pasidalino mintimis su Marijampolės "Sūduvos" klubo oficialiu interneto portalu.

A.Starkovo vadovaujama Latvijos nacionalinė rinktinė 2004 metais žaidė Europos čempionato finaliniame turnyre - šio pasiekimo nepavyko pakartoti nei vienai kitai Baltijos šalių rinktinei.  

- Kodėl po penkerių metų pertraukos nusprendėte grįžti prie „Skonto“ vairo?

- Grįžau dėl to, kad aš dabar gyvenu Rygoje ir dirbu su Latvijos rinktine.  „Skonto“ klubo prezidentas Guntaras Indreksonas man pasiūlė vadovauti komandai ir ruošti žaidėjus Latvijos rinktinei. Svarbiausia užduotis dirbant klube yra paruošti jaunus žaidėjus iki rinktinės lygio.

- Kaip susiklostė jūsų karjera Maskvos „Spartak“ klube?

- Atėjau į klubą, kuris buvo dešimtoje vietoje. Mano treniruojama komanda pakilo į antrąją vietą ir pateko Čempionų lygą. Aš „Spartak“ dirbau du metus. Išėjau dėl tam tikrų problemų. Du metai tokiame klube, kuriam labai didelę įtaką daro žmonės iš pašalies, yra didelis laiko tarpas. Tai man buvo gera patirtis.

- Latvijos rinktinė 2004 m. žaidė Europos čempionato finaliniame etape. Kokie tikslai keliami šiame atrankos cikle?

- Mes nesame favoritai savo atrankos grupėje. Tai akivaizdu. Be mūsų, grupėje žais Graikijos, Kroatijos, Izraelio, Gruzijos ir Maltos rinktinės. Kiekvienose rungtynėse pasistengsime iškovoti maksimalų taškų skaičių, sukurti įtampą ir intrigą. Prieš šešis metus, kai mano vadovaujama Latvijos rinktinė pateko į Europos čempionato finalą, tai buvo seansacija, bet tai gali pasikartoti ir šitame atrankos cikle. Reikia suburti vieningą rinktinę, stiprią ne tik žaidėjų meistriškumu, bet ir komandine dvasia, žaidėjai turi degti patriotizmu. Ir tada galima siekti rezultatų.

- Kalbant apie Baltijos šalių rinktines, ko trūksta komandoms iki europinio lygio. O gal mes jau jį pasiekę?

- Aš galvoju, kad mes esame europinio lygio. Reitinguose užimame 50-70 vietas. Šiandien Latvijos rinktinė FIFA reitinge kotiruojama aukščiau už Austrijos rinktinę. Ar Austrijos rinktinė yra europinio lygio? Prieš dvejus metus Lietuvos rinktinė buvo panašiose pozicijose. Yra Europos futbolo elitas: Vokietija, Ispanija, Prancūzija. Ir yra žemesnio rango rinktinės, pavyzdžiui, Graikija, Ukraina, prieš kurias mes galime laimėti. Ko mums trūksta? Visko. Pirmiausia trūksta infrastruktūros. Tai, kad esame čia, Marijampolėje, parodo, kad Latvijoje trūksta panašių arenų. Taip pat futbole reikalingi nemaži pinigai. Reikia, kad rinktinės žaidėjai žaistų geruose užsienio klubuose ir t.t.

- Birželį Mariajmpolėje vyks Baltijos taurės turnyras, kur susirinks visos trys Baltijos šalių rinktinės. Kokie jūsų tikslai?

- Latvijos rinktinė yra Baltijos taurės savininkė. Be kovos mes nesiruošiame taurės atiduoti. Laukia rimtos dvikovos su Lietuvos ir Estijos rinktinėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų