„Mados infekcijos“ rūpestis – vyrų deficitas moterų pasaulyje!

  • Teksto dydis:

Spalio 23 dieną „Mados infekcija“ griaudės buvusio Vilniaus taksi parko erdvėse: ten, kur kažkada rikiavosi „Volga“ automobiliai, prožektorių ir akių šviesa bus nukreipta į šimtą profesionaliausių modelių. Sudarydama festivalio programą Sandra Straukaitė keletą metų iš eilės stebi savotišką paradoksą: Lietuvoje gyvename absoliučiame matriarchate, bet vyriškų kolekcijų kasmet vis daugiau. Oficialus aliarmas: energingų ir išvaizdžių vyrų trūksta ne tik statybų sektoriuje. Podiumo statistika negailestinga: vienas – nulis vyrų naudai.

„Mados infekcijos“ tradicija, kuri niekada nesikeičia: atvira atranka ir podiumo asams, ir naujokams. Amžinos kaip pasaulis naujų veidų paieškos tęsiasi – dizaineriai dairysis įvairių tipažų be amžiaus cenzo ir kompleksų. „Anksčiau modelių pasaulyje dominavo moterys, o dabar kintančios lyties suvokimo ir įvaizdžių ribos vis labiau persipina. Įdomu, kad stereotipas esą mada rūpi daugiausia moterims, iš tikrųjų visai neatspindi šių dienų tendencijų. Modelis su sijonu nebūtinai moteriškos giminės. Kaskart vis daugiau dizainerių reikalauja daugiau vyrų! Todėl kviečiame bandyti laimę. Aukštakulniai nebūtini“, – sako S. Straukaitė.

Spalio 17 dieną atrankoje gali dalyvauti ir profesionalūs, ir modelio darbo dar neišbandę vaikinai ir merginos nuo 16 metų. Merginų ūgis ne mažesnis nei 174 cm, vaikinų – 184 cm. Kadangi podiumas šiemet vėl rekordiškai ilgas, bandomoji trasa bus įrengta viešbučio „Comfort Hotel LT“ požeminiame garaže.

Naujienos iš madų kalvės

Specialiai iš Florencijos į „Mados infekciją“ atskrenda Polimodos mados instituto vadovas, dizaineris Massimiliano Giornetti ir lektorė Marija Popadničenko. Jie ne tik stebės savo studentų pasirodymus festivalyje, bet pasidalys patirtimi ir įžvalgomis apie mados cecho ypatumus su Vilniaus modistų bendruomene.

Spalio 22 dieną „Mados infekcija“ kviečia į dviejų paskaitų diskusiją Vilniaus dailės akademijoje. M. Giornetti kalbės apie naujas profesijas mados industrijoje. M. Popadničenko diskutuos apie naują pradžią: kokios idėjos ir metodai skatina kūrybiškumą ir įgalina autentišką dizainą, užčiuopiantį laiko pulsą? Dalyvavimas paskaitose nemokamas, atviras publikai. Vietų skaičius ribotas, todėl būtina išankstinė registracija.

Jaunosios kartos išsišokėliai

Didžiausias metų mados užtaisas driokstelės spalio 23 dieną Naujininkų širdyje – buvusiame Vilniaus taksi parke. Šiemet „Mados infekcija“ žada greitą ritmą su įtikinančia programa. Jos ašimi taps jaunosios kartos išsišokėliai, kurių kūrybinis entuziazmas užkrečiantis.

Festivalyje dalyvaus ir publikai jau žinomi vardai: Morta Nakaitė, Vaida Voraitė, S. Straukaitė, specialiai iš Londono grįžtantis Saimonas Tartenis.

Norvegijoje kurianti V. Voraitė šiemet kartu su menininke Lin Wang tyrinės poetiškus nesusipratimus tarp Vakarų ir Rytų kultūrų. Tarpdisciplininė kolekcija atspindės ne tik nostalgiškąją tatuiravimo meno pusę, bet ir narplios šiuolaikinius stereotipus, kuriais apipinti tatuiruoti vyrai.

S. Straukaitės įkvėpimo šaltiniu tapo prancūzų akrobatas Philippe’as Petit, kuris pasaulyje išgarsėjo tada, kai 1974 metų rugpjūčio 7 dieną daugiau nei 400 metrų aukštyje aštuonis kartus lynu įveikė atstumą tarp Pasaulio prekybos centro bokštų dvynių. 45 minučių pasivaikščiojimas Niujorko debesyse tik su balansine lazda rankose. Žinant Sandrą, tikriausiai pasirodymo choreografija nestokos cinkelio. Laimė, veiksmo vieta – tik penktas aukštas.

Pirmas kartas laukia konkurso „Injekcija“ nugalėtojų Liepos Aliukaitės ir Adelės Burokaitės. L. Aliukaitės, 2020 metais pelniusios „Jaunojo dizainerio prizą“, kolekcija nagrinės aktualiausią nūdienos temą – pasakos apie sugrįžimą į natūralią gamtiškąją prigimtį ir perkels į jos asmeninį ritualą – kasmetę kelionę į laukinį pajūrį. Bet podiumo naujokai ne tik iš Lietuvos: iš Italijos atvyks charizmatiškieji Valerie Armas ir Domenico Orefice, kuriam patikėta atidaryti festivalį. Jauniausias dizaineris Tauri Västrikas iš Estijos nagrinės vyriškos saviraiškos rebusą: vieno teisingo atsakymo nėra – kiekvienas gyvename savo realybės versijoje.

Bilietus į spalio 23 dienos Vilniaus taksi parke vyksiančią „Mados infekciją“ platina „Paysera“.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vardas

vardas portretas
bobos valdzioj, tai ka noret

yja

yja portretas
na tą deficitą sumažinti labai stengiasi baltarusiai. Pažiūrėkit kiek raumeningų tinginių nevalų našarnikų mums per tvorą privarė

cinikas

cinikas portretas
Prisijaukinti madą sugebate, o prisijaukinti vyrų ne. Mistika. :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių