Sveiki plaukai žiemą – misija (ne)įmanoma?

Žvarbus žiemos oras – tikras iššūkis plaukams. Kaip juos prižiūrėti ir kokią šukuoseną rinktis, kad kuo mažiau pakenktume, bet būtume madingos? Plaukų stilistės teigia, kad dabar pati madingiausia tendencija – sveiki, blizgūs ir gražūs plaukai.

Pažeidžiamiausi – drėgni plaukai

Plaukų stilistė Miglė Grigalė pastebi, kad, atėjus šaltajam metų laikui, itin svarbu drėkinti ir maitinti plaukus. Dar neatsigavę po vasaros išsausėjimo, jie patiria naujų stresų: lauke spaudžiant šaltukui, o patalpose veikiant oro šildymo sistemoms, ima stipriai elektrintis.

Dar vienas plaukams tenkantis išbandymas – mūsų netinkami įpročiai. „Moterims, ypač ilgaplaukėms, nereikėtų eiti miegoti šlapiais plaukais, – įvardija klaidą plaukų stilistė. – Drėgni plaukai – itin pažeidžiami, tad besitrindami į pagalvę gali lūžinėti. Tai itin svarbu žiemą, kai plaukus ir taip neigiamai veikia sausas ir žvarbus oras.“

Nereikėtų trinkti plaukų karštu vandeniu, kad neišgarintumėte iš jų natūralios drėgmės, ir jokiu būdu neiti šlapiais plaukais į lauką.

„Pastebiu, kad merginos mėgsta tai daryti ir netgi fotografijas su suledėjusiais plaukais kelia į socialinius tinklus. Galbūt tokia šukuosena ir atrodo įspūdingai, bet be galo kenkia plauko struktūrai“, – įspėja plaukų stilistė.

Žiemą plaukus sausina ne tik sausas, žvarbus oras, bet ir namuose įjungtas šildymas. Tad nepatariu šiuo laikotarpiu jų kardinaliai šviesinti.

Pasak pašnekovės, einant į lauką, plaukus būtina slėpti po kepure ar skara. „Šiuo metu madingos balaklavos – kepurės ir gobtuvo mišinys. Jos ne tik atrodo stilingai, bet ir apsaugo plaukus nuo žvarbaus vėjo ir minusinės temperatūros. Kalbant apie plaukų aksesuarus, rekomenduoju rinktis šilkines plaukų gumeles. Šilkas plaukų nesausina ir apsaugo nuo lūžinėjimo, todėl yra puikus ir sezonui nepavaldus pasirinkimas“, – sako M. Grigalė.

Miglė Grigalė. Asmeninio arch. nuotr.

Atidi kasdienė priežiūra

Žvarbaus oro pavojų drėgniems plaukams pabrėžia ir plaukų stilistė Monika Simonavičiūtė. Pasak jos, didelis temperatūrų skirtumas jiems daro didžiulę žalą.

„Iš šiltos patalpos išėjus į lauką, kur spaudžia šaltukas, drėgni plaukai patiria stiprų šoką. Tad jie gali imti smarkiai elektrintis, silpnėti, lūžinėti, – perspėja pašnekovė. – Manoma, kad šaltasis sezonas plaukams taip stipriai nekenkia kaip karštasis. Tačiau žvarbaus oro žala yra lygiai tokia pati, kaip ir kaitrios saulės, todėl rekomenduoju visus metus plaukais rūpintis vienodai. Be abejonės, plaukų produktus ir jiems skirtas procedūras reikėtų rinktis ne tik pagal sezoną, bet ir pagal individualią plaukų būklę. Tad verta kreiptis į specialistą, kuris atliks plauko diagnostiką ir patars, kaip prižiūrėti jūsų plaukus.“

Norinčioms apsaugoti plaukus M. Simonavičiūtė pataria su jais elgtis švelniai ir atsargiai: „Šukuodamos nepeškite plaukų, o juos rišdamos stipriai neveržkite. Venkite netvarkingų šukuosenų, o trinkdamos plaukus rinkitės vėsesnį vandenį.“

Svarbu reguliariai valyti plaukų priežiūros įrankius, ypač šepečius. „Jei daug metų naudojate tuos pačius plaukų formavimo prietaisus, juos pakeiskite. Būtent senų prietaisų naudojimas dažnai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl plaukai stipriai pažeidžiami ar išsausėja“, – aiškina plaukų stilistė.

M. Simonavičiūtė akcentuoja, kad einant į lauką plaukus būtina apsaugoti kepure ar kitu galvos apdangalu. „Žinoma, geriausia, kad šie aksesuarai būtų patogūs, natūralesnės sudėties ir stipriai nespaustų galvos – tada plaukai išvengs didelės trinties ir bus mažiau žalojami, – sako plaukų stilistė. – Plaukams rišti rinkitės gumeles, aptrauktas audiniu. Svarbiausia, kad jos būtų be plastikinių / metalinių sujungimų, ne guminės, ne susuktos į telefono laido formą. Tokios gumelės plaukams kenkia, juos nuolat trina, užlanksto, užspaudžia nenatūralioje jų kritimo padėtyje. Todėl naudodamos tokias gumeles galite greitai pamatyti nutrupėjusių plaukų juostą viduryje galvos.“

Plaukams padeda sveika mityba

M. Simonavičiūtė pastebi, kad šaltuoju sezonu neretai susiduriama su odos pleiskanojimu, išsausėjimu, plaukų slinkimu. Norint to išvengti svarbu maitintis subalansuotai, stengtis, kad maiste būtų gausu vitaminų, pakankamai vartoti vandens.

Monika Simonavičiūtė. Asmeninio arch. nuotr.

„Vasarą valgome daug šviežių daržovių, vaisių, geriame daugiau vandens, o žiemą tai kažkodėl pamirštame. Tad, atšalus orams, padaugėja žmonių, besiskundžiančių galvos odos pleiskanojimu ar plaukų slinkimu. Kartais net ir geriausi plaukų priežiūros produktai nepadeda, jei mityba nesubalansuota. Tinkamas maistas ir pakankamai vandens daro tikrus stebuklus“, – tikina pašnekovė.

Todėl ji pirmiausiai rekomenduoja peržiūrėti savo maisto racioną, paįvairinti jį sezoninėmis daržovėmis ir nepamiršti gerti kuo daugiau vandens. „Taip aprūpinsite organizmą drėgme ir natūraliais vitaminais, kurie padarys teigiamą pokytį jūsų galvos odai ir plaukams. Labai rekomenduočiau atlikti kraujo tyrimus, kad įsivertintumėme, ar netrūksta svarbių vitaminų. Jų trūkumas paveikia ne tik kūną, bet ir plaukus”, – teigia pašnekovė.

Kokią šukuoseną rinktis

Pasak M. Grigalės, plaukų kirpimas ir dažymas – sezonams nepavaldūs. Tad šukuoseną ji pataria rinktis pagal asmeninį skonį ir gyvenimo būdą. Vis dėlto žiemą reikėtų vengti tam tikrų sprendimų.

„Žiemą plaukus sausina ne tik sausas, žvarbus oras, bet ir namuose įjungtas šildymas. Tad nepatariu šiuo laikotarpiu jų kardinaliai šviesinti. Jei plaukai bus ypač labai nušviesinti, jų būklė gali suprastėti, tai pareikalaus didesnės priežiūros“, – įspėja plaukų stilistė.

Ji taip pat šiuo laikotarpiu nerekomenduoja nusikirpti kirpčiukų. „Juk vis tiek nešiosite kepurę, ji kirpčiukus prispaus prie kaktos, neatrodys gražiai. Žinoma, kas kita, jei moteris jau seniai nusikirpusi kirpčiukus ir moka juos sutvarkyti. Tačiau vis dėlto žiemą eksperimentuoti su kirpčiukais nepatariu“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Norite atrodyti puikiai ir nenuvarginti plaukų? „Šviesinti ar tamsinti plaukus reikėtų ne daugiau nei dviem tonais. Tada bus mažiausiai pakenkta plaukui, o šukuosena nereikalaus didelės priežiūros. Be to, būsite rami, kad įvaizdis jums tiks, nes naujoji plaukų spalva nebus per daug nutolusi nuo natūralios“, – pataria M. Grigalė.

Manoma, kad šaltasis sezonas plaukams taip stipriai nekenkia kaip karštasis. Tačiau žvarbaus oro žala yra lygiai tokia pati, kaip ir kaitrios saulės.

Dabar madinga veidą įrėminti šviesiomis sruogelėmis. „Taip dažyti plaukus tinka net toms, kurios iš prigimties nėra blondinės. Kelios šviesios sruogelės priekyje ne tik gražiai įrėmins veidą, bet ir pagyvins įvaizdį. Be to, tokia šukuosena atrodys natūraliai – juk vasarą saulė mūsų plaukus taip pat šiek tiek nublukina, – pastebi stilistė. – Kita vertus, atrodo, kad ateinantį sezoną šviesintus plaukų galiukus ir sruogeles išstums tamsesnės, ryškesnės spalvos. Bus madinga natūraliai atrodančią plaukų spalvą paįvairinti ryškiomis, iš apačios išlendančiomis sruogomis. Į madą taip pat sugrįš griežti bob kirpimai.“

Žiemai – šiltesni atspalviai

Renkantis šukuoseną žiemai, M. Simonavičiūtė rekomenduoja vengti labai šaltų atspalvių.

„Kadangi šaltasis laikotarpis Lietuvoje yra gana ilgas, daugelio odos spalva žiemos metu tampa gerokai baltesnė. Na, nebent keliaujame atostogauti į šiltuosius kraštus ar lankomės soliariume. Todėl žiemą nerekomenduoju plaukų šviesinti iki baltumo ar dažyti labai šaltais atspalviais. Ypač toms, kurios iš prigimties yra baltesnės odos, šaltesnių bruožų. Išbalinti plaukai ir šalti atspalviai gali pabrėžti odos baltumą, paakių tamsumą, todėl atrodysite pavargusi, lyg serganti. Žiemą tokia šukuosena taip pat tarsi priverčia susilieti su aplinka, atrodyti niūriai ir liūdnai. Tad šaltuoju sezonu nebijokite paeksperimentuoti su natūralesniais, šiltesniais atspalviais“, – akcentuoja ji.

Plaukų stilistė taip pat pataria nepamiršti, kad šukuosena, visų pirma, turi tikti ir patikti jums. Todėl, dairantis į madingus sprendimus, svarbu to nepamiršti.

„Kad ir kokie madingi būtų kirpčiukai, profesionaliu sportu užsiimantį žmogų jie tik erzins ir jam trukdys. Aukštas pareigas užimančiam asmeniui netiks ryški plaukų spalva ar provokuojantys kirpimai. Todėl mada aklai pasitikėti neverta, daug svarbiau rinktis būtent jūsų asmenybei, plaukų struktūrai ir būklei tinkantį kirpimą ir dažymą“, – pastebi M. Simonavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
Saugau, kepure jau nuo rugsejo nesioju. Labai slenka plaukai visa rudeni. Siandien istryniau svogunu sultim, gal kiek pades?

Med.

Med. portretas
Saugokite plaukus ir galvą nuo šalčiųAtkreipkite dėmesį i tų tautų žmonės ,kurie žiemą nešioja kepures . Plaukai tankūs ,geri, todėl kad saugomi nuo šalčio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių